29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 15:33

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

NTR | Scholen op eilanden hebben voortaan wat te zeggen over opleiden van nieuwe leraren

Marit Severijnse KRALENDIJK – Scholen op Bonaire, en ook Curaçao en Aruba, hebben nu ook wat te zeggen over het opleiden van nieuwe leerkrachten. Deze samenwerking met lerarenopleidingen...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek Ingezonden | SVB: korting op AOV

Ingezonden | SVB: korting op AOV

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wim van Vark aan het woord.

Dat is de kop boven het hoofdartikel in uw krant van 16 februari. Het artikel lezende blijkt dat de SVB een rapport heeft gemaakt waarin maatregelen worden voorgesteld ten einde een tekort in het Sociale Verzekering Fonds te verkleinen/ voorkomen.

Het eerste idee is om de uitkering van de AOV te koppelen aan het inkomen van de uitkeringsgerechtigde maar, aangezien daarvoor de medewerking van de Belastingdienst noodzakelijk is en dit deel van het ministerie van Financiën niet in staat is deze medewerking te verlenen, is dit idee weer losgelaten.

Op zich was dit helemaal niet zo’n slecht idee omdat daarmee het draagkrachtprincipe zou kunnen worden gehanteerd waarbij de mensen met de laagste inkomens zouden kunnen worden ontzien. Het is dan ook een schande dat het ministerie van Financiën, onderdeel Belastingdienst, niet in staat blijkt te zijn de daartoe benodigde gegevens tijdig te verstrekken.

Daarom komt men vervolgens aandragen met het voorstel om de AOV-uitkeringen met 10 procent te korten en dan is dit alles met het argument dat de wet van de AOV was bedoeld om de schrijnende armoede door inkomensval door ouderen binnen de lokale gemeenschap te beperken. Kennelijk zijn de opstellers van het rapport van mening dat de AOV een vetpot is en dat de mensen die uitsluitend AOV ontvangen of slechts een deel ervan (en dat zijn er duizenden) best gekort kunnen worden op hun inkomen zodat hun inkomensval nog groter wordt. (Waar was de wet ook alweer voor?)

Tot slot is er dan ook nog het voorstel om de AOV gerechtigde in het buitenland nog verder te korten dan de 24,6 procent waarmee deze premie betaald hebbende nu al worden gekort. (Overigens je reinste discriminatie, is het niet geachte heer Plet)

Tot slot, misschien is het een idee om van de mensen die naast de AOV een pensioen genieten (menige oud overheidsdienaar heeft er meerdere) een soort van solidariteitsheffing van, bijvoorbeeld, 3 procent van dat pensioen ten behoeve van het AOV-fonds.

Hiermee voorkomt men een inkomensval en is er gelijk sprake van een zekere betaling naar draagkracht.

Wim van Vark,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Nl vermindert de AOW’ers in het buitenland niet maar laat ze wel extra heffing in NL betalen sinds een aantal jaren.
    Nl zag met lede ogen veel gepensioneerden vertrekken en dachten een aantal jaren geleden daar willen we toch ook iets aan overhouden! Zo gezegd zo gedaan dus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties