28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 12:32

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsOnderwijsIngezonden | Nieuwe minister Onderwijs

Ingezonden | Nieuwe minister Onderwijs

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marulla Chirino aan het woord.

Curaçao krijgt weer een nieuwe minister van Onderwijs. Of het onderwijs blij moet zijn met deze minister is nog maar de vraag.

De aankomende nieuwe minster is afkomstig uit de financiële wereld en momenteel werkzaam bij trust/bankgigant Citco. Deze nieuwbenoemde minister van Onderwijs heeft geen band met het onderwijs en behalve zijn eigen schoolcarrière ook nooit enige band gehad met het onderwijs.

Wanneer opent de politiek eindelijk eens haar ogen? De politiek pretendeert telkenmale dat onderwijs belangrijk is voor de toekomst van Curaçao. De jeugd is de toekomst. Maar de politiek sluit haar ogen voor de realiteit van het onderwijs aan onze jongeren op Curaçao.

Het gaat helemaal niet goed met het onderwijs op Curaçao. Curaçao heeft te maken met meer dan 9.000 dropouts. Gaat deze nieuwe minister zich met de dropouts bezighouden? De aansluiting van geslaagde VSBO-leerlingen naar het havo is verre van succesvol te noemen. Het Nederlands van de gemiddelde vsbo-leerling is zwaar onvoldoende om een vervolgstudie te kunnen volgen. De ongelijke kansen van leerlingen op de verschillende FO-scholen dienen opgeheven te worden. Slecht presterende FO-scholen bepalen al jaren het toekomstige noodlot van de kinderen die op deze scholen zitten.

Verder kampt het onderwijs op Curaçao al jaren met ernstige tekortkomingen. Een grote groep leerlingen in het basisonderwijs beheerst na zes jaar de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen onvoldoende om het basisonderwijs af te sluiten.

Ik kan me niet voorstellen dat deze nieuwe minister van Onderwijs zich over bovengenoemde en andere zaken zal gaan buigen. De gehele onderwijsproblematiek zal zeker zijn ogen openen. Deze materie is volledig anders dan het omgaan met cijfers en geld.

Ik wil in herinnering brengen dat Curaçao wederom een minister krijgt die niet uit het Onderwijs komt. Het afgelopen decennium hebben we kunnen zien waartoe deze beslissing heeft geleid. Wanneer komt eindelijk het besef bij de politiek dat de juiste portefeuille door de juiste persoon ingevuld dient te worden?

Waarom politieke partij PAR juist nu, vier maanden voor de verkiezingen, met een nieuwe minister aankomt is onduidelijk. Een aparte minister van Onderwijs maakt niet veel meer uit voor de huidige regeringsperiode. Het geld dat bespaard wordt, kan beter besteed worden aan extra lessen voor leerlingen die door corona achter zijn geraakt.

Marulla Chirino,
politiek leider ATB,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @knoekkoe
  “Volgens mij moet er vooral een hele goede manager, bestuurder, visionair, en aanpakker op een ministerpost zitten, met het hart op de juiste plaats .”
  Mensen met de genoemde kwaliteiten overleven het niet in de locale politiek.
  Sterker ze komen niet eens in de locale politiek al zouden ze het willen.
  De politiek bestaat uit tegenhangers van de genoemde kwaliteiten en deze kwaliteiten zijn een gevaar voor de zittende partijen, zonder uitzondering. De genoemde kwaliteiten voorkomen dat er kadootjes worden uitgedeeld of gunsten worden verleend. En daardoor zullen ze nooit een kans krijgen om met de politieke dobbelstenen te gooien en zo zullen ze dus ook nooit meedoen. En blijft het politieke theater gevuld met derderangs acteurs en is de bevolking gedwongen om een slecht toneelstuk te zien

 2. Wat voor Ministers van onderwijs hebben ee tot nu toe gehad, die echt verstand hadden van onderwijs, onderwijskunde, besturen?

  Omayra Leeflang?
  Alcalla Walle?
  Wat hebben deze twee gedaan waardoor het onderwijs verbeterd is?

  Volgens mij moet er vooral een hele goede manager, bestuurder, visionair, en aanpakker op een ministerpost zitten, met het hart op de juiste plaats .

  En dat laatste daar ontbreekt het nogal aan!

 3. Deze man hoeft maar, voordat hij demissionair wordt, zo’n 20 weekjes (100 werkdagen) op die stoel te zitten. Iemand die vreemd is in het vakgebied, kan niet in zo’n korte tijd zich inwerken én effectief beleid maken.

  Het zal wel in het kader van het prevalerende “friends & family”-beleid zijn dat hij overheidspensioen mag opbouwen.

  De ambtenaren op dit Ministerie kunnen zelf wel rekenen, dus aan zijn financiële deskundigheid in deze korte periode is geen behoefte, lijkt mij. Onderwijsdeskundigheid wel, maar ja ……..

 4. Beflapas, onderwijs kan nooit rechttrekken wat ouders als Pisas, Constantia, Schotte en Doran thuis verkeerd doen.

  Investeren in sterilisatie en castratie heeft daarom een veel groter rendement dan investeren in onderwijs.

  Waren we daar maar mee begonnen bij Hendrik Schotte en zijn vrouw.

  En ja, de benoeming van een boekhouder tot minister van onderwijs is belachelijk en beschamend.

  Ruggenaath doet echt zijn uiterste best om de PAR zetels te laten inleveren.

 5. Het valt op dat de schrijver de politiek de schuld geeft en dat is begrijpelijk voor een politicus (ik ga het beter doen). De schrijver moet zich ook realiseren dat docenten elkaar de tent aan het uitvechten zijn en graag vakbondsleiders willen spelen.

  Volgens mij moeten we bij nul beginnen en dat is, ouders en kinderen bewust maken van het belang van onderwijs.

  In een land waar mensen op basis van politieke vrienden carrière maken en waar parlementariërs met amper een lagere school opleiding, bakken met geld verdienen is vrij moeilijk.

  Het blijkt dat ook deze politicus niet bij de gewone man en vrouw over de vloer komt want anders weet ze dat de schuld van “dropouts” voor een groot deel bij de ouders ligt. Ouders die zelf geen opleiding hebben genoten weten hun kinderen vaak niet te motiveren.

  Kort na de dood van Chavez was een documentaire bij de Belgische zender te zien waarin het onderwijs programma van Chavez voor volwassenen een gunstig resultaat had op de kinderen van deze ouders.

  Deze kinderen zouden waarschijnlijk zonder dit onderwijs programma voor volwassenen nooit het belang van onderwijs hebben ingezien en ook nooit een opleiding zouden hebben afgerond.

 6. Wanneer komt eindelijk het besef bij de politiek dat de juiste portefeuille door de juiste persoon ingevuld dient te worden?

  Op Curacao? Nooit

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties