31 C
Willemstad
• zaterdag 24 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Ingezonden: Ontbonden is niet monddood of machteloos

OP VRIJDAG 3 augustus jongstleden zijn de Staten van Curaçao (het parlement) door de regering van Curaçao ontbonden op grond van artikel 53 van de Staatsregeling. De regering heeft in een persconferentie aangegeven dat het ontbinden van de Staten een autonoom recht van de regering is.

Het tevoren raadplegen van adviseurs zoals bijvoorbeeld de ondervoorzitter van de Raad van Advies en de fractievoorzitters zou daarbij niet nodig zijn. In deze brief wil ik op enkele punten (mogelijke misverstanden) wijzen die in deze situatie van belang kunnen zijn.

  1. Als de Staten zijn ontbonden blijven de Staten alle bevoegdheden uitoefenen die zij volgens het Statuut en de Staatsregeling hebben. De Staten zijn soeverein. Dat wil zeggen dat de Staten in dit land de hoogste macht zijn. De Staten worden slechts beperkt door wat is bepaald in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, in de Staatsregeling en in internationale verdragen. De regering kan de bevoegdheden van de Staten nooit zonder medewerking van de Staten beperken.

  2. Als de regering gebruikmaakt van haar recht om de Staten te ontbinden, dan gaat deze ontbinding ingevolge art. 53 lid 3 van de Staatsregeling pas in op het moment dat de nieuwe Staten aantreden. Dat is dus niet nu, begin augustus 2012, maar pas nadat de verkiezingen in oktober zijn gehouden.

  3. Het lijdt dus geen twijfel dat de huidige Staten en de individuele leden van de Staten al hun bevoegdheden behouden, steeds en zonder onderbreking tot op het moment van hun daadwerkelijk aftreden bij het aantreden van de nieuw gekozen Statenleden.

  4. Een demissionaire regering regeert op verzoek van het staatshoofd, de gouverneur, verder om de lopende zaken te behartigen, echter onder onverminderde verantwoordingsplicht jegens het parlement.

  5. Een thans actuele vraag is wat het staatsrechtelijk gevolg is van een mogelijke motie van wantrouwen jegens een demissionair kabinet. Het zou een misverstand zijn te denken dat de regering een dergelijke motie naast zich neer zou kunnen leggen. De Staten hebben nog steeds de mogelijkheid om een motie aan te nemen waarin wordt verwoord dat alle huidige ministers met onmiddellijke ingang met hun werkzaamheden dienen te stoppen en dat een nieuwe regering dient te worden gevormd die de lopende zaken afhandelt totdat er een ‘volgende’ regering is. Deze volgende regering wordt gevormd op basis van de verkiezingen van 19 oktober 2012. 6. In een dergelijk geval moet de regering mijns inziens ogenblikkelijk en feitelijk wijken op het moment dat deze door de Staten gewenste interim-regering aantreedt. Die interim-regering wordt op basis van een normale procedure gevormd. Daarbij wijst de gouverneur een (in) formateur aan na consultatie van de volgens onze Staatsregeling relevante personen. Er is geen sprake van een ‘recht’ van de huidige regering om demissionair door te regeren totdat de verkiezingen van 19 oktober hebben plaatsgevonden en een nieuwe regering is gevormd op basis van de verkiezingsuitslag. In simpele woorden: de Staten kunnen door de regering worden ontbonden. De Staten kunnen door de regering nooit monddood of machteloos worden gemaakt.

FRANK KUNNEMAN
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -