28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 03:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Raey Lauffer is de nieuwe Tumbakoning van Curaçao

door Favell Maduro

Raey Lauffer is de nieuwe Tumbakoning van Curaçao

Raey Lauffer is de nieuwe Tumbakoning van Curaçao. De nummer twee van vorig jaar won de 50ste editie van het festival met ‘Kòrsou t’ei Bula. Een compositie van Hendrik de Windt met arrangement van Dwight Leoneta.

Dat de strijd om wie het carnavalslied voor 2020 mag leveren spannend was dit jaar bleek wel uit de vele goede tumba’s die naar de finale zijn gegaan. Zeven oude winnaars stonden met vierentwintig anderen hun best te doen om in de geschiedenisboeken te komen. De weg naar de finale vrijdagavond was er één die dit jaar niet alleen in het Curaçao Festival Center werd uitgevochten maar ook via sociale media.

- Advertentie -

Naast de felle discussies over inhoud en zangkwaliteiten van deelnemers werden op vooral Facebook teksten van de tumba’s gepost zodat de fans op de finaleavond uit volle borst konden meezingen.
De Tumba van Raey Lauffer

Nu hoefde geen enkele deelnemer zich zorgen te maken over geheimhouding van zijn of haar tumba. Het gaat er ook om dat het publiek in het Festival Center in zes minuten tijd uit zijn dak kan gaan.

Doble R

Het festival werd dit jaar opgedragen aan bandleider Rignald Ricordino die sinds de jaren zeventig deel heeft genomen aan de liedjeswedstrijd. Vaak met succes en vele van zijn tumba’s zijn klassiekers geworden.

Recordino was vereerd met de erkenning. Eerder, tijdens de voorronde, had de band Gentz tres chic, met veel publieke bijval een medley van Recordino gebracht. Als verrassing.

Oud gediende

- Advertisement -

Een andere oud-deelnemer die geschiedenis heeft geschreven in 1972 is Peter van der Pligt. Hij was de eerste Europese Nederlander die te zien was op een Curaçaos feestje. Het publiek vond het zo geweldig dat hij het aandurfde dat hij daarna als een Tumbakoning werd behandeld.

Voor de vijftigste editie is Peter van de Pligt speciaal uit Nederland ingevlogen om zijn tumba ‘Kumpli Kuné’ met de populaire band ERA te zingen.

In de tijd dat Recordino en Van der Pligt nog deelnamen aan het festival klonk de tumba heel anders. Het tempo lag beduidend lager.

Raey Lauffer ‘Kòrsou t’ei Bula | Persbureau Curacao

Tempo

Juryvoorzitter Billy Adams en voorzitter van muzikantenvereniging Amak Feco Gomez hadden de bands voor de finale er nogmaals op gewezen dat er regels zijn voor het tempo van een tumba. Gomez wees erop dat toen hij begon de tumba’s een tempo hadden van 90 tot 130 slagen per minuut. Nu is dat opgeschroefd naar 175 tot 195 slagen. Gomez wees voor de finale erop dat een van de bands tijdens de voorronde rond de 250 slagen per minuut haalde.

,,Dat kan niet. We spelen hier tumba’s, geen roadfire. De jury let extra hierop.” Het publiek maalde er niet om. Het hoge tempo van de tumba zwiepte de heupen en bracht de bezoekers juist extase. Tijdens de carnavalsoptochten en de komende jumpups gaat het tempo van de winnende tumba vanzelf wel omhoog want een opzwepend ritme, daar houdt het publiek van.

Dit artikel is een samenvatting van een groter artikel dat te lezen is in het Antilliaans Dagblad van 1 februari 2020

Bron: Curacao.nu

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Carnaval op Curacao is met een veer op je hoofd en een veer uit je reet achter afschuwelijke muziek aanhobbelen.

  In Nederland wordt Carnaval gebruikt om de lokale of landelijke politiek te bespotten.

  En daarvoor zijn zoveel mogelijkheden hier!

  Zo maar een paar voorbeelden:

  Zet een nagebouwde Schotte op een praalwagen achter tralies terwijl achter hem Stella van Rijn knielend zijn kont likt.

  Zet een Jacinta Constantia pop op een praalwagen, mondkapjes gooiend naar het publiek en tussendoor klappen uitdelend aan een pop die Gisel McWilliam voorstelt.

  Zet een paar verkeersborden en een stoplicht op een praalwagen met daarachter een Stephan Walroud pop die dansles geeft, een Menki ‘Moe’ Rojer pop achter een gokkast een verkeersbeursganger Mozes in dokterskledij.

  Zet, ook op een praalwagen, een Emsley Tromp pop op een hoge troon, geld gooiend naar zijn voor hem geknielde CBCS onderdirecteuren en toon Chos Romero voor de ingang van de Heeren, met een klok die 5 uur aangeeft.

  Zet een slingerende auto op een praalwagen, met achter het stuur Rob ‘Polar’ Blaauw met in de ene hand een blik Polar en in de andere hand zijn medicijnen, met op de bijrijdersstoel Carlos Monk met drank in beide handen.

  Zet een Tilly Pikerie pop op een praalwagen, op een luie sofa Netflix kijkend omringd door salaris slips van de gobiernu.

  Een bejaarde Eric Garcia pop achter een bureau, die zijn halfnaakte toy boy Stephen Capella klappen met een zweep geeft met daarnaast een geblinddoekte Neysa Amnesia.

  Rijdt een Anuska Cova pop op een praalwagen rond, liggend op een matras verder gevuld met lege flessen Botox en siliconen en ernaast een rij mannen die een nummertje trekken om een nummertje te kunnen maken.

  Zet Philip Martis en Franklin Sluis poppen op een praalwagen, met daarboven borden met hun salarissen. Philip Martis omringd door bysides, Franklin Sluis naast een auto die hij illegaal aan het importeren is.

  Toon AlKLM Walle in een nagebouwde businessclass van een 747 met een collectie van honderden KLM businessclass huisjes.

  Toon geblinddoekte accountants Victor Bergisch, Erik van Eps en Henry Jourdain die met de rechterhand jaarrekeningen ondertekenen van Ennia, Girobank en BZV en met de linkerhand cashen.

  Toon accountant Gianni Schob en MCB directeur Chicu Capriles op een praalwagen, terwijl ze aan het swipen zijn gekleed in sexy Grynstein lingerie.

  Laat een Ralph Palm pop zien in een nagemaakte Bentley (het logo van Ennia op beide portieren) met op de achterbank 4 trago meisjes aan wie hij Ennia polissen geeft.

  Enzovoorts, enzovoorts – genoeg voor een marcha van 25 kilometer.

  Dat is carnaval! Maar nee, wij zetten voor de 60e keer een veer op ons hoofd, steken er een in onze reet en gaan lallend de straat op.

 2. Wat een onzin weer elk jaar, waar halen ze toch elk jaar weer het geld vandaan om dit feest ? te vieren!, Hoe groot is onze nieuwe tumbakoning eigenlijk, ik weet dat Ruggie 1.50 meter groot is en de tumbakoning op de foto is nog kleiner ik denk 1,30 zonder kroon? pretige carnaval curacrim vooral die gene die een onderstand loontje hebben???.

 3. Blij dat dit feest van de wansmaak, een open lucht Campo, weer voor een jaar voorbij is.

  Haalden de Curacaoenaars maandag op de werkvloer maar eens 175 tot 195 slagen per minuut, maar dan is men weer niet vooruit te branden.

  En dan die foto met Ruggenaath die schaamteloos iedereen kroont, van deze treurige tumba tetteraar tot Stella van Rijn als hoofd van de commissie integriteit.

  Korsou ta bula? Korsou ta bula pipa!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -