Ingezonden | Rotondes

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.


De afdeling communicatie van het ministerie van Verkeer heeft op 15 mei een communiqué uitgegeven over de rijregels op een rotonde, dit naar aanleiding van vele blikschades op de rotondes.

Dit communiqué, inclusief de gemaakte video’s, staan vol fouten. Het begint al met de eerste zin: er zijn twee type rotondes, namelijk met één rijbaan en met twee rijbanen. Nee, er zijn meerdere types rotonde op Curaçao, waarbij eerst een onderscheid gemaakt moet worden tussen verkeersplein en rotonde en vervolgens de verschillende types rotonde. Op een verkeersplein is de voorrang geregeld met verkeersborden voor de gedeeltes op de rotonde. Voorbeeld hiervan is verkeersplein Kirindongo (Zegu, afslag Westpunt/Hato). Probleem hiermee is dat bijvoorbeeld een toerist denkt dat hij een rotonde ziet bij aankomst. Op een rotonde, ook wel voorrangsrotonde genoemd, aangegeven met de drie pijlen op het rotondebord, moet het verkeer dat de rotonde oprijdt voorrang verlenen aan het verkeer op de rotonde. Binnen het type rotonde zijn er weer verschillende uitvoeringen en dit is afhankelijk van het aantal banen en hoe de banen aangegeven zijn. De eerste is één baan en vervolgens twee banen en hierbinnen weer twee uitvoeringen. De eerste een binnen- en een buitenbaan, waarbij je zowel op de binnen- als buitenbaan ‘rondjes’ kan rijden, rij je op de buitenbaan dan heb je altijd voorrang op het verkeer dat de rotonde oprijdt en voorrang op het verkeer op de binnenbaan. Degene die van baan verandert, buiten naar binnen of binnen naar buiten moet voorrang verlenen aan de andere baan. Het probleem ontstaat nu bij de volgende uitvoering (Rotonde Hariri/Palu Blanku) waarbij op de rotonde met banen is aangegeven dat je bij het afslaan tegelijk met de binnen en buitenbaan eraf mag. Op deze uitvoering mag je niet meer op de buitenbaan ‘rondjes’ rijden, maar zal je bij elke afslag de binnenbaan voorrang moeten verlenen, die vanuit de binnenbaan eraf gaat!

Openbare Werken heeft ervoor gekozen om dit aan te geven met geschilderde banen, maar die verweren binnen no time en dan zijn de banen niet meer zichtbaar (voorbeeld rotonde Julianadorp). In Nederland heeft men voor een dergelijke rotonde gekozen of bij het ontwerp of door verhoging op het wegdek in plaats van schilderen, zodat echt duidelijk is in welke baan je zit en niet meer kan veranderen van baan.

Ik heb onlangs 2.200 km in Portugal gereden met honderden rotondes maar allemaal rechttoe rechtaan of met één baan of met twee banen, maar rondom. Advies aan OW: maak een duidelijke verhoging op onder andere de rotonde Hariri, dan voorkom je blikschade in de toekomst.

Verwijder alle verkeerde video’s van YouTube en laat één duidelijke video maken. Maak een duidelijk flyer en deel die de komende twee jaar uit bij de keuring. Verander het Kirindongo-verkeersplein in rotonde. (geen geld besteden aan verfraaiing van de rotonde Hariri!) Leer de automobilist de andere regel van de rotonde en dat is: geef richting bij het afslaan. In Portugal gaf iedereen richting bij afslaan. Geen richting geven bij oprijden van de rotonde!

Henk Pasman,
Curaçao

2 Reacties op “Ingezonden | Rotondes

 1. Met stoplichten minder ongelukken

 2. Over 10 jaren gaan wij weer naar stoplichten.
  Want bij retondes kun je doorstoming van het overige verkeer niet regelen.

  En had men al die retondes niet met planten kunnen versieren ?
  locale planten die makelijk groeien, watapana, acasia, cactus, apeldam, tamarinde, druiven etc etc. Goedkope oplossing.

  Kijk hoe Aruba het heeft gedaan.
  Wat een slechte smaak heeft men daar op Curacao.
  Gewoon vol goooien met diabaas waardoor niets meet ksn groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *