31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 17:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Rotonde Hariri

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

 

- Advertentie -

Rotonde Hariri

Zie tekening voorstel aanpassing rotonde Hariri. Nadeel van de huidige indeling is kans op botsingen, doordat er met twee auto’s tegelijk van de rotonde afgegaan kan worden. De banen zijn na verloop van tijd niet meer zichtbaar. Uitleg van deze situatie aan de automobilist kan alleen mondeling, schriftelijk, met video.

De praktijk laat zien dat dit niet werkt, omdat je niet alle automobilisten hiermee bereikt. Oplossing is een andere indeling van de rotonde, zodanig dat geen uitleg meer nodig is en je vanzelf merkt hoe te rijden op deze rotonde. Het enige wat de automobilist moet weten is dat het verkeer op de rotonde voorrang heeft, maar zelfs dat is niet nodig, aangezien je dat vanzelf ziet aan de haaientanden op het wegdek.

Wat is nu de verandering? Met geel aangegeven een verhoging op het wegdek, fysieke scheiding tussen de twee banen op dit gedeelte. (idem zoals op de banen op de Santa Rosaweg bij McDonalds). Uitbreiding van de bestaande verhoging, zie bruin, zodat daar één baan is afgesloten. Haaientanden laten maken van geel beton. Gele klinkers plaatsen in plaats van verf, zie alle gestreepte witte lijnen. Automobilist A kan alleen rechtsaf en automobilist B kan rechtsaf, rechtdoor en linksaf. Geen conflict meer tussen banen. Aankomende auto’s moeten alleen voorrang verlenen aan het verkeer op de rotonde.

- Advertisement -

Dit is geen kostbare aanpassing en is voor alle automobilisten duidelijk te zien en te begrijpen ter plaatse, inclusief toeristen. Geen verfonderhoud meer. In principe geen botsingen meer. Zelfde doen bij rotonde Julianadorp en Zegu (verkeersplein Kirindongo). Er zijn dan nog alleen twee type rotondes, met één baan of met twee banen.

Henk Pasman,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Dit krijg je als je al jaren lang maar wat aan kloot in het verkeer !
  De meeste die doen maar wat !
  Verkeer regels wat is dat !

 2. Rotonde Santa Rosaweg/Seru Loraweg is idd veilig. De opstoppingen ontstaan onder andere doordat veel automobilisten voor elke kruising tussen rotonde Santa Rosaweg en benzinestation Curoil stoppen om verkeer voorrang te verlenen. Tevens staat er een straat verkoper zijn bakjes fruit ed te verkopen direct na de rotonde. En die rustig staat af te rekenen. Gevolg file in de spitsuren.
  Voorbeeld goede rotonde met meerdere rijstroken.
  https://goo.gl/images/VRPW6e

 3. De automobilist moet eerst maar eens “rondje rotonde” gaan oefenen.
  Ook de rij-instructeurs weten schijnbaar niet hoe ze een rotonde moeten ronden”. Zelfs het aangeven van richting op de rotonde schijnt nogal moeilijk te zijn. Alle aanpassingen zijn in feite overbodig als men zich houdt aan de regels maar die schijnt men nog steeds niet te weten.
  Voor wat betreft de rotonde Sta.Rosaweg- Seru Loraweg heeft Openbare werken het helemaal niet begrepen. Er zijn nu 2 sluipwegen toegevoegd kort voor de rotonde hetgeen nog meer opstoppingen veroorzaakt.
  Hoe is het mogelijk dat men komende vanuit de Seru loraweg via de secundaire weg (voor de rotonde) naar de Sta Rosaweg nu ineens tegemoetkomend verkeer heeft!!!!
  Voorheen kon men alleen vanuit de Kadushistraat naar de Sta Rosaweg, nu ook vanuit de Pitastraat en Kaya Tuna!! Heel slim bedacht!

 4. Mooie plannen Pasman, maar geen geld voor – dat hebben we uitgegeven aan een luxe snoepreis van 7 onbenullen van Statenleden naar een hitech verkeersbeurs in Nederland terwijl ze op het eiland niet eens de lowtech verkeerslichten kunnen laten werken.

  On topic: ik rijdt liever op een eenbaansrotonde omdat die onduidelijke voorrangssituaties voorkomt, zeker bij de niet bijster intelligente Curacaose automobilist.

  Ik weet dat er dagelijks files staan voor de eenbaansrotonde op de Santa Rosaweg, maar deze is wel veilig en zorgt een tweebaans rotonde werkelijk voor een snellere doorstroming van verkeer?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -