26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 07:32

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...

NTR | Nieuw parlement Curaçao wil vooral eenheid terug brengen

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Urgente aanpak armoede jongeren BES’

Kralendijk - Een ‘urgente integrale aanpak van armoede onder jongeren en de lange behandelingsduur van klachten door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) aanpakken’ staan bij de Nationale...

AntilliaansDagblad | Herstel hotelbezetting op Aruba zet door

Oranjestad - De hotels waren in april voor ruim de helft bezet. Ook de prijzen lagen een stuk lager dan voor de coronapandemie. Aruba Hotel & Tourism Association...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open brief aan Margué Nahar

Ingezonden | Open brief aan Margué Nahar

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Stephen Walroud aan het woord.

Beste Margue,

Ik kan jou brief niet ‘met steekhoudende argumenten’ beantwoorden. Dit omdat je ten tijde van het schrijven van jou brief op het verkeerd been staat. Dus kan ik niet meer als constateren dat jou vurig betoog over de beginselen van de trias politica en het dualistisch stelsel wel heel leerzaam is, maar dat het niet van toepassing op hetgeen is gebeurd na het lekken van enkele interne coalitiedocumenten en al helemaal niet van toepassing is op mij.

Het is een feit dat de Minister van Gezondheid Milieu en Natuur, Suzy Camelia-Römer, al geruime tijd onder vuur ligt. Sommige leden van de pers volgen haar op de voet. Op zich een prima zaak. Tegen de minister zijn al verschillende aangiften gedaan door politieke tegenstanders. Het openbaar ministerie is vooralsnog niet in actie gekomen, ook niet ambtshalve. Dus zou het zomaar kunnen zijn dat vwb de aangiften, deze geen hout snijden en afgedaan kunnen worden als politieke flodders.

Ik ben er niet om minister Camelia-Römer te verdedigen. Pertinent niet. Ook ik krijg soms kromme tenen van haar beleidskeuzes. Maar ik kom wel in actie als er onwaarheden de wereld in worden gebracht die niet alleen deze minister schaden, maar intussen ook de ministerraad schaden, het parlement schaden en het imago van het kabinet Rhuggenaath geweld aandoen. In dit verband geef ik dan ook aan dat het pertinent niet zo is dat ‘de bewuste minister het parlement persoonlijk, doelgericht en opzettelijk voor haar karretje spant’. Dat lukt haar niet eens. Het is ook niet zo dat ‘de minister zich persoonlijk heeft bemoeit met het formulieren van een motie en sturing heeft gegeven om deze in te dienen’. Immers, dan zou dat ook gelden voor meerdere ministers. Ook is het niet zo dat ‘de minister het parlement heeft hangen aan een koord’ en het is helemaal niet zo dat het parlement ‘gemakzuchtig’ is als het gaat om minister Camelia-Römer. Komop Margue, het parlement laat toch niet zomaar met zich sollen? Ik heb toch niet al deze moeite gedaan om op een politieke lijst te gaan en in het parlement te komen om vervolgens het schoothondje te worden van een minister die niet eens van mijn eigen partij is? Nogmaals, komop Margue, je kent mij beter dan dit! Je weet drommelsgoed dat ik als lid van het parlement dit soort gedragingen nooit en te nimmer van geen enkele minister zou toelaten en met mij vele van mijn collega’s! Allemaal onzin dus en gechargeerde taal dat niks anders dan politieke doelen dient.

Nogmaals, het feit dat minister Camelia-Römer onder vuur ligt, geeft niemand het recht om onzin de wereld in te helpen en al helemaal niet als de feiten in deze simpelweg zijn dat minister Camelia-Römer, net als een aantal andere ministers, statenleden, bestuursleden en medewerkers van 3 politieke partijen in de afgelopen maanden heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een politiek geïnspireerd ‘product’ dat draait rond de wens en de noodzaak aanpassingen te brengen aan de Landsverordening Integriteit Kandidaats Ministers, beter bekend als de screeningswet. Dit mede op aangeven van het openbaar ministerie, de raad voor de rechtshandhaving, het hof en de raad van advies. Minister Suzy Camelia-Römer, als politiek leider van de PIN, is in dit proces één van de velen die heeft meegedacht en meegedaan aan het formuleren van 3 politiek geïnspireerde ‘producten’ te weten 2 wetsvoorstellen en 1 motie waar op verzoek van de partij MAN, leden van de partij PIN het redactionele stuk op zich hebben genomen. Een heel normale praktijk als het gaan om het in gezamenlijkheid produceren van politiek geïnspireerde ‘producten’. Hier geen scheiding der machten of dualisme, maar gewoon samenwerken. We zitten immers niet op elkaar stoel bij de creatie van het ‘product’. Wat anders wordt het als het gaat om het geven van validiteit aan een dergelijk politiek geïnspireerd ‘product’ door middel van het nemen van een beslissing of het stemmen tijdens een stemronde. Dan neemt iedere politicus en in ieder geval degenen die functioneren in het parlement of in de ministerraad, naar eigen inzicht en naar eer en geweten een beslissing. Dan komt de trias politica wél om de hoek kijken. En zo is het klokje rond. Ieder zijn of haar verantwoordelijkheid en de regels respecterend.

Ter afronding wil ik erop wijzen dat het heel verleidelijk is om verhaallijnen door elkaar te halen, zeker als je een soort ‘conspiracy’ wilt bewijzen en een perceptie wilt creëren. Echter, de verhaallijn dat minister Camelia-Römer volgens sommigen buiten de lijntjes kleurt en strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden en de verhaallijn dat de coalitie aanpassingen wilt maken in de screeningswet zijn twee aparte verhaallijnen. Haal die niet door elkaar want dan sta je –nogmaals – op het verkeerde been en kunnen er onschuldige slachtoffers vallen als je aanvalt. Wil je dat op je geweten hebben?

Hartelijke groeten,

Stephen Walroud,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. @ Norbert George, dat is waar en nogmaals dank voor het trachten openbaar te maken van de Tromp gate. Helaas richt men zich hier op Curacao altijd op de boodschapper en nooit op de boodschap. Jaren na jouw publicatie had men opeens het licht gezien dat Tromp een corrupt en minderwaardig figuur is, tja toen was het al te laat.

 2. @Joep Meloen, sorry, dat had Norbert George ook niet door?

  Ik heb geen flauw benul waar je het over hebt, daar er niet 1 document is die van mijn hand afkomstig was of is, en waarvoor ik niet de verantwoordelijkheid heb gedragen. Ongeacht wat hierover door wie dan ook is geschreven.

 3. Het lariekoek antwoord waarvan je wist dat die zou komen.

  Snap niet waarom men zijn tijd verdoet met hem. Deze tseetseevlieg kan alleen maar parlevinken.

 4. Waar ik mij keer op keer verbaas over de walls of text die politici op dit forum plaatsen : Het is allemaal reactief en nooit proactief.

  This constant pattern of defensiveness proves they’re only after saving your own hides.

  Never have I read a sensible wall of text placed by a government official on this forum to outline real measures to counter-act and prevent the real economic calamity unfolding on the island.

  These people don’t even realise they carry responsibilities and by their constant bantering they make this fact painfully obvious : they’re completely incompetent and self-serving.

 5. “Ik heb toch niet al deze moeite gedaan om op een politieke lijst te gaan en in het parlement te komen om vervolgens het schoothondje te worden van een minister die niet eens van mijn eigen partij is”?

  Wel naar aanleiding van de magere steun op uw kandidaatstelling (welgeteld 99 stemmen) denk ik dat u alle schijn tegen u hebt.

  De schijn is: BO TIN FABOR PA PAGA!

 6. Het is gewoon tuig! Ik g er echt vanuit dat we ze vgd jr niet meer terugzien in de hoedanigheid van zakkenvullers, verder hebben ze voor de bevolking geen enkele toegevoegde waarde!!
  Just saying.

 7. @Joep Meloen,@ Trui,@ Tico Martina, toppie koppen gespijker.
  niets aan toe te voegen, dus laat het bij dit comment.

 8. Beste Stephen, het is aan te prijzen dat je reageert op het artikel van Margue Nahar. Je bent tenminste eerlijk als je schrijft dat je niet inhoudelijk en met argumenten kunt reageren. Ik heb je epistel 2 keer nagelezen, maar op generlei moment ontkracht je het feit dat mevrouw Graaimelia Afromer verkeerd bezig is. Je probeert met veel woorden haar vrij te pleiten maar het is allemaal niks zeggend en je komt niet verder dan “het is politiek gemotiveerd”. Het feit is meneer Walroud, dat het parlement ofwel de kennis en kunde ontbeert of het inzicht mist met betrekking tot staatsrecht en staatsinrichting. Parlementarier zijn houdt meer in dan elke maand een fors salaris ontvangen, luxe vliegen naar evenementen en jezelf verheven voelen. Het vergt inzicht, integriteit, daadkracht en controle. Controle op de werken van de Minister en haar departement. Gaat het niet goed dan dient er ingegrepen te worden door het Parlement. Het zou de plicht van elke Parlementarier moeten zijn om zich tenminste in de basis van het staatsrecht te onderleggen. Door inzet, doorzettingsvermogen en visie heeft u het gepresteerd om danspasjes in te studeren. Ik verwacht van u hetzelfde wat betreft uw werk als parlementarier

 9. ‘Ik heb toch niet al deze moeite gedaan om op een politieke lijst te gaan en in het parlement te komen om vervolgens het schoothondje te worden van een minister die niet eens van mijn eigen partij is?’

  Nee, Stephen, je bent de politiek ingegaan omdat je dansschool op de fles ging en je nu 15K verdient voor een 4 urige werkweek. En dat is de reden dat je angstvallig aan je zetel vast houdt en daarom alle misslagen van de coalitie gedoogt.

  Jouw bezoeken aan de peperdure hitech verkeersbeurs zijn verder bewijs hoe het met jouw integriteit is gesteld.

  En wat deed jij toen je PARtijgenoot Ruggenaath Alcala Walle een consultantsbaantje toeschoof en mafiameid Stella van Rijn benoemde tot voorzitster van de commissie Integriteit?

  Juist: net net nada.

  In ieder geval wel nog respect voor het feit dat je de discussie aangaat.

 10. Ik hoorde vandaag dat deze mafklapper de wet wil wijzigen omdat ministers anders zouden worden aangeklaagd omdat ze voorzitter van een voetbalvereniging zouden kunnen zijn.

  Met dit niveau kan Walroud beter de eer aan zichzelf houden en ook opstappen. Ik wist al dat het niveau van onze zogenaamde politici diep bedroevend was. Recentelijk kwamen er dan ook achter dat ze niet kunnen rekenen (zoals ze zelf ook toegeven) en nu blijkt dat ze ook geen snars hebben begrepen van INTEGRITEIT.

  Een niet onbelangrijk puntje van integriteit is dat je boven iedere verdenking of twijfel bent verheven oftewel je wekt niet eens de schijn dat je ‘anderen’ zou kunnen bevoordelen. Dat doe je door geheel onafhankelijk te zijn.

  Sushi Romer heeft niet alleen de schijn tegen, maar heeft bewezen dat zij de screeningswet heeft overtreden. Ze mag geen minister zijn en tegelijkertijd bestuurder in een bedrijf zijn, doch dat was zij wel.
  Ze heeft het bedrijf van haar schoonzoon bevoordeeld en dan praten we niet over kleine bedragen.
  Er is sprake van, laat ik het voorzichtig zeggen, sprake van onrechtmatige betalingen bij haar voormalig bedrijf. Dit zeg ik niet, dat zegt de curator zelf.
  En laat ze nu heel toevallig de bank, welke is benadeeld bij het Blue Factor debacle, ineens een lening toestoppen tegen een percentage van 5 %, terwijl er ook geld in Nederland geleend had kunnen worden tegen 0 of 2 % rente. Dat kost de belastingbetaler dus weer geld.

  Wellicht dat Walroud van mening is dat dit allemaal niet zo belangrijk is, maar dat is het dus wel. Het is niet integer gedrag en daar is de screeningswet nu juist voor.
  Voorts hebben we de nodige ministers gehad die familieleden aan baantjes hebben geholpen. De laatste was onze princes McWilliam. Ook dat is niet integer gedrag.
  De klapper is echter Ruggenaath zelf, onze Kennedy van de Caribbean. Hij krijgt het voor elkaar om een minister, die terug moet treden wegens een lopende aangifte, gewoon als een soort van consultant weer aan het werk te zetten.
  Op zulke momenten snap je dat deze hele kneuzenclub niets, maar dan ook helemaal niets heeft begrepen van het woordje ‘INTEGRITEIT’. Het zou me niets verbazen wanneer ze het niet eens kunnen schrijven, maar in ieder geval weten ze geen van allen wat het inhoudt.

  En beste Walroud, je kunt wel vol blijven houden dat Sushi Romer niets te maken had met het pushen van de statenvergadering over de screeningswet, maar helaas…………….de computer liegt, in tegenstelling tot politici, NIET.

  Een computer registreert feilloos WIE en WANNEER iemand aan een document heeft gewerkt. Dat had Norbert George ook niet helemaal door en dus ging hij de bietenbrug op, maar nu blijkt dat Sushi Romer en haar schandknaapje Daal het nog steeds niet hebben begrepen. Hun namen staan onder de laatste wijzigingen in dit document. Ze ontkent het ook niet, ze geeft aan dat het voor haar normaal is om te doen.
  En met die statement toont ze eens te meer aan hoe zij tegenover de scheiding der machten staat.
  Zij overigens niet alleen, nu hoor ik dat Walroud zelf ook van mening is dat het parlement gewoon een verlengstuk van de regering is.

  Het wordt steeds gekker op Curacao, tijd voor ingrijpen door Nederland. Wanneer je niets begrijpt van democratie wordt het tijd dat anderen laten zien wat democratie WEL inhoudt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties