29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Onze Taal, onze wederhelft

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Beatrice Martina-Goeloe aan het woord.

Onze landstaal is geen ongebonden, maar een veredeld natuurprodukt en dus min of meer een kunstprodukt.

- Advertentie -

De alledaagse taal is openbaring van het gewone zieleleven, maar de bijzondere taal, de taal in haar edelste verschijning, reveleert de rijkdom van de ziel. Deze taal is geen natuurprodukt, maar een geleide en gelouterde uiting. Cultuur is een vereniging van natuur en kunst.

De ideale landstaal is een cultuurtaal, een harmonische vereniging van natuur en kunst. Ontworsteld aan het rationalisme en de leiband van de logica, mag de taal niet de slavin van een tegengestelde macht, van het naturalisme worden en zo de ketenen van de onvrijheid met die van de ongebreidelde of valse vrijheid verwisselen.

Wij houden niet van distels en brandnetels en aan het meeste onkruid gaan wij achteloos voorbij, al erkennen wij volmondig zijn grote belang voor de plantenkundige en de apotheka. Onkruid kan goed kruid zijn maar het is en blijft op slot van zaken onkruid.

En zo moeten wij ook niet te veel naar het minderwaardige taalkruid, het bedenkelijke en buitenissige kijken. Onkruid dat niet uitgeroeid, dat geduld en zelfs beschermd wordt, verdringt het edel kruid. In tuinen en op de akkers moet alles weg wat gevaar oplevert voor de groei en bloei van het gekweekte gewas.

- Advertisement -

Vergeet ook niet dat het algemene nog belangrijker is dan het bijzondere. Loop niet, luisterend naar de klank, achteloos langs de letten. Hou meer van houvast en evenwicht dan van zweven en balanceren.

Denk niet, dat het een vraagstuk is of men wel ooit van goed of fout mag spreken. Er worden ontelbare fouten gemaakt. Een musicus is meer dan een notenkenner, het is een bespeler van een muziekinstrument. Ik schrijf mijn Nederlands goed, het schrijven zonder spel of taalfouten en het vermijden van onnodige Vreemde Woorden.

Het ontwikkeld taalgevoel, het gevoel voor de juiste betekenis van de woorden, het bezit van een rijke en welverzorgde Taal.

Beatrice Martina-Goeloe,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Als we het toch over onkruid hebben….

  Nederlandse spreekwoorden/gezegden worden hier, in het land, nog wel eens door elkaar gehaald. Dat geeft altijd een rare twist aan de betekenis van de zin waarin zo’n constructie voor komt.

  “Onkruid kan goed kruid zijn maar het is en blijft. op slot van zaken onkruid.”

  “Onkruid” is een subjectieve term voor lokaal ongewenste planten. (/wiki/onkruid)
  Als ongewenste planten goed zijn, zou het geen onkruid heten. Bedoeld de schrijfster hier de heilzame werking van onkruid, wanneer ze schrijft “Onkruid kan goed kruid zijn..” bv brandnetelthee ?
  Of zou ze bedoelen dat wat voor de een mens onkruid is dat voor de ander nog niet zo hoeft te zijn? bv een mooie Audi A7.
  Dubbel…subjectief dan.

  Het eind van de zin (waarschijnlijk een typo) is nog verwarredder: “..maar het is en blijft. op slot van zaken onkruid.”

  We hebben hier de mix van spreekwoorden / gezegenden:
  per slot van rekening
  op slot (zoals in: deur op slot)
  stand van zaken.

  Nu mag er wel wat dichterlijke vrijheid zijn, maar hallo zeg…!

  Nee, ik heb het stuk gelezen en wat bij mij naar boven komt is : “hier is geen kruid tegen gewassen.”

 2. Kanttekeningen:

  HET rijkdom
  Rijkdom is mannelijk

  PER slot van zaken

  DE musicus
  dus Hij is…

  Per slot van rekening :
  gaat dit stuk over de taal in het algemeen ? Of over het papiaments
  of het standaardnederlands?
  En wie kan mij de laatste zin uitleggen ?

  Over de aanval op het naturalisme:
  Arme Louis Couperus met zijn :
  Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan.
  Ik heb moeite met het begrijpen van dit stuk,
  maar ik ben een oud mensch (75 jaar)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -