29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 20:19

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Gezocht: Caribische politicus in Nederland

John Samson


WAALWIJK – Het is een zorgelijke ontwikkeling dat ‘nog weinig Antillianen politiek actief zijn’, stelt oud-gevolmachtigd minister Roderick Pieters van Curaçao.

In de afgelopen jaren waren er verschillende Caribische raadsleden in Nederland, zoals Ana Alcantra in Amsterdam, Gilbert Isabella in Utrecht en Edwina Molina in Almere. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is de Curaçaose Yvette IJpelaar-Alias haast het enige Caribische raadslid.

“Dit is een wake-up-call voor de Antilliaanse gemeenschap. Als je niet aan tafel zit, wordt er over jou besloten”, waarschuwt Pieters. “Ik vind het jammer en een gemiste kans om te zien hoe weinig Antillianen politiek actief zijn, terwijl de gemeentepolitiek veel meer macht heeft gekregen.”

- Advertentie -

Caribische politicus staat laag op lijst
Yvette IJpelaar is al 12 jaar raadslid in de gemeente Waalwijk (Noord-Brabant). Opmerkelijk is dat zij dit keer op eigen kracht een zetel wist te behalen met haar nieuwe partij Lijst IJpelaar. De paar andere Caribische kandidaten is het niet gelukt: zij stonden laag op de verschillende partijlijsten en daarmee op een bijna onverkiesbare plek.

Volgens oud-gevolmachtigd minister Pieters is het een dringende zaak geworden voor bijvoorbeeld de Antilliaanse organisaties om ‘onze eigen mensen te motiveren’, zodat zij weer politiek actief worden bij de verschillende partijen in Nederland. “Of te doen zoals mevrouw IJpelaar, een eigen partij oprichten.”

Kans om raadslid te worden

Voor Jeanella Dosset uit Curaçao is er nog hoop. Zij maakt in haar gemeente Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland) nog steeds kans om raadslid te worden, als een gekozen partijgenoot aftreedt of wethouder wordt. Haar partij Gemeente Belangen haalde vijf zetels, terwijl Dosset op plek zes staat.

In de tussentijd mag Dosset als actieve burger haar partij vertegenwoordigen in een commissie over welzijn, onderwijs en sociale zaken.

- Advertisement -

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Ik wordt een beetje veel heel erg moe van ‘nos kultura’ (Brian S).

  Ik heb de Curacaoenaar leren kennen als dom, lui, egoistisch, zich aan geen enkel gebod en verbod houdend, maniakken in het verkeer, vreemdgangers, dropouts en crimineel. Kijk wat er voor porkeria in de Staten zit, hetgeen het puikje van het eiland zou moeten zijn.

  Als dat ‘nos kultura’ is, moeten we geen enkele poging doen om het te beschermen.

 2. @Hoedanook, als er iemand is die voor de emancipatie van minderheidsgroeperingen in Nederland actief is dan is dat Roderick Pieters. Om maar een paar punten te noemen, 10 jaar lang werken met randgroepjongeren en verslaafde minderheden ( in het bijzonder Antillianen), voorzitter van een discriminatiemeldpunt, 23 jaar voorzitter OCAN en rechtzaak gewonnen van minister Verdonk m.b.t. discriminerende verwijzingsindex Antillianen, tevens 7 jaar voorzitter geweest van stichting Coach voor Antillianen………
  Met zo’n opmerking bezoedeld u een voorvechter voor (kansarme) Antillianen in Nederland en Curaçao.

 3. @hoedanook, Een vloedgolf van immigranten is altijd de oorzaak dat men zijn Eigen land en cultuur wil beschermen..

  We zien precies hetzelfde op Curacao en nos kultura en de manier dat wij de vluchtelingen gewoon terug deporteren..

 4. Ik betwijfel zeer of Roderick Pieters zich werkelijk zorgen maakt over de huidige ontwikkeling(en). Hij staat namelijk niet bekend als een persoon die politieke participatie van minderheidsgroeperingen in Nederland heeft helpen bevorderen. Vandaar dat er een organisatie als MAAPP ontstond.

  Vandaag is het ook precies 50 jaar geleden dat Maarten Luther King, een voorvechter voor burgerrechten en stemrecht voor minderheden in de VS werd vermoord. Na 50 jaar zien wij in de VS en Europa, rechts populistische regeringen die vreemdelingenhaat en anti-immigranten gevoelens gebasseerd op fantasiën (Camp of the Saints) aanwakkeren en voeden. Daarnaast, met name in de VS wordt er actief geprobeerd de stem van minderheidsgroepen te ontmoedigen en/of te ‘neutraliseren’.

 5. Gezien het niveau van de Staten op Curacao met de strafbladen Schotte, Thode en Constantia, luie klaploper Remki Rojer, de aan obesitas lijdende proleet Amparo dos Santos en zakkenvuller Jaime Cordoba, de lolo van Soto Pik Pisas, Marylin Mozes (de Maria Magdalena van de Staten) en Charles ‘Korrupshon’ Cooper, gezien dit niveau denk ik niet dat onze politici een geslaagd exportprodukt voor Nederland zijn.

  Hoe minder hoe beter.

  Laten we het maar bij de export van cocaine en criminaliteit houden, daar zijn we sterk in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -