Ingezonden | Verwarring rond woorden

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Diana Lebacs aan het woord.

In deze krant stond onlangs, en ik citeer uit het artikel ‘Knops: Nog geen akkoord’ waarin hij voor de duidelijkheid aangeeft dat er zonder politiek akkoord wat hem betreft ook geen politiek commitment is. ,,Dat is eigenlijk hetzelfde. Op een gegeven moment sluiten we een akkoord en dan hebben we ook een afspraak met elkaar. We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Het proces is nog niet afgerond.”

Dat het proces nog niet is afgerond, is duidelijk, gezien het een proces is. Maar is het wel juist om ‘politiek akkoord’ en ‘politiek commitment’ hetzelfde te noemen?

Een akkoord is een overeenkomst normaliter beklonken met een soort contract. In het Engels: agreement, arrangement, settlement, contract. Wanneer je een commitment met iets of met elkaar hebt, dan hebben we het over een gevoel van verbintenis, participatie, engagement, geëngageerdheid. Een politieke of maatschappelijke betrokkenheid/verbintenis met iets voelen heet political/social commitment/engagement.

De ingrediënten van een commitment moeten toch allereerst wel aanwezig zijn om het op een akkoord te kunnen gooien? Minister-president Rhuggenaath heeft niet gesproken over een ‘politiek compromis’. Een compromis is een schikking, overeenkomst tussen partijen, akkoord.

Het zou interessant zijn uit onze 66-jarige autonomie-worsteling, eens taalkundig te analyseren hoe vaak en in hoeverre het door elkaar halen van woordbetekenissen en daarmee gepaard gaande woordspelletjes gehanteerd zijn door de partij die meent de overhand en daarmee de macht te hebben in de onderhandeling.

Waarmee meteen de vraag rijst hoe vaak deze techniek gezorgd heeft voor onnodige onrust, onlust, onbegrip, warrigheid en vaagheid in de communicatie en in de relatie. Het meest recente, schrijnende en schokkende voorbeeld was wel dat van het woord ‘alle’ in verband met de implementatie van de 12,5 procent. Het bracht allerlei verbale, non-verbale polemieken en agressie teweeg, om maar niet te spreken van fysiek geweld en destructie.

Verder een heleboel tijdverlies zonder de juiste en vruchtbare commitment en communicatie. Waarom telkens weer deze compulsieve woordverdraaiingen om te doen overkomen alsof onze ministers-presidenten het alwéér niet of verkeerd begrepen hebben?

Indien politiek Nederland waarachtig doelt op gebruikmaking van de kracht van de band in het Koninkrijk, dan is het imperatief om uiterst zorgvuldig om te gaan met bovengenoemd verschijnsel. Op de eerste plaats massacreert deze chronische onzorgvuldigheid van politiek Nederland alle goede bedoelingen van de kant van de voormalige, huidige en toekomstige Curaçaose regeringen die zich dan weer moeten verweren in de media terwijl ze hun tijd hard nodig hebben om zich te buigen over het vreselijke dilemma van ons land.

Op de tweede plaats kan het te maken hebben met een bewuste of diep vanuit het onderbewuste act, om onze politici en alle andere welopgevoede en goed onderrichte burgers te kleineren. Om deze houding achteraf te corrigeren dat het allemaal ‘niet zo bedoeld was’, heeft geen waarde.

Het is alleen maar energievretend en schadelijk voor de verhoudingen. Het kwaad is dan al geschied. Voorbeelden te over in onze geschiedenis. Alles wat dan verder met de beste bedoeling gezegd wordt, heeft effect noch resultaat meer.

Diana Lebacs,
Curaçao

17 Reacties op “Ingezonden | Verwarring rond woorden

 1. Lezen is een kunst!
  Het gemiddelde statenlid drukt zich zelfs in het Papiaments matigjes uit, laat staan dat ze zware
  juridische teksten in het Nederlands begrijpend kunnen lezen.

  Laat staan dat je daar ook je met de politieke paplepel ingegoten Nederlanderhaat bepalend in last zijn.

 2. Mevrouw Lebacs. Wat het probleem met begrijpelijk lezen betreft kunt u uit de kranten van vandaag weer een voorbeeld halen hoe beperkt onze politici in staat zijn om ambtelijke teksten goed te lezen en te begrijpen. Het voorstel van D 66 om het EU lidmaatschap van het Koninkrijk in de grondwet op te nemen krijgt van onze politici weer een aantal opmerkingen waaruit blijkt dat ze voor de zoveelste keer niet op de hoogte zijn van de procedures voor het indienen van wets voorstellen en tevens blijkbaar niet begrijpen wat het voorstel eigenlijk inhoudt. Maar rekening houdende met het taalgebruik tijdens de recente statenvergaderingen zelfs in het papiaments dan kan men eigenlijk niets anders verwachten.

 3. Het is triest te vernemen, hoe intzettend bevooroordeeld, vooringenomen en overduidelijk partijdig, de ” geletterden” en geleerden op dit eiland. De ydk “letrá” zeg maar. Omgaan met dit soort onderwerpen op dit eiland.

  Zeer oneerlijke communicatie, ontzettend myopisch en kort door de bocht.
  Geen balans, geen onderscheid facts/ emotie…
  Cherry picking…

  De zoveelste vazal na Peppie Sulvaran, Khunneman, De Haseth, wat Nederlandse amsterdamse gordelratten etc
  die, zoals dat al eerder meraforisch is gezegd…aan het lijntje lopen van de 40 rovers van Ali baba, te vinden in forti, staten, directie overheidsdiensten…etc

 4. …..”Onze politici en alle andere welopgevoede burgers. ?”……

  Ze is een spatie vergeten.
  …..”Onze politici en alle andere wel opgevoede burgers. ?”……

 5. wladimiro matos

  Gestruikeld over de naam commitment en het woord akkoord?
  Raadpleeg William Shakespeare :

  “What’s in a name? That which we call a rose
  By any other name would smell as sweet.”
  Romeo and Juliet

  Words do well when he that speaks them
  pleases those that hear.
  As You Like It

 6. Ik wordt een beetje moe van alle onbenullige trollen als deze welke steeds opnieuw onder een steen vandaan komen, vervolgens een zogenaamd onpartijdige mening hebben maar in werkelijkheid aan het lijntje van onze 40 rovers lopen. Hoe dom kan je zijn?

 7. …..”Onze politicie en andere welopgevoede burgers. ?”……

  Over wie heeft deze mevrouw had in hemels naam?

  Op Curaçao staat politicus gelijk aan charlatan, praatjesmaker, vreemdganger, wereldreiziger, nepotist, graaier.

  Welopgevoede burgers? Als wie? Als u? die deze corrupte boevenbende de hand boven het hoofd houdt omdat u projectjes toegespeeld krijgt?
  Als PS, waar vele politici, ik bedoel welopgevoede burgers meeklapten toen de (lijken)zakken de ronde deden? Waar geen enkele politicus expliciet afstand van nam..

 8. Deze dame op leeftijd is blijven steken, somewhere. Misschien moet zij gewoon van haar NL schap af gewoon inleveren!
  Dan ben je pas iemand waar je respect voor kunt hebben.
  Verder verwijs ik haar gebazel naar de shredder.

 9. Onze politicie en andere welopgevoede burgers. Dit kan toch niet gaan over mfk, kdnt en ps. Ze hebben allemaal gefraudeerd en gejat, maar de grote smoelen rojer monk cooper etc, hebben beide gedaan.

 10. Verwarring ?? niks verwarring. Het is gebrek aan de kennis van het Nederlands en als een zinsnede je niet aanstaat interpreteer je het naar eigen inzicht. Je kunt je in ieder geval lekker verschuilen en de joker over zee sturen.
  Helaas voor onze bestuurders is Nederlands de voertaal in het Koninkrijk der Nederlanden. Om ruim 17 mio Nederlands Papiaments te laten leren gaat wellicht wat te ver en daar zullen vast 450 duizend friezen het niet mee eens zijn.

 11. …….”en daarmee gepaard gaande woordspelletjes gehanteerd zijn door de partij die meent de overhand en daarmee de macht te hebben in de onderhandeling.”………

  En mevrouw Lebacs, wat about “partijen” die menen dat ze het recht hebben om hier erop los te graaien, geld over de balk te smijten, grof verspillen, en hun dochters , echtgenotes, schoonkinderen, nichten, en vriendjes te bevoordelen?

  Nooit heeft u , en andere Nederlandhaters het over commitment van onze politici om zich eerbaar en verantwoordelijk te gedragen.

  Waarom woont u eigenlijk op Curaçao? Als u Nederland en al de vooedelen die deze link met zich meebrengt zo haat.

  U was ook asn het klappen toen Wiels met een hele show symbolische zakken met wiegende dames rond liet gaan, bedoeld om Makambas die zich niet gedragen in af te voeren.

  Misschien kunnen ze die zakken gebruiken om al die corrupte politici af te voeren.

  En mevrouw Lebacs, als u zo een hekel heeft aan Nederland, kun t u altijd terug gaan naar het land van uw voorouders. Zoals de politici die u zo de hand boven het hoofd houdt, altijd roepen naar mensen die hun bekritiseren.

  Bai bo luga bèk….

  En @ William, je hebt het goed gezien! De hand die je voedt bijt je niet, vandaar dit zeer geopinieerde epistel …vol drogredenen..

 12. In de vertaling van Commitment door deze mevr. mis ik ,Verplichting. Maar dat woord kennen de Politici en de zgn Elite van Curaçao blijkbaar niet.

 13. Ik denk dat Lebacs if in dromenland leeft of decennia heeft zitten pitten.
  Wat een klinkklaar gekrakeel. Dat krijg je als je klusjes voor de overheid doet, de hand die je voedt etc

 14. …..”Het grote probleem zijn niet de woordspelingen, het grote probleem is de corruptie en wanbestuur van de politieke figuren waar u voor opkomt. Die zelf ook graag met woordjes spelen!! Heel graag zelfs!”….

  En het is zéér oneerlijk en onoprecht van u Mevrouw Lebacs, om te suggereren dat de wortel van dit slepende conflict/ probleem zou komen door woordspelingen van, jawel hoe kan het ook anders: machtswellustig Nederland en Knops.

 15. ……”Het zou interessant zijn uit onze 66-jarige autonomie-worsteling, eens taalkundig te analyseren hoe vaak woordspelletjes gehanteerd zijn door de partij die meent de macht te hebben in de onderhandeling.”…..

  Ik zou dit een beetje anders willen formuleren:

  “Het zou interessant zijn in onze 66-jarige autonomie worsteling eens grondig te analyseren hoe vaak onze eigen kanjers van “Nos mes por” bestuurders ons hebben opgelicht, beroofd, bestolen, staatskassen leeg gereisd, projecten aan waardeloze vriendjes hebben gegund , corruptie hebben gepleegd.

  U moet het niet over woordspelingen hebben,

  U mevrouw Diana Lebacs, moet het over de smerige en brutale corruptie hebben op dit eiland.

  Daar hoor ik u in dit stuk, waarin u alleen maar ” mekkert” over woordspelingen van Nederland, niet over!

  In dit stuk waar u zelf eigenlijk niets anders doet dan met woorden spelen, door Nederland heel suggestief weg te zetten als de grote machtsmisbruiker in dit verband.,

  terwijl de grote machtsmisbruikers eigenlijk al een halve eeuw de bloedeigen politici van deze rots zijn, het meerendeel heeft zichzelf bevoordeeld, vaak ten koste van het volk!!

  M.a.w. Het grote probleem zijn niet de woordspelingen, het grote probleem is de corruptie en wanbestuur van de politieke figuren waar u voor opkomt. Die zelf ook graag met woordjes als spelen!! Heel graag zelfs!

 16. Onze politici en alle andere welopgevoede en goed onderrichte burgers.

  Dit kan toch niet over Curaçao gaan.

 17. Kan mij herinneren dat veel van mijn leeftijdgenootjes als kind, boeken van Diana Lebacs lazen omdat we graag een foto van haar onder onze kussen wilde hebben. Het blijft een raadsel waarom vrouwen op oudere leeftijd voor plastische chirurgie kiezen.

  Volgens mij zou Diana Lebacs veel mooier uit hebben gezien als ze nooit die slager van een plastische chirurg haar gezicht heeft laten verminken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *