25 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:56

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Oud-politici waren sterker

Ingezonden | Oud-politici waren sterker

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Humphrey Josefa aan het woord.

Ongetwijfeld is Raymond Knops hedendaags de meest beruchte Nederlandse politicus op Curaçao. Dit onder andere rekening houdend met het feit dat nooit eerder meer dan duizend mensen publiekelijk gedemonstreerd hebben tegen de aanwezigheid op Curaçao van een Nederlandse politicus.

Ik heb in het verleden al eerder melding gemaakt van de houding, werkwijze en ideologie van Knops. Nog niet zolang geleden over de situatie op Sint Eustatius waar na circa vier jaar politieke en staatkundige Nederlandse koloniale interventie (gewoonweg een wettelijk gekozen Eilandsraad werd aan de kant gezet), dit alles zonder noemenswaardige vooruitgang voor de bevolking tot nu toe.

De bevolking wacht nog steeds op de meest elementaire basisbehoefte, zoals normaal continu drinkwater uit de kraan. Knops zelf is nog steeds in opspraak in Nederland, dit voor wat betreft het op waarschijnlijk illegale wijze verkregen extra terrein in Zuid-Limburg voor het bouwen van zijn landhuis. Echter een probleem ligt onder andere ook bij ons op Curaçao.

Niet alleen het feit dat het lokale politici nog steeds na jaren van beloftes niet gelukt is om de meest kwetsbaren in de samenleving vooruit te helpen, (coronacrisis even buiten beschouwing gelaten), maar erger nog dat de meeste gezagdragers van heden het leiderschap van onze voormalige staatsmannen (staatslieden) ontberen.

Een oud-premier als wijlen Juancho Evertsz zou het nooit in zijn hoofd halen om met een Nederlandse staatssecretaris om de tafel te onderhandelen. Voor oud-premier Juancho Evertsz alsook oud-minister Leo Chance was het indiscutabel; alleen met hun gelijken waren ze bereid aan tafel te zitten en te onderhandelen. Het is een bekend historisch feit dat Evertsz duidelijk aan toenmalig Joop den Uyl gezegd heeft, dat als Joop zelf niet op Schiphol aanwezig was om hem af te halen, hij het eerstvolgende vliegtuig naar Curaçao terug zou nemen. En Joop was er.

Natuurlijk hoeft dat hedendaags niet precies zo uitdrukkelijk te zijn, maar feit blijft dat onze huidige premier en enkelen die hem voorgingen, zichzelf qua positie hebben laten kleineren. In dit specifieke geval door bijna op de knieën te gaan voor staatssecretaris Knops, terwijl genoemd persoon niet eens een minister is, laat staan premier.

Ik heb het al eerder geschreven, het probleem is zeker niet iets van de bevolkingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De historische banden en familiebanden zijn zeker diep verankerd.

Het probleem ligt bij bepaalde politici aan beide kanten van de oceaan die de werkelijke situatie niet willen inzien en als zodanig ook niet kunnen klaren.

Leiderschap en durf bestaat blijkbaar niet meer, ook niet op ons Dushi Kòrsou.

Humphrey Josefa,
Curaçao

15 reacties

 1. Laten we eerlijk zijn. Als je de ministers en Statenleden bekijkt van Curacao. Dan ga je er toch geen Minister of Min Pres naar toe sturen?

 2. Bij het verhaal over Juancho Evertsz moet dan ook verteld worden dat hetzelfde blijkbaar zou zijn gebeurd met Suriname alleen zijn die daarna met een besluit vóór onafhankelijkheid naar huis gegaan met een afkoopsom van 3 miljard. Nu de gevolgen voor Suriname zijn bekend. Dat was dus een slimme zet van Joop den Uyl. Juancho had dus volgens Humphrey Josepha wel een grote mond maar geen ballen dus die kwam met lege handen thuis. Het is altijd makkelijk om flink te doen wetende dat je toch geholpen gaat worden om dat het gebrek aan volwassenheid allang bekend is. Onze politici zijn zwaar over het paard getild wie het ook moge zijn. We zijn in feite niet groter dan een gemiddelde gemeente met enkele zware departementen maar zien reeds jaren geen kans om daar fatsoenlijk mee om te gaan.

 3. “Evertsz duidelijk aan toenmalig Joop den Uyl gezegd heeft, dat als Joop zelf niet op Schiphol aanwezig was om hem af te halen, hij het eerstvolgende vliegtuig naar Curaçao terug zou nemen.”

  Blijkbaar weet Humphrey Josefa niet dat het meer over Joop den Uyl zei dan Juancho Evertsz.

  De PVDA is altijd de slappe partij van pappen en nathouden geweest, de partij van theedrinken in Moskee’s.

  Intussen is de politiek in Nederland verhard en durven politici de confrontatie met de Curacaose politici wel aan, sterker nog hun respect voor de lokale politici heeft een historisch diepte punt bereikt.

 4. Josefa heeft ze m.i. Niet allemaal op een rijtje. Ik vraag me af of hij al een keer een middag in Montana, Montana Rey, Rooi Santu etc etc is geweest, en dan vooral een kijkje nemen bij mensen die geen water, licht ed hebben en hun behoefte in de mondi moeten doen.
  Yez Josefa en nu heb ik het alleen over Oost…
  Kom op man hoe durf je zo’n stuk nog te schrijven, je hebt je hiermee volstrekt belachelijk gemaakt!

 5. ….“Ze stuurden maar een staatssecretaris”. De hoogmoed op dit rotsje kent echt geen grenzen.”…[email protected]

  Precies, ken krou nos tq kere ku nos ta?
  Knops vloert ze in een knip met zijn kennis en rapheid.

  Knops veegt d vloer aan met Al die ondermaats en zwakgeletterde Ministers én journalisten die hem met quasi emotionele vooringefluisterde p de man spelende vragen belaagden

 6. Deze Josefa is duidelijk van het padje.. Een dorpsgemeenschap op een corrupte leeggeroofde rots, moet door de NL’se minister (president) de voeten gekust worden. Het woord payaso is al eerder gevallen, en is zeker waar voor deze Josefa

 7. wat men op dit eiland niet begrijpt is dat je respect moet verdienen: je kan jezelf directeur, minister, minister president of wat dan ook noemen, uiteindelijk moet je respect verdienen. Dat doe je als land niet door structurele begrotingstekorten, corruptie en nepotisme. Wat heeft ruggenaath tot nu toe als president klaargespeeld? Isla niet gelukt, HNO een groot drama, SVB enorm tekort, benoemingen van vrienden en familie leden, Suzy Romer die heeft moeten aftreden. Waarom zou Rutte de tijd nemen om met deze omhooggevallen prutser in overleg te gaan?!

 8. “Ze stuurden maar een staatssecretaris”. De hoogmoed op dit rotsje kent echt geen grenzen. Wie of wat denkt Humphrey Josefa wel niet wat we voorstellen, ook maar iets een “Land” waardig? Werkelijk onvoorstelbaar.

 9. “Btw Onze Ministers moeten op de knieën, niet omdat dat moet van Knops, maar omdat anders hun broek afzakt. Ze kunnen die zelf namelijk niet ophouden.”

  De waarheid als een knoek koe

 10. Leiderschap niet, durf wel. Zie 2010 met schotte. Niveau? Zie kdnt ps mfk. Juancho Evertsz was goed, maar je haalt behoorlijk overdreven gebeurtenis aan met den Uyl . Met moe rojer zou ik zeker niet aan tafel gaan zitten.

 11. @wim: het is het gehele parlement niet alleen de oppositie. Mcwilliam en Gijsbertha met haar dochters, Steven Martina die eigenlijk veroordeeld zou moeten zijn, rhuggenaath die salarissen parlementariërs gewoon met 25% laat stijgen en de miljoenen salarissen niet aanpakt. Het is gewoon een groot zootje zowel de regering als oppositie

 12. …Knops dit, Knops dat, Knops zus
  Duidelijk een casus “Argumentum ad Hominem.
  Maakt het de reden waarom de CHE moet komen minder waar?

  Btw Onze Ministers moeten op de knieën, niet omdat dat moet van Knops, maar omdat anders hun broek afzakt. Ze kunnen die zelf namelijk niet ophouden.

  Wees nou eens blij dat de financien nou eens goed beheerd gaan worden.
  Dat is in 50 jaar nooit gebeurd.

  En last but not least.

  Ik merk dat deze “schrijver” het eigenlijk alleen maar over respect heeft naar de politici en gedragsdragers toe, vanuit NL.

  Een staatssecretaris als Knops is prima in staat en zeer goed geequipeerd om te dealen met deze kwestie en het “niveau” ministers waar we op het over algemeen op Curaçao mee van doen hebben.

  Ministers met en zonder kennis, die op de valreep, als er een wisseling van de wacht is, nog gauw even een pensioenverhoging door willen drukken.

  Of Ministers die als eerste daad hun eigen dochter in de hoogste schaal plaatsen. Omdat ze de dochter is van een politiek machtige Gijs of Bert, niet om haar kunde.

  En Ministers die op de valreep nog een byside naar een hogere schaal helpen. Of allerlei projecten aan hun echtgenoot, zus, nicht, broer door spelen..

  We hebben op Curaçoo een beetje last van hoogmoedswaanzin, en vallen over allerlei formaliteiten en uiterlijkheden.
  We hadden ooit een centrale bank President die meer verdiende dan de bank president van NL, Duitsland, of zelfs de Europese bank.

  Vorm en omgangsdecorum is prima, maar wel voor Ministers met morele inhoud.
  En die ben ik nog maar bar weinig tegen gekomen.

 13. Humphrey Josefa, wat bedoelt u met niveau?

  De proleet Amparo dos Samtos?

  De aartsluie casinoverslaafde Menki ‘Moe’ Rojer?

  De draaideurcrimineel Jacinta Constantia?

  Dj Doran met het IQ van een garnaal?

  Ackermanverkoopster Marilyn ‘draaikont’ Mozes?

  De lolo van Soto Pik Pisas?

  Sushi Suzy Romer?

  Humprey Josefa, u bent een payaso eerste klas, hoe durft u het woord ‘niveau’ in de mond te nemen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties