30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 17:41

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaans Dagblad | ‘Een lokaal zbo biedt genoeg waarborgen’

Antilliaans Dagblad | ‘Een lokaal zbo biedt genoeg waarborgen’

Statenlid Arends (AVP) licht alternatief voor Rijkswet toe

Oranjestad – ,,De Staatsregeling van Aruba biedt, evenals de Nederlandse Grondwet, de mogelijkheid om openbare lichamen in het leven te roepen, zoals een zelfstandig bestuursorgaan (zbo), en dit specifieke taken toe te kennen met voldoende afstand van de regering en het parlement.”
Zo beschrijft Statenlid Richard Arends het alternatief van de fractie van de Arubaanse Volkspartij (AVP), oppositie, voor het bij Rijkswet in te stellen hervormingsorgaan OHH (voorheen Caribische Hervormingsentiteit CHE). Dezelfde bepaling in de Staatsregeling van Curaçao en in die van Sint Maarten biedt ook deze landen uitkomst.

,,Op basis van artikel V.10 van onze Staatsregeling kunnen bij landsverordening de taken en inrichting van het openbaar lichaam, de samenstelling en de bevoegdheden van het bestuur worden geregeld. Bij landsverordening kunnen aan het bestuur regelgevende bevoegdheden worden verleend. Ons alternatief regelt alles wat Nederland middels een Nederlands zbo bij Rijkswet wil regelen, maar dan bij landsverordening met voldoende waarborgen voor de bestemming van het geld van de Nederlandse belastingbetaler.”
Op het moment dat gezocht werd naar een alternatief, is volgens Arends gekeken naar een instrument dat binnen de Arubaanse constitutionele rechtsorde past. ,,Het parlement noch de regering heeft de bevoegdheid om afstand van deze machten te doen, al dan niet gedeeltelijk, en deze onder een publiekrechtelijk orgaan van een ander land binnen het Koninkrijk te brengen. De Rijkswet tot instelling van het hervormingsorgaan heeft dat juist als doel: het kent Koninkrijksbevoegdheden toe aan een Nederlandse entiteit, opgericht op basis van de Nederlandse Grondwet en onder beleidsverantwoordelijkheid van een Nederlandse bewindspersoon”, aldus Arends.

,,Als de landen afstand van hun constitutionele bevoegdheden willen doen, of landsaangelegenheden tot Koninkrijksaangelegenheden willen verheffen, is een Statuutwijziging de geëigende weg. De Nederlandse Grondwet kan niet zonder meer van toepassing voor Aruba worden verklaard, zeker niet als lokale wetgeving aanwezig is om hetzelfde te bereiken.”
Volgens het Statenlid van de oppositiepartij kunnen de doelstellingen van het Arubaanse zbo worden overgenomen van het voorstel dat nu op tafel ligt. Dit zbo kan zorgdragen voor de noodzakelijke hervormingen op het gebied van het openbaar bestuur, economie, sociale zekerheid, arbeidsmarkt en wel op voldoende afstand van de regering.
,,Hiermee blijven de constitutionele bevoegdheden van de regering en het parlement intact”, vervolgt hij. ,,De taken en bevoegdheden van dit zbo kunnen zowel bij landsverordening, of bij onderlinge regelingen op basis van het eerste lid van artikel 38 van het Statuut, worden bepaald. Evenals de Landsverordening financieel toezicht (LAft) objectieve begrotingsnormen kent, kan soortgelijke wet- en regelgeving met objectieve doelstellingen voor de beleidsterreinen in kwestie worden gedacht. Als ultimum remedium is escalatie middels artikel 52 van het Statuut altijd mogelijk en vertegenwoordiging van Nederland en het Koninkrijk, zoals dat het geval is bij het CAft, zou mogelijk zijn.”

Arends maakt wel de aantekening dat politiek commitment in Oranjestad en Den Haag een voorwaarde moet zijn om dit alternatief gestalte te geven. ,,Nederland kan geen bezwaar hebben om liquiditeitssteun en financiering middels een lokaal zbo op voldoende afstand van de regering te bieden. In de periode 1999-2009 heeft Nederland op soortgelijke wijze meer dan een half miljard florin in de Fondo di Desaroyo Aruba (FDA) gestort”, aldus de AVP’er. ,,Er is te lang gediscusieerd over de inhoud van de landspakketten, terwijl de essentie van de discussie de juridische grondslag had moeten zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. Gezagsdragers van AUA, CUR SXM,neem jullie gezichtsverlies met “grasia”, ipv die stuiptrekkingen van totale ignorantie van bestuurlijk falen ten toon te spreiden.

  Een beetje bescheidenheid, Het zou jullie sieren!!
  Het is 5 over 12!!

 2. Geeft zelf reeds aan dat Aruba onder leiding van zijn onvolprezen leider Eman een half miljard heeft gekregen maar geen aantoonbare goede resultaten anders dan een stijging van de lands tekorten. En dat dan nog een keer moeten doen.. how stupid you can be.

 3. Een zelfstandig bestuursorgaan op Curaçao?
  Dat zijn de overheids NV’s ook. En als cultuur en prestaties daarvan de maat is voor een organisatie dat CHE zou moeten vervangen wat kan je dan verwachten?

 4. ….Een ZBO oprichten Op voldoende afstand van de regering!

  Op “voldoende” afstand van de regering is één ding.
  Op voldoende afstand van vridndjes en familieleden van de regering is een ander ding.

  Op voldoende afstand van belangenverstrengeling op een piepklein rotsje is per definitie een…..”contradictio in terminis”…

 5. ,,Nederland kan geen bezwaar hebben om liquiditeitssteun en financiering middels een lokaal zbo op voldoende afstand van de regering te bieden. In de periode 1999-2009 heeft Nederland op soortgelijke wijze meer dan een half miljard florin in de Fondo di Desaroyo Aruba (FDA) gestort”, aldus de AVP’er.

  In 2 zinnen wordt door hem zelf aangegven hoe onzinnig zijn plan is: wat was het effect van die half miljard uit Nederland??????

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties