32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 17:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Positief Curaçao!

Brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Jonkman aan het woord

- Advertentie -

 Kan dat nog met zoveel negativisme? Bij tijd en wijle heb ik wel eens medelijden met al die mensen, die de kranten vol moeten schrijven en die voor radio en televisie verslag op verslag doen. Je zou er een manische depressie aan over houden.
Maar waar ligt het negativisme met alle uitbraaksels van dien? Niet bij de baby, die pas is geboren. Niet in de gezinnen, die vechten voor het dagelijks brood en niet op de juiste wijze geholpen worden. Wel ligt het bij de mens en bij mensen die bezeten door honger naar macht op alle gebieden – religieus, politiek, geld en bezit – de medemensen misbruiken als een netto-object voor hun eigen doeleinden. Voor zulke mensen had Jezus ook geen goed woord over. En als je zelf in de fout bent gegaan, zoek Gods vergeving en verzoening en de wereld gaat er anders uitzien.
Hierdoor ontstaat de bron van het negativisme, ook op onze eilanden. We kunnen de problemen niet aan en geven alles en iedereen hiervan de schuld, om zelf buiten schot te blijven.
Maar…., nu de keerzijde van de medaille. Ik woon al 50 jaar op de Antillen, waarvan zestien jaar op Bonaire en 34 jaar op Curaçao en nooit ben ik ten onder gegaan in de strijd tussen negativisme en positivisme. We hebben ooit een gezaghebber gehad, de heer Casseres, die borden met het positivisme overal liet plaatsen. Naïef? Nee, ook hij geloofde er in, door het negativisme niet te laten overwinnen.
Voorbeelden? In geen vijftig jaar ben ik onheus behandeld in de toko’s, winkels of supermarkten. Het is zoals je je geeft. Vandaag wil ik een supermarkt hiervoor bedanken. Positivisme kan ook een gevolg zijn van de kleinschaligheid: ‘Ruman ta konose ruman’ (we kennen elkaar).
Ik kom regelmatig in Vreugdenhil supermarkt. Haal lekker eten, zodat mijn vrouw niet behoeft te koken, loop langs de rekken met mijn iPhone in de hand, waarin ik de boodschappen heb opgeschreven. Afrekenen en naar huis. Onderweg ontdek ik dat ik mijn iPhone kwijt ben. De schrik slaat me om het hart. Ik rijd zo snel als maar mogelijk terug en ontmoet een van de bewakers, de heer Hermes, die ik al jaren ken. Hij gaat met mij naar de plaats waar ik heb afgerekend, vervolgens naar de auto, maar niets hoor. Geen iPhone. Met lood in de schoenen rijd ik naar huis, waar mijn vrouw mij al staat op te wachten met de blijde boodschap:

,,Jan, Hermes heeft je iPhone! Een Amerikaanse klant heeft je iPhone op een rek gevonden en netjes teruggebracht.”

Samen weer terug naar Vreugdenhil, waar Karel Vreugdenhil al op mij wachtte met een brede grijns op zijn gezicht en ook Hermes met de iPhone.

Karel Vreugdenhil zei: ,,In onze supermarkt wordt er nauwelijks gestolen, alles wordt teruggebracht. Gisteren nog een andere klant, die zijn Samsung-telefoon had laten liggen.”

Dat is positivisme! Tjonge, wat was ik blij.

Wat ik wil zeggen: ,,Lieve mensen, verspreidt positivisme en doe positief in je denken, praten en handelen.”

 

- Advertisement -

Door: Jan Jonkman
te, Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dank voor uw bijdrage.

    Positivisme overwint als we niet blind geloven dat alles wel goed komt zonder er iets aan te doen. Dat de gezaghebber destijds positivisme verspreide met borden is tegenwoordig veranderd in schijn positivisme waarin mensen een vette worst wordt voorgehouden, worden omgekocht met positieve fake-praatjes, de belangrijke taken afschuiven of wegwuiven. Wel ben ik met u eens dat zodra mensen ook echt op gaan staan met de juiste bedoelingen dit massaal de schouders eronder moeten plaatsen. We kunnen het ook zelf doen. De wereld veranderen begint bij onszelf. Dit kan een klein of groot initatief zijn. Van een opvang voor ouderen, honden, een buurtwacht, schoonmaakactie of eens een echte daad van politici.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -