29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Roller Barrier vangrail

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Roller Barrier vangrail
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Er komt een pilotproject voor de zogenaamde roller barrier vangrail en deze zal aangelegd worden in de vrij scherpe bocht na de stoplichten op Berg Domi richting Nijlweg. Ik lees dan de argumentatie van de minister: het is een kostbare aanschaf maar weegt op ten opzichte van de vele reparaties van de huidige vangrails en het is goed voor de verkeersveiligheid.

Wat ik mis is een achtergrond rapport waar dit is uitgezocht en op basis waarvan tot deze aanschaf is overgegaan? Even op internet gezocht wat de prijs per meter is van deze vangrail en van de standaard vangrail, dan lees ik 250 dollar t.o.v. 25 dollar per meter, exclusief vracht. Per 100 meter ben je dus minstens 50.000 gulden kwijt. Hoeveel reparaties aan deze bocht zijn er geweest de afgelopen jaren?

Blijkbaar heeft men onderzocht dat aan de oorzaak van uit de bocht vliegen niets gedaan kan worden en dit dus alleen opgelost kan worden met dit nieuwe type vangrail? Als ik dan zie hoe de huidige vangrail kapot is gereden met een behoorlijke snelheid is de vraag of deze rollers ook niet een behoorlijke klap krijgen, gezien men rechtstreeks op de vangrail afkomt. Ook dan zal er gerepareerd moeten worden en zal duidelijk duurder uitvallen dan bij de normale vangrail.

Ik denk eerder aan het verplaatsen van de huidige vangrail dichter naar het asfalt toe zodat je dan wel krijgt dat men mee moet gaan met de kromming van de vangrail. Maar wat ik ten enenmale mis bij deze minister is het beleid en een prioriteiten lijst. Aan verkeersveiligheid doet deze minister helemaal niets.

Een voorbeeld van ontbrekende vangrail is het stukje 4 baan weg bij Julianadorp waar voor de zoveelste keer een poging gedaan wordt met palmbomen op de middenberm, ze zijn bijna allemaal weer dood en een gevaar voor de automobilist. Ongelukken zijn er velen geweest de afgelopen jaren en laatst nog met dodelijke afloop door de middenberm heen. Hier is 1300 meter vangrail nodig en dat kost ongeveer 50 dollar (aan beide kanten) per meter is 130.000 gulden. Wat staat nu hoger in prioriteit deze vangrail plaatsen of de roller barrier in de bocht van 200 meter is 100.000 gulden. Elke gulden moet al omgedraaid worden op onze kleine economie.

Ik zie deze roller barrier meer als een luxeartikel dan een echte wezenlijke vooruitgang t.o.v. de gewone vangrail. Een grotere zwaardere auto is veiliger dan een kleine maar je moet wel het geld hebben hiervoor. Het eiland vol met roller barrier is prachtig maar hebben we daar het geld voor? Waar komt het op neer, eerst een gedegen onderzoek doen en vervolgens binnen het beleid bepalen waar geld aan uit geven binnen het budget.

Hoe staat het met rechts stuur minister, hoe staat het met onderzoek naar rotonde Santa Rosa en andere, hoe staat het met wegen infrastructuur zoals Caracasbaaiweg, enz. minister? Hoe staat het met realiseren tot de 10 veiligste verkeerslanden ter wereld? Allemaal beloftes maar er komt niets uit, maar wel een roller barrier die iemand blijkbaar gezien heeft op een beurs?

Henk Pasman,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @fred: als je even verder grasduint dan blijkt in de praktijk alsmede in tests dat roller barriers vele malen veiliger zijn.

  En dat zeggen niet alleen de tests van de fabrikanten, maar ook die van organisaties die geen baat hebben bij de uitkomst.

 2. Als je op internet ‘ns wat grasduint, dan slaat de schrik je om het hart! Botsproeven worden gedaan met lege auto’s, zonder dummy’s. In plaats van de voorwaartse energie te absorberen, wordt de wagen onder een hoek weggeketst. Het effect van zo’n abrupte richtingverandering op de dummy’s had ik graag gezien.
  Door het systeem van plaatsing van de installatie (gehangen aan in de grond geslagen stalen palen, die uitsteken boven de bovenste rail) werken deze als scheermessen op busjes en vrachtwagentjes: de bestuurder zal doormidden worden gesneden). En motorrijders????????
  Welke overheidsinstantie heeft dit getest/gecertificeerd?

 3. Helemaal geen vangrails en roller barriers meer plaatsen, scheelt een hopie dukaten in de maand. Gewoon meer controleren op hard cq drankrijder en bestuurders zonder rijbewijs, maar ja zolang ons kent ons hier op curacrim niet word bekeurd schiet er hier nada niks noppes op. Curacrim bestaat uit een grote familie? ik zou me volle of half zus/broer/neef/ achter nicht etcetra ook niet bekeuren?.

 4. Een Minister van Verkeer die niets doet aan omgereden verkeersborden, onzichtbare wegbelijnening, verkruimeld wegdek, gaten in de wegen en defecte straatverlichting. Allemaal zaken die de verkeersveiligheid preventief bevorderen. Instede schaft zij peperdure vangrails aan.
  Waarom vertelt de minister niet hoeveel zij of haar familieleden hieraan verdienen. Direct of indirect?

 5. Vangrail plank kost ongeveer Nafl 150,- nieuwe en Nafl 75,- gebruikt. Dat is 4,5 meter. 2 kanten is max Nafl 300,- Dat is als 4 meter vervangen moet worden. Met een beetje fantasie kom je op Nafl 1000,- per 8 meter. De vangrails / aanrijdbeveiliging is daar ter plaatste nooit meer als 12 meter beschadigd. Stel voor Nafl 1200,- aan materiaal en uren. Het aantal keer dat het stuk vervangen moet worden is 1x per maand. Bij elkaar 14.400,- per jaar. Roller barrière kost ongeveer $250 per meter. 12 meter komt op $3000,- Aangezien de roller alleen parallelle impact kan weerstaan en niet frontaal gaat ook deze aanrijdbeveiliging onderuit. Kosten per jaar $36.000,- is Nafl 64.400,- Alles bij elkaar 4,5 keer duurder…… Kunnen beter snelheidsbeperkende maatregelen daar ter plaatse nemen Kosten Nafl 8.000,- besparing Nafl 14.400,-

 6. Ze had beter de gaten van de wegendek op curacao kunnen vullen .
  Maar ja nos mes por .
  Ze zitten allemaal voor zichzelf , scoren met flut zooi .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties