27 C
Willemstad
• vrijdag 1 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Positief Curaçao!

HomeAuteursIngezondenIngezonden: Positief Curaçao!
Brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Jonkman aan het woord

 Kan dat nog met zoveel negativisme? Bij tijd en wijle heb ik wel eens medelijden met al die mensen, die de kranten vol moeten schrijven en die voor radio en televisie verslag op verslag doen. Je zou er een manische depressie aan over houden.
Maar waar ligt het negativisme met alle uitbraaksels van dien? Niet bij de baby, die pas is geboren. Niet in de gezinnen, die vechten voor het dagelijks brood en niet op de juiste wijze geholpen worden. Wel ligt het bij de mens en bij mensen die bezeten door honger naar macht op alle gebieden – religieus, politiek, geld en bezit – de medemensen misbruiken als een netto-object voor hun eigen doeleinden. Voor zulke mensen had Jezus ook geen goed woord over. En als je zelf in de fout bent gegaan, zoek Gods vergeving en verzoening en de wereld gaat er anders uitzien.
Hierdoor ontstaat de bron van het negativisme, ook op onze eilanden. We kunnen de problemen niet aan en geven alles en iedereen hiervan de schuld, om zelf buiten schot te blijven.
Maar…., nu de keerzijde van de medaille. Ik woon al 50 jaar op de Antillen, waarvan zestien jaar op Bonaire en 34 jaar op Curaçao en nooit ben ik ten onder gegaan in de strijd tussen negativisme en positivisme. We hebben ooit een gezaghebber gehad, de heer Casseres, die borden met het positivisme overal liet plaatsen. Naïef? Nee, ook hij geloofde er in, door het negativisme niet te laten overwinnen.
Voorbeelden? In geen vijftig jaar ben ik onheus behandeld in de toko’s, winkels of supermarkten. Het is zoals je je geeft. Vandaag wil ik een supermarkt hiervoor bedanken. Positivisme kan ook een gevolg zijn van de kleinschaligheid: ‘Ruman ta konose ruman’ (we kennen elkaar).
Ik kom regelmatig in Vreugdenhil supermarkt. Haal lekker eten, zodat mijn vrouw niet behoeft te koken, loop langs de rekken met mijn iPhone in de hand, waarin ik de boodschappen heb opgeschreven. Afrekenen en naar huis. Onderweg ontdek ik dat ik mijn iPhone kwijt ben. De schrik slaat me om het hart. Ik rijd zo snel als maar mogelijk terug en ontmoet een van de bewakers, de heer Hermes, die ik al jaren ken. Hij gaat met mij naar de plaats waar ik heb afgerekend, vervolgens naar de auto, maar niets hoor. Geen iPhone. Met lood in de schoenen rijd ik naar huis, waar mijn vrouw mij al staat op te wachten met de blijde boodschap:

,,Jan, Hermes heeft je iPhone! Een Amerikaanse klant heeft je iPhone op een rek gevonden en netjes teruggebracht.”

Samen weer terug naar Vreugdenhil, waar Karel Vreugdenhil al op mij wachtte met een brede grijns op zijn gezicht en ook Hermes met de iPhone.

Karel Vreugdenhil zei: ,,In onze supermarkt wordt er nauwelijks gestolen, alles wordt teruggebracht. Gisteren nog een andere klant, die zijn Samsung-telefoon had laten liggen.”

Dat is positivisme! Tjonge, wat was ik blij.

Wat ik wil zeggen: ,,Lieve mensen, verspreidt positivisme en doe positief in je denken, praten en handelen.”

 

Door: Jan Jonkman
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dank voor uw bijdrage.

    Positivisme overwint als we niet blind geloven dat alles wel goed komt zonder er iets aan te doen. Dat de gezaghebber destijds positivisme verspreide met borden is tegenwoordig veranderd in schijn positivisme waarin mensen een vette worst wordt voorgehouden, worden omgekocht met positieve fake-praatjes, de belangrijke taken afschuiven of wegwuiven. Wel ben ik met u eens dat zodra mensen ook echt op gaan staan met de juiste bedoelingen dit massaal de schouders eronder moeten plaatsen. We kunnen het ook zelf doen. De wereld veranderen begint bij onszelf. Dit kan een klein of groot initatief zijn. Van een opvang voor ouderen, honden, een buurtwacht, schoonmaakactie of eens een echte daad van politici.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties