Ingezonden | Ronald McDonald House (1)

Ronald McDonald House-Justin Penso

Ronald McDonald House-Justin Penso

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ryan en Gera Penso, ouders van Justin Penso aan het woord

ZIJNE EXCELLENTIE,

Wij vernamen via de media dat RMHC Curaçao mogelijk niet meeverhuist naar het HNO. Het spijt mij ten zeerste dit te horen om verschillende redenen.

Persoonlijk hebben wij in verschillende landen gebruik mogen maken van het Ronald McDonald House Charities (RMHC) in Nederland (Groningen), in Amerika (Philadelphia) en hier op Curaçao (in het Sehos). Wij zijn intens dankbaar dat wij van haar faciliteiten gebruik mochten maken. Als geen ander weten wij wat het concept RMHC betekent. Zoals u wellicht weet is het in Philadelphia ontstaan, nu 42 jaar geleden.

Dr. Evans, kinderoncoloog, heeft samen met de heer James Murray (directeur van het plaatselijke football team) het eerste RMHC huis opgericht in Philadelphia, waar ouders konden verblijven, terwijl hun zieke kindje in het ziekenhuis behandeld werd. Dokter Evans heeft samen met de heer Murray financiële hulp gekregen van de lokale McDonald’s. Let wel, dit concept is zo goed aangeslagen, dat het wereldwijd bij elk kinderziekenhuis een begrip is geworden (ongeveer 350 huizen wereldwijd!).

In 2008 werd onze zoon gediagnosticeerd met kinderkanker (neuroblastoom) en wij werden uitgezonden naar Nederland, waar wij in een RMHC huis konden verblijven. Ik was in de veronderstelling dat dat alleen voor ouders van kinderen met kanker was. Het bleek echter dat RMHC er is voor de ouders van elk opgenomen kindje in het ziekenhuis.

Begrijpelijk zijn wij RMHC zeer dankbaar. Justin was opgenomen in Groningen. Het RMHC ligt op loopafstand van het ziekenhuis. We hadden een kamer met eigen bad, we konden kleren wassen, je kon daar koken, er was een televisieruimte, kortom ondanks het feit dat je ver van huis bent, kun je je toch thuis voelen in een ‘warme’ omgeving.

Toen wij in 2013 naar Philadelphia gingen voor behandeling, was ook daar de mogelijkheid om in het RMHC huis te verblijven. Hetzelfde concept als in Nederland.

Hier op Curaçao hebben we gelukkig ook een RMHC, deze bestaat al zes jaar waarvan vier jaar in het ziekenhuis naast de Kinderafdeling. Dit is een geweldige aanwinst en iedereen die hier gebruik van heeft kunnen maken kan dit beamen. RMHC Curaçao is uitgerust met drie slaapkamers, elk met een eigen badkamer. De slaapkamers zijn voorzien van twee eenpersoonsbedden en er kunnen zes gezinnen tegelijkertijd geholpen worden. Er is een woonkamer, waar men zich kan terugtrekken, een keuken waar gasten worden voorzien van een ontbijt. Er is een moderne speelzaal waar de kinderen kunnen spelen. Bij alle RMHC’s wordt gewerkt met betrokken vrijwilligers, die met hart en ziel klaar staan om het zieke kindje en de familie bij te staan.

In al de tijd dat wij gebruik mochten maken van het RMHC, hebben wij nog nooit één hamburger voorbij zien komen, noch voor familieleden noch voor het zieke kind.

Onze Justin was weg van het concept RMHC. Hij stond voor 100 procent achter de stichting omdat hij wist wat deze stichting voor hem en andere kinderen betekende. Justin heeft als junior volunteer in Philadelphia geholpen, hier op Curaçao heeft hij zich actief ingezet voor de stichting.

Ronald, de clown, is het symbool van McDonald’s. Hij komt regelmatig langs bij het RMHC om de kinderen te op te vrolijken.

Zo kunnen wij eindeloos doorgaan, maar we zouden het zo prettig vinden als u de ervaringen van andere ouders kunt aanhoren voordat u uw beslissing neemt. Velen die het concept RMHC kennen, kunnen zich het Sehos niet meer voostellen zonder RMHC!

RYAN EN GERA PENSO, ouders van Justin Penso

Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Ronald McDonald House (1)

  1. Henriques

    Verdrietig verhaal aan de ene kant en gelukkig dat Justin zo positief naar het RMD cncept aankijkt.

    Het is natuurlijk buitngewoon achterlijk en stupid om bij de bouw van zo’n groot ziekenhuis geen rekening te houden met het RMD concept. Eigenlijk vind ik het meer dan schandalig en vraag je je af hoe degenen die met de planning bezighouden hiertoe zijn gekomen.
    Ik kan alleen maar zeggen een big shame is hier op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *