DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Slap voorstel

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Slap voorstel

Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Andrés Casimiri aan het woord

Een kleine en moderne raffinaderij in een hoekje met GreenTown ernaast en tussen de wrakken van de Isla door, is weer een slap voorstel van hoe je water bij de wijn doet. Natuurlijk, alles kan. Het is wel zo dat nadat je water bij de wijn hebt gedaan het noch water noch wijn is. Het is een slap aftreksel. Curaçao moet een keer ophouden met de ‘you want your cake – and eat it too’ praktijken toe te passen. Kies of het één of het ander. Je zet een raffinaderij en een duurzaam icoon niet naast en door elkaar heen. Wie bedenkt zoiets? Wat een slap voorstel is dat. Waarom? Pa skapa kara? Om geen gezichtsverlies te lijden? Ooit gehoord van een ‘duurzame’ oplossing. Een sustainable oplossing, en dan bedoel ik met ‘sustainable’ een houdbare, bewaarbare conserveerbare oplossing. Iets waar je op kunt blijven bouwen.

Er liggen nu drie alternatieven op tafel:
1. Een hek om het terrein plaatsen en wachten.
2. Het terrein schoonmaken en er een industrieel park van maken.
3. Het plan van Stephan Martina, raffinaderij kleiner maken – met een maritiem centrum eromheen.

Het laatste komt veel overeen met het plan van de Lighthouse Club uit de jaren 90. GreenTown heeft toen met de LightHouse Club om de tafel gezeten en hun plannen met permissie overgenomen en er op doorgeborduurd zonder raffinaderij. Waarom? Omdat de toekomst duurzaam dient te zijn willen wij onze aarde behouden en onze kinderen een goede toekomst geven. Olie en gas passen niet meer in een duurzame wereld.
Curaçao heeft nú de kans om vooruit te kijken en te doen wat er gedaan moet worden voor de toekomst. Curaçao kan nu de wereld laten zien dat, zo klein als we zijn, we leiderschap bezitten en dat ook durven toe te passen. Laten we dit leiderschap tonen door een duurzame weg te kiezen. Niet de weg met de minste weerstand. Ik garandeer je dat Curaçao met deze beslissing de wereldpers haalt, toeristen begint aan te trekken en de welvaart op Curaçao binnen één jaar toeneemt.
GreenTown is reeds de weg van een duurzame economische ontwikkeling ingeslagen. Daarnaast is ze de weg ingeslagen om de aarde op te ruimen, waar onze kinderen in de toekomst moeten wonen. Het gaat om het bestaan op Curaçao nu en voor de toekomst te verbeteren. Meer inkomen en permanente werkgelegenheid te scheppen. Dat dient de grond te zijn waarop gebouwd dient te worden.
De parlementariërs Alex David Rosaria en Omayra Leeflang streven iedereen voorbij met hun duurzame instelling. Zij zijn de toekomst van Curaçao. De rest klungelt weer wat door. Het is tijd dat ook leiders uit onze gemeenschap van zich laten horen. Investeerders, sponsors, supporters, sympathisanten, universiteiten, laat openlijk van je horen. GreenTown kan dit niet alleen blijven doen.

Door: Andrés Casimiri
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Pukkie,

  De suggestie dat het bedrijfs- en sociale leven de kar dienen te trekken is van de ene kant wel waar. Het geld en het initiatief moet toch ergens vandaan komen! Niet van Curacao en zijn politici, laat dat duidelijk zijn.
  Enkele heren, en dames politici proberen elk initiatief de nek om te draaien. Waarom vraag je je af? Zijn ze bang voor vooruitgang? Zijn ze bang om af te gaan omdat ze zelf niet slim genoeg zijn om initiatief te tonen? Of willen ze gewoon niet dat anderen met de pluimen gaan strijken ( bv. Asjes die zo nodig het hospital nobo op zijn gekozen plek wilde zetten, ) ?

  Zeker zodra het bedrijfsleven ( lees makambas ) zich er mee gaan bemoeien, dan zijn de rapen gaar! Er wordt niet getollereerd dat “anderen” initiatief tonen want dan wordt al snel de kaart van het verleden ( lees: kolonialisatie ) getrokken.

  Het wordt tijd dat de bevolking, en dan bedoel ik vooral vele “Yu di Korsow” de ogen gaat openen, gaan beseffen dat de huidige staat van Curacao geen vooruitgang maar achteruitgang betekent, en zich moeten gaan realiseren dat het verleden achter je ligt, vooruit durven kijken en vernieuwingen aangaan om zo Curacao in de vaart der volkeren te stuwen!

  Was getekend: een echte liefhebber van Dushi Korsow

 2. ik hoop nog steeds dat het verstand gaat winnen.
  Dat het nu eens duidelijk wordt dat de PDVSA een smerige onderneming is, die al jaren lang goud geld verdiendt op Curacao tegen een belachelijk lage huur.
  maar met huidige regeringsclubje zal dit niet gebeuren.
  bang voor iets nieuws, bang voor vooruitgang, bang voor hun eigen baantjes.
  Het volk mag stikken in de uitstoot van deze smerige fabriek.
  zolang de politici maar kunnen profiteren van deze stinkzooi.

 3. Worden deze stukken ook vertaald in het Papiaments en in andere kranten geplaatst?
  Vooral de suggestie dat kopstukken uit het bedrijfsleven en het sociale leven zich meer moeten inzetten voor dit Gouden Idee is erg behartenswaardig.
  Niet bang zijn voor het maaiveld, gewoon je mening laten blijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties