29 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Verschrikking

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Verschrikking
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we J. Martina aan het woord.

Met de verschrikkelijk moorden van de afgelopen maanden, Berg Altena, nu weer Buena Vista, zou ik van deze regering toch ook wel willen weten waarom het grootschalig onderzoek naar criminaliteit werd stopgezet (omdat de uitkomsten de opdrachtgevers niet bevielen?).

En dan heb ik het over de PS/PAIS-regering, het Openbaar Ministerie (OM) en de toenmalige minister van Justitie, Nelson Navarro. Want was het niet zo dat in 2013 nog bepaald was dat het onderzoek zich niet zou beperken tot een analyse? Op nadrukkelijk verzoek van het OM, meen ik, zouden praktische en haalbare maatregelen worden bedacht om de veiligheidssituatie waar nodig te beïnvloeden.

Noch de regering-Koeiman, nog die van Gilmar Pisas (MFK), heeft iets gedaan. Het is nu 10 over 12 dames en heren van deze regering en het OM. Hoe lang wilt u dit nog laten voortduren, komt u nu toch een keer met concrete maatregelen? Het kan toch niet zo zijn dat we richting Jamaica gaan waar in de tachtiger jaren een negatief reisadvies gold?

J. Martina,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

24 reacties

 1. @Mario1

  Ruggenaath is, als premier, eindverantwoordelijk voor het handelen van zijn ministers.
  Wanneer zij niet integer handelen en hij staat het toe dan staat het gelijk aan handelen van zijn zijde oftewel Ruggenaath is verantwoordelijk. Kan er niets anders van maken. Anders heeft hij zijn club niet in de hand en dat is net zo erg.

 2. Minister Gijsbertha moet wel heel dom zijn om zoiets te doen en moet ter verantwoording opgeroepen worden.

  Welke post vervuld haar dochter?

 3. Meloen bedoelt minister Gijsbertha, die als eerste medewerker zijn dochter in dienst nam.

  Ongehoord, en in een beschaafd landen reden om tot aftreden te worden gedwongen.

  Maar zolang een in eerste aanleg en in hoger beroep tot 3 jaar cel veroordeelde crimineel in de Staten mag blijven zitten hoeven we het niet eens over de dochter van Gijsbertha te hebben.

 4. Hi Joep,

  Ik zie toch nog ergens een ander antwoord dan je eerder gaf.
  Om 14.50u gaf je nl aan dat ” Ook Ruggenaath maakt zich alweer schuldig aan cliëntelisme door wederom vriendjes te benoemen op leuke posities”.
  In je antwoord nu zie ik niet staan dat R. vriendjes heeft benoemd.
  Sorry dat ik even doorvraag, maar dat is puur en alleen voor de duidelijkheid.
  Gr.

 5. @ Mario1

  Ik vergeleek de situatie met Nederland puur en alleen omdat de standaard opmerking kwam: ‘maar in Nederland is ook criminaliteit en corruptie’.
  Dus liet ik zien dat het hier volledig buiten alle proporties is.

  Een vergelijking met de regio is inderdaad beter, maar ook dan doen we het niet goed. Voor zo’n klein eiland zijn de cijfers gewoon absurd hoog. Iedere dag 2 overvallen is niet iets om aan de grote klok te hangen, daar kun je niet trots op zijn.
  We zijn hard op weg naar 2 parallelle maatschappijen, een groep die leeft van de criminaliteit en een zelfde groep die er nog iets van probeert te maken. Het behoeft geen nadere uitleg om aan te geven wie dat gaat winnen.

  En hoe dat er uitziet kunnen we inderdaad in de regio zien.

 6. Het cliëntelisme ?
  Denk eens aan de echtgenoot van Camelia-Romer ! Die man is niet weg te krijgen uit de leuke baantjes en douceurtjes.
  Juist omdat zij minister is behoort haar man afstand te houden, al is het alleen maar om belangenverstrengeling of zelfs de schijn daarvan te voorkomen.
  Maar nee, was het eerst de politie academy, nu is het RdK waar hij weer geld mag gaan opstrijken.

  En dan hebben we natuurlijk weer een minister die het nodig vindt zijn dochter aan te nemen.

  Kan nog wel even doorgaan, maar ik het heeft geen zin. Ruggenaath had de uitgelezen kans om het voorbeeld te geven, maar maakte de belofte weer niet waar. Het is zoals in ‘animal farm’: ‘all are equal, some are more equal than others’.
  En wanneer je zo tekeer gaat hoef je niet te verwachten dat het gewone volk zich gaat gedragen. Ze weten dat ze altijd de pineut zijn, dus pakken ook zij wat ze pakken kunnen.
  En ergens kun je ze geen ongelijk geven.

 7. @Joep Meloen, 19.42 u
  Nog even een aanvulling:

  De vergelijking NL, is mager, beter is het als je de regio bekijkt, en dan bedoel ik eigenlijk sla de OAS gegevens erop na. Want dan komt duidelijk naar voren dat Cur. steeds beter past in de regio en komt C. met 20 moorden op 100.000 mensen binnen het plaatje van Mexico, Brazilie, Peru en Panama.

 8. @Joep Meloen

  Ik ben iemand die met beide benen op de grond staat. Ik ken verdraaid goed het verschil tussen positivisme en het omgekeerde. Ik maak beide in mijn eigen bedrijf regelmatig mee. Of ik nu hier ben of Aruba en SXM waar we ook zitten.
  Toch probeer ik ook de positieve kant van alles altijd in te zien. Anders kun je wel stoppen met leven.

  Overigens geef je het volgende weer:
  “Ruggenaath maakt zich alweer schuldig aan cliëntelisme door wederom vriendjes te benoemen op leuke posities.
  Hoe kun je dan als regering verwachten dat het volk zich wel gaat gedragen wanneer je zelf niet het goede voorbeeld wenst te geven ?
  Ergo, ik vrees dat het niet meer te redden is, we zullen er mee moeten gaan leven, daar gaan geen buurtwerkers tegenop helpen”.

  Juist omdat ik ook de negatieve kant van alles wil zien denk ik dat je wel kunt aangeven over welke “vriendjes van R. die leuke posities benoemd kregen je hier spreekt en uiteraard op welke leuke posities.

 9. @Joep Meloen, Juist de kleine schaal van Curacao en de angst cultuur is de reden dat criminaliteit hoogtij viert. Veel mensen kennen vaak de criminelen persoonlijk en dat is ook zo met de gezaghebbers en politie. Men is bang om te klikken omdat men weet dat die crimineel snel zal weten wie er geklikt heeft (Of soms al voordat er geklikt gaat worden). Ook is er een adoratie van gangster bij sommige mensen en de show cultuur om je bling bling te laten zien. Geld hebben is respect krijgen en maakt niet uit hoe je het geld krijgt.

 10. @ Joep

  Je geeft aan:
  “Ook Ruggenaath maakt zich alweer schuldig aan cliëntelisme door wederom vriendjes te benoemen op leuke posities”.
  Kun je dit staven?
  Thanks.

 11. Oh ja, het aantal overvallen in Nederland was in 2015 net 300.
  Op Curacao zaten we toen op iets van 800, dat is dus bijna 3 x het aantal van heel Nederland.
  Dat mag je gerust schunnig noemen.

 12. Brian S,

  Je hebt gelijk dat fraude en criminaliteit ook in Nederland bestaan. En het bestaat ook in andere landen. Het grote verschil met Curacao is echter de schaal.
  Curacao is een klein eiland met amper 150,000 inwoners en de jaarlijkse belasting opbrengsten zijn dan ook een stuk lager dan in Nederland met 17 miljoen inwoners. We praten over een factor 113 !!
  Niet dat iedereen in Nederland belasting betaalt, maar de impact van de diefstal van bv 100 miljoen is vele malen lager dan hier op Curacao. Hier op Curacao werkt het verlammend, het kan de economie van het eiland platleggen en ervoor zorgen dat het gehele eiland voor jaren in recessie wordt gedompeld.

  De criminaliteit is hier, naar verhouding, echter ontelbare malen hoger dan in Nederland. Nederland had in 2016 108 moorden en wij zitten hier al jaren zo rond de 30. Wanneer je dat in verhouding plaatst dan zou Nederland er ruim 3400 moeten hebben. Dan snap je dus hopelijk dat de criminaliteit hier gewoon absurd hoog is.
  Criminaliteit is ook een kwestie van mentaliteit, er is kennelijk geen drempel meer en er is geen innerlijk besef dat het fout is. Het stelen van goederen wordt door velen als doodnormaal gevonden, sterker nog, men is er trots op wanneer ze iets van de overheid kunnen stelen.
  In mijn ogen is dat toch een zeer aparte instelling.

 13. @Wim, maar goed fraude bestaat ook in Nederland in de overheid bij bedrijven, er is zeker ook wangedrag in het verkeer in Nederland, zelfverrijking door de ‘old boys network’ en onkundigen die overal worden neergezet en veel te veel geld verdienen, Gezondsheidszorg is ook niet meer te betalen en het onderwijs ook niet om naar huis te schrijven en toch op 1 of andere manier gaan dingen beter in Nederland.

 14. Mario1, als je positieve berichten wilt hebben moet er ook wat positiefs te zien zijn.

  Maar er is wangedrag in het verkeer, een belabberde arbeidsmentaliteit, fraude bij de overheid en in het bedrijfsleven (Ctex, Girobank), grote onkunde bij de overheid in in het bedrijfsleven (Inse Air) en overal is er zelfverrijking en zakkenvullerij. Het onderwijs stelt niets voor, de gezondheidszorg nog minder. Ons belangrijkste exportprodukt is criminaliteit (vraag het eens na in Dusseldorf) terwijl ons justitieel apparaat aan alle kanten rammelt (er was een burgerinitiatief nodig om tot een vervolging van de grootste crimineel uit de politieke geschiedenis van ons koninkrijk te komen). Een raffinaderij braakt vergif uit die tientallen doden per jaar veroorzaakt en de politiek doet niets.

  Maar we moeten positief blijven he, Mario1?

 15. @ Mario1

  Er is een verschil tussen realisme en negativisme. Hier op Curacao kennen velen alleen positivisme, ook wanneer het totaal niet overeenkomt met de realiteit. Zij zijn niet in staat om de realiteit te zien, sterker nog, willen die niet zien, ontkennen alle problemen, zien de big picture niet meer en focussen op details.
  Henk mag wellicht kort door de bocht zijn, doch wat hij zegt is wel de realiteit. Die realiteit is niet leuk, maar daarom niet minder waar.

  De vraag moet niet zijn: ‘Hoe leggen we Henk het zwijgen op ?’, maar ‘Hoe passen we ons aan en hoe gaan we om met de realiteit ?’.
  ‘Kunnen we nog iets veranderen of wordt het gewoon een kwestie van keiharde repressie ?’

  Het ontkennen van het probleem of het bewust onderschatten van het probleem gaat ons niet verder helpen en helaas zijn we daar op Curacao heel goed in……………..tot de realiteit ons weer met de neus op de feiten drukt.

 16. @J.Meloen

  Ik waardeer altijd de bijdragen van Martina omdat hij in staat is in een paar korte zinnen to the point te komen.
  Als het niet van “een regering” komt dan zijn we verloren. Dus ik denk dan maar als positief men misschien zijn er een aantal nog op te voeden. Er zijn gelukkig veel mensen op het eiland die wel verder willen en een positieve bijdrage willen geven. Daar ken ik er veel van en mag mijzelf daartoe rekenen. Het is al te gemakkelijk altijd van achter de comp. commentaar te leveren en eigen zelf nooit iets positiefs n de samenleving bijdragen. Er is genoeg te doen, believe me.
  En laat de regering vooral aangeven waarom het 2013 rapport onder het kleed is verdwenen. Daar gaat het stuk grotendeels over.

  En verder blijf ik bij mijn eerdere opmerking; dat er van Henk zelden of nooit iets positiefs komt.

 17. @ Mario 1

  Helaas moet ik Henk in deze wel gelijk geven. Het is hier werkelijk dweilen met de kraan open en inderdaad heeft het te maken met gebrek aan opvoeding, mentaliteit, gebrek aan normen en waarden, ga zo maar door.

  De criminaliteit is geen op zich staand gebeuren, het is gewoon een voortvloeisel van wat we in de maatschappij dagelijks zien. Je leest het ook dagelijks in de kranten, ze staan er bol van:
  Mishandelingen, vechtpartijen, schietpartijen, het is de gewoonste zaak van de wereld. Ouders slaan leraar in elkaar omdat die een onwillig kind aan heeft gepakt. Motor- en quadrijders misdragen zich op de wegen, het beruchte feveren, zich niet houden aan enige verkeersregel etc.
  De ene bestuurder na de ander wordt opgepakt wegens fraude of corruptie, het lijkt wel alsof er geen integere bestuurders meer te vinden zijn.
  Werknemers van bedrijven worden ontslagen of gearresteerd wegens diefstal.

  Serieus, het is een continue stroom van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en het houdt niet op. Kinderen blijven maar kinderen krijgen, die ze totaal niet kunnen opvoeden en wie er wat van zegt krijgt een scheldpartij over zich heen.
  Diefstal uit huizen, auto’s of terreinen ? De gewoonste zaak ter wereld.
  Diefstal van water en electriciteit ? De gewoonste zaak ter wereld.
  Diefstal van land van de overheid ? Eveneens de gewoonste zaak ter wereld.
  Diefstal door politici ? Is algemeen bekend.
  Het graaien naar geld en het pronken met geld is hier tot kunst verheven. Hier tel je pas mee wanneer je kunt laten zien hoeveel geld je hebt en het maakt niet uit hoe je er aan bent gekomen.

  Wil je dit gaan aanpakken dan zul je zo ongeveer de hele bevolking moeten heropvoeden. Dan moet je ze inderdaad normen en waarden gaan bijbrengen en je zult politie in huis moeten halen die ook gaat handhanven, dat gebeurt nu vrijwel niet. Iedereen kent elkaar

  En kom niet bij me aan dat het in andere landen ook zo is. Ik ken nog landen waar het namelijk niet zo is en ja, het klopt dat de politie daar in overmacht aanwezig is, maar er gebeurt dan ook nagenoeg niets. Het kan dus wel, maar je moet wel willen.
  De politiek zal eerst moeten beginnen met het goede voorbeeld geven oftewel de corruptie, fraude en vriendjespolitiek daar uitbannen. En daar zit meteen het probleem, dat gaat nooit gebeuren. Ook Ruggenaath maakt zich alweer schuldig aan cliëntelisme door wederom vriendjes te benoemen op leuke posities.
  Hoe kun je dan als regering verwachten dat het volk zich wel gaat gedragen wanneer je zelf niet het goede voorbeeld wenst te geven ?

  Ergo, ik vrees dat het niet meer te redden is, we zullen er mee moeten gaan leven, daar gaan geen buurtwerkers tegenop helpen.

 18. Ach wie neemt het gebazel van ene Henk nog serieus die zelden of nooit ergens positief op reageert en slechts papegaaientaal bezigt. Ik denk dat sommige subjecten ongetwijfeld nog iets kunnen leren van dr. Martina.
  Hij slaat de spijker prima op zijn kop.
  Go go Martina.

 19. Als Martina de illusie heeft dat de overheid iets aan de criminaliteit kan doen, dan is hij dommer dan ik dacht.

  Een bedorven bevolking, waarvan 20% op criminele partijen stemt en een nog groter deel geen enkele normen en waarden heeft en zich blijft voortplanten, dat kan de overheid gewoon niet oplossen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties