Ingezonden | Reactie op Hans Slier

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Josef Martina aan het woord.

In het interview met Hans Slier van 28 mei jl. vallen mij een aantal passages op waar ik even op wil reageren. Natuurlijk is het hemd altijd nader dan de rok en voelt iedereen zijn eigen pijn het zwaarst. Emotioneel worden, dat mag ook. Niks mis mee.

Dat laat onverlet dat er het beste gemaakt zal moeten worden en er naar alternatieve vormen gezocht zal moeten worden zodat het eiland niet meer voor het grootste deel van het toerisme afhankelijk zal zijn. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Curaçao, maar voor alle toeristische plekken in het Caribisch gebied.

De afgelopen jaren heeft een enorme groei in het bouwen van hotels laten zien, het kon eigenlijk niet op want het waren ‘gouden’ jaren zogezegd. Als je een beetje realistisch bent, moet je gewoon toegeven dat niets meer zal worden zoals het is geweest en dat we daarmee zullen moeten leven. Wellicht minder stagiaires uit Europa, meer kansen voor de mensen hier creëren.

Het vliegen gaat ongetwijfeld duurder worden, de KLM verwacht niet voor 2023 op volle ‘sterkte’ te komen met minder personeel dus minder vliegtuigen, mensen zullen toch minder snel de plas over gaan, want de schrik zit er goed in, want stel er gebeurt weer iets en je kan niet terug. Op dit moment zit ook niet echt iedereen te wachten op passagiers uit de VS waar momenteel de teller van +100.000 overleden Covid-19-patiënten staat en nog wel erg veel besmettingen.

De gemiddelde Amerikaan heeft niet zoveel vakantie om zich in quarantaine te laten plaatsen, zoals dat ook voor de meeste Europese landen geldt. Altijd goed om de realiteit onder ogen te blijven zien. Dan viel mij op in het interview dat Slier aangaf dat sterfgevallen allemaal mensen zijn van 75+ met onderliggende ziekten.

Ik vind dit wel erg kort door de bocht en wijs er even op dat uit wetenschappelijk data-onderzoek van Harvard de volgende cijfers naar boven zijn gekomen; de groep van +75 waar Slier over spreekt heeft een aandeel in 48,7% van de sterfgevallen, de groep mensen van 65-75, 24,9%, de groep mensen van 45-65, 22,4%, dan de groep van 18-44, 3,9% en uiteindelijk 0-17-jarigen, 0,06%. ‘Maar laten we niet vergeten dat dood bij het leven hoort, we zijn nu eenmaal sterfelijk, misschien maakt dat het leven wel waard om te leven’, einde citaat Hans Slier.

Tja, ik zou zeggen vertel dat aan al de mensen die inmiddels aan Covid-19 zijn overleden in Nederland, US, Italië, Spanje en alle andere landen die hun geliefden niet meer hebben mogen zien.

Josef Martina,

Curaçao

16 Reacties op “Ingezonden | Reactie op Hans Slier

 1. Ambulant

  ja ventilatie. Wat ik al maanden schreef daar zijn de nl virologen nu ook achter.
  Die hele thuis lock down heeft alles alleen maar erger gemaakt.
  De regeringen hebben mensen vermoord door die verplichtte thuis lock down.
  Stomste wat ze ooit hadden kunnen doen
  Triest.

 2. @William:

  No need for sorry’s. I respect you. Al mogen wij op het forum niet altijd het met elkaar eens zijn het leidt tot gezond debat over kwesties die het eiland treffen.

  Zeg wat je wilt, een ieder op dit forum heeft kennis van zaken, zoals ook jij.

 3. @Nicolaas
  Worldometers geeft perfect alle plekken worldwide aan, ik vind het een uitstekende manier om up to date te blijven.
  Hierbij de link:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 4. Overigens @ Nicolaas punt 3 dat uitbraken veel Noordelijker liggen klopt niet helemaal zeker niet gezien het feit wat er nu in Zuid Amerika aan de hand is.
  Het continent wordt wel erg zwaar getroffen momenteel .
  punt 1; we gaan weer normaal doen is uw ‘mening’ I presume, punt 4 we leven op C gelukkig veel buiten gaat niet echt op want we bewegen ons onder de mensen.
  Feit is dat een virus meestal geïmporteerd wordt ter zee en via airplanes. De armoede was er al voor COVID-19 en is nu versneld naar de oppervlakte gekomen.
  Heb er al vaak op gewezen dat vanaf 2017 31% van de bevolking onder de armoedegrens moest zien te overleven.
  Velen waren al afhankelijk van caritas en ook voedselpakketten en toch heeft de overheid in 2019 besloten de 100;000 NAF tbv de voedselbank te stoppen.
  Als laatste nog even mensen die hierheen komen moeten 2 wkn in quarantaine, daar vindt je niet veel mensen voor die dat willen en ook kunnen opbrengen.
  Dat was ook de bedoeling van bv Corendon, testje (wat niet safe bleek, daarom zijn ze met dat idee gestopt) en dan 2 wkn in quarantaine in je resort.

 5. Sorry; @Bolivar en @ Johannes.

  Ik heb me vergist in de naam; ik bedoelde te zeggen de NRC link van @Cornelis.
  Nogmaals sorry.

 6. @Nicolaas:

  “Op Curacao leven we gelukkig veel buiten wat veel minder risico’s met zich meebrengt.”

  Voedselbank much ?

 7. Nicolaas

  Heer Martina,

  U schrijft vaak erg goede stukken waarvan akte!

  V.w.b. de heer Slier en uw reactie slaat u de plank een paar keer mis:

  1) Niets meer zal zo worden als het was…..een mening. Dat is geen feit. Ik denk dat we allemaal weer normal gaan doen. De les die we moeten trekken is dat we dit in het vervolg serieus nemen en ons bewust moeten zijn van de risico’s. Maar we gaan weer normaal doen.

  2) Niet iedereen zit te wachten op passagiers uit de VS. Dat hoeft van Slier ook niet. Gooi Nederland en Duitsland open waar het onder controle is……laat ze verplicht testen voor vertrek en na aankomst…

  3) Dat percentages niet kloppen is een feit denk ik. Maar laten we wel wezen. Bij minder dan 0.7% in de USA is bewezen dat er geen onderliggende oorzaken waren voor het overlijden. Bij 75% wel. 24% onbekend……Het is ook een feit dat de grote uitbraken veel noordelijker plaatsvinden dan Curacao (Wuhan, Noord-Italie, NL, NY….). Klimaat heeft een grote impact. De zon, de wind, de luchtvochtigheid….

  4) Op Curacao leven we gelukkig veel buiten wat veel minder risico’s met zich meebrengt.

  5) Slier vraagt niet om volle hotels. Die is allang blij dat hij een groot deel van zijn kosten kan dekken en mensen aan het werk kan houden. Dat geldt voor alle hotels. Winst maken gaat even niet gebeuren maar dat is totaal niet belangrijk nu.

  6) Met de angst, de stress, de armoede die er nu heerst bij vele eilandbewoners wordt geen rekening gehouden. De sociale schade is enorm. Dit vertaald zich niet direct in veel doden maar heeft wel impact op het leven van mensen, leven korter of kunnen zich door het gebrek aan (gezond) voedsel niet ontwikkelen. Een ramp voor onze kinderen. En ik zie de armoede met eigen ogen en vele mensen proberen te helpen. Maar dat is niet genoeg….

 8. @William:

  @William:

  “Had het al gelezen, sluit prima aan op Martina’s epistel.”

  Vaak didactisch van aard en elegant geformuleerd.

  Uit het verleden. Hoe sluit het aan op realistische moderne oplossingen ?

 9. @Johannes
  Had het al gelezen, sluit prima aan op Martina’s epistel.

 10. Johannes

  Het voorstel van Joep


  Het opengooien van het eiland is niet de manier hoe we deze coronacrisis te boven kunnen komen.

  De enige, veilige, manier is het opzetten van een sociaal vangnet voor het personeel.
  – Hoe wordt dat betaald?

  het opschorten van leningen van bedrijven (door de banken, met overheidsgarantie).

  – Hoe wordt dat betaald op termijn?

  drastisch verlagen van overheidssalarissen (instellen van een salarisplafond)

  – De salarissen worden nu verlaagd, is dit drastisch genoeg?

  reorganisatie van de overheid

  – kost tijd en geld, maar zeker doen.

  duimschroeven bij Klesch aandraaien (take it now or leave it forever) en ISLA afbreken wanneer er geen koper op de proppen komt.

  – niet realistisch, olieprijzen zijn zeer laag.

  – dus slopen
  Dat verschaft werkgelegenheid en trekt ook investeerders aan voor de vrijgekomen grond (na sanering).

  – waarom zou men gaan investeren als toerisme plat ligt en volgens Joep ook niet gewenst is?
  Enig idee hoe lang sanering van de grond gaat kosten…

  Alleen moeten we er dan voor waken dat onze dames en heren politici en ambtenaren zich weer niet te buiten gaan aan illegale praktijken.

  – Zal niet gebeuren, er is niets meer te halen …


  En als het al het bovenstaande toch mogelijk zou zijn , wordt dan het eiland dat bijna alles moet importeren dan financieel gezond ? Antwoord is helaas nee.

  Opengooien zou meteen volle hotels opleveren.
  Nee, dat kost weer tijd om op te bouwen , maar dan heb je weer inkomsten van buitenaf (export idee is al geopperd, maar er is niets te exporteren).

  Eerste acties t.a.v. Corona waren prima. De hele wereld was onvoorbereid. In de afgelopen maanden is hier aan gewerkt.
  We hebben extra capaciteit opgezet (Sehos optie) en extra zorgpersoneel (met foutje in eerste instantie).
  Zelfs met idee om hier opvang voor in de regio te gaan doen.
  We zijn nu veel meer alert op Corona.
  Als we dicht blijven kun je dat allemaal wel weer opdoeken, dat is dan weggegooid geld.

  Met de tijd hebben we kunnen constateren dat bepaalde zaken werken (meer hygiene) en dat ook andere ideeen ontstaan zijn over hoe het virus zich verspreid. Wat dat betreft zouden we hier gunstig zitten met veel buiten activiteiten (en dat wil dus niet zeggen dat er geen risico’s zijn).

  Willen we geen risico’s op corona doden?
  Dan alles dicht houden.
  Maar dan moet je ook geen auto meer rijden want daar kunnen ook doden door vallen, niet zo bedoeld maar het gebeurt.
  Als maatschappij hebben we dat risico wel aanvaard.
  En dan pas je regels toe om risico’s te verminderen, door verkeerregels te hanteren. Ook hier weer de paralel met Corona, wanneer men zich er niet aan houdt dan zijn er meer slachtoffers.

  Zoek balans ipv uitersten , dat is over het algemeen gewoon het beste.

 11. The Spanish flu killed more than 50 million people in the past. Zit de wereld nog in lock-down daarna as a result of the Spanish flu ?

  Simpel antwoord : nope.

  As a vicious virus from the past has taught us : social distance en facemasks waren een succes in het verleden.

  De kans op verspreiding van de corona virus wordt gereduceerd tot 80% als deze simpele lessen uit het verleden nagevolgd worden.

  Where is the spanish flu in 2020 ? Zoals gezegd kan worden in de toekomst : “where is the corona visrus from 20202 ?”

 12. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Speciaal voor jou, ietwat meer achtergrond bij de ‘influenza doden’.

  https://blogs.scientificamerican.com/observations/comparing-covid-19-deaths-to-flu-deaths-is-like-comparing-apples-to-oranges/?fbclid=IwAR058uLA04TjUyHLls9ao8kaJ9B6dIHN1o9pRipdycJJkC7six98FrzAhFc

  When reports about the novel coronavirus SARS-CoV-2 began circulating earlier this year and questions were being raised about how the illness it causes, COVID-19, compared to the flu, it occurred to me that, in four years of emergency medicine residency and over three and a half years as an attending physician, I had almost never seen anyone die of the flu. I could only remember one tragic pediatric case.

  Based on the CDC numbers though, I should have seen many, many more. In 2018, over 46,000 Americans died from opioid overdoses. Over 36,500 died in traffic accidents. Nearly 40,000 died from gun violence. I see those deaths all the time. Was I alone in noticing this discrepancy?

  I decided to call colleagues around the country who work in other emergency departments and in intensive care units to ask a simple question: how many patients could they remember dying from the flu? Most of the physicians I surveyed couldn’t remember a single one over their careers. Some said they recalled a few. All of them seemed to be having the same light bulb moment I had already experienced: For too long, we have blindly accepted a statistic that does not match our clinical experience.

  en ook dit artikel schijnt een ietwat ander licht op influenza

  https://www.businessinsider.com/flu-deaths-overestimated-coronavirus-deaths-undercounted-report-2020-5

  Maar ja, het komt niet in jouw straatje te pas, dus zal het wel weer onjuist zijn.

 13. Goed stuk mijnheer Martina!
  Niets aan toe te voegen.

 14. ambulant

  Realistisch blijven en je niet gek laten maken door media.
  Lekker in de zon gaan zitten.
  Het hele idee dat alles is nu zo anders is onzin.

  Sars was er altijd al en influenza had vergelijkbare slachtoffers met kinderen erbij. En ik kan nog wel een lijst van 20 virussen geven waar je dood aan kan gaan. Met dementie op stip op 5 richting top 1.
  Het enig wat veranderd is dat het nu de spotlight heeft.

  Hoofdpunt blijft we hebben te maken met een hoge vergrijzing waarbij mensen door medicijnen en kunstgrepen in leven worden gehouden.
  Veel fatale ziekten van vroeger zijn chronisch geworden.
  En of dan Sars het laatste zetje is of een griepje of de mazelen roodvonk salmonella legionairsziekte of waterpokken of what ever infectie.

  Typerend dat alle meloenen op deze wereld die zich veilig waanden genietend vna hun pensieoentje en die zichzelf nu plots in de risico groep zien (0.5%), vinden dat 99.5% zich maar moet aanpassen om hun te beschermen. Hun hele leven gerookt en gezopen en nu klagen dat sars zo gevaarlijk is.
  En er wordt van alles en nog wat gezocht om dingen maar dicht te houden voor hun.
  Dat is nogal egocentrisch…
  Dat is de wereld omdraaien.

  Die verzorgings staat kan alleen in stand worden gehouden als er voldoende inkomsten zijn. En dat pensioen moet ook maar omlaag dan.
  Die kwetsbare groep die moet maar mee gaan betalen dan.

  Die 0.5% moet zich gewoon realiseren dat er meer gevaren zijn dan waar ze zich bewust van zijn en dat dat inherent is aan hun hogere leeftijd en de verzorgings staat. Maar dat dat dus ook grenzen heeft.

  Je kan ook van de trap af stuiteren morgen. (medicijnen, dronken)
  Vallen onder ouderen is heftiger dan sars elke dag 13 doden of meer.
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/49/dagelijks-13-doden-door-een-val

 15. Joep Meloen

  Goed stuk en sluit ik me helemaal bij aan.
  De realiteitszin van een groot aantal op dit eiland is volledig verdwenen. Zij denken dat het opengooien van het eiland direct weer zal leiden tot volle hotels. Kennelijk willen zij niet inzien dat dit niet gaat gebeuren. De wens lijkt de vader van de gedachte te zijn en zij zijn bereid om alles op het spel te zetten om maar deel te mogen en kunnen nemen aan de weddenschap. Een weddenschap waarbij ze geen enkele kans hebben om te winnen. Ik zou de odds op 5 tegen 1 zetten oftewel je betaalt 5 en kunt hooguit 1 winnen oftewel verlies.

  Het opengooien van het eiland is niet de manier hoe we deze coronacrisis te boven kunnen komen. De enige, veilige, manier is het opzetten van een sociaal vangnet voor het personeel, het opschorten van leningen van bedrijven (door de banken, met overheidsgarantie), drastisch verlagen van overheidssalarissen (instellen van een salarisplafond), reorganisatie van de overheid, duimschroeven bij Klesch aandraaien (take it now or leave it forever) en ISLA afbreken wanneer er geen koper op de proppen komt. Dat verschaft werkgelegenheid en trekt ook investeerders aan voor de vrijgekomen grond (na sanering). Alleen moeten we er dan voor waken dat onze dames en heren politici en ambtenaren zich weer niet te buiten gaan aan illegale praktijken.
  Maar het opengooien van het eiland moet toch echt de aller- allerlaatste optie zijn. Dat doe je alleen wanneer niets meer helpt. Maar zoals Aruba ook al aangeeft, een 2e golf gaat komen en een 2e lock down veroorzaakt nog grotere economische schade dan nu al het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *