Ingezonden | Kind van de rekening

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Doris Best aan het woord.

Zeventig à tachtig procent van de kinderen op Curaçao heeft geen vaste internetverbinding thuis en kan de digitale lessen dus niet volgen. Dat stond de afgelopen weken in de krant in berichten van onder meer de schoolbesturen en Ace Suares.

Enkele dagen daarna stond in de krant dat de regering had aangegeven dat de achterstand later zou worden ingehaald. Makkelijk gezegd. Nu weet ik uit eigen ervaring dat heel veel kinderen van armere ouders allang een leerachterstand hebben vergeleken met kinderen van rijkere ouders. De regering weet dit ook, al jaren, uit onderzoek en uit berichten van schoolbesturen en organisaties in het veld.

Er zou in 2008 een project starten ‘One laptop per child’ om daarmee het digitale leren uit te rollen op Curaçao. Met name bedoeld voor kinderen in armere wijken. Dit project is iets voor het starten stopgezet. Toen zouden er digitale schoolborden komen. Ook dat is stopgezet. Daarna was het stil.

Bij de sluiting van de scholen in het kader van het coronavirus was dus heel goed bekend bij de regering en bij het ministerie van Onderwijs dat dus een heel groot aantal kinderen geen digitaal onderwijs zou kunnen volgen. Het is niet goed te begrijpen waarom dan geen actie is ondernomen om deze situatie te ondervangen.

We weten niet hoelang de scholen dicht blijven en of zelfs in de loop van het jaar weer nieuwe lockdowns, met schoolsluiting, moeten worden ingesteld. De vraag is daarom: Is er een concreet plan hoe de nieuwe achterstand van deze kinderen zal worden ingehaald? En is hier een timeframe voor met startdatum? Het enige kapitaal dat Curaçao werkelijk heeft is ons Human Capital.

Deze zeventig à tachtig procent van onze kinderen is arm en toch net zo intelligent als de kinderen van rijkere ouders. Zij zullen over enkele jaren deel uitmaken van het lager, midden en hoger kader van ons land. Het is daarom van levensbelang, voor ons allemaal, om daadwerkelijk in onze arme- re kinderen te investeren zodat Curaçao in de wereld na corona echte kansen heeft.

Zelfs voor minder geschoold werk is een goede algemene vorming nodig. Nú is het moment om ook voor wat betreft het onderwijs een omslag te maken en gratis internet uit te rollen in de armere wijken. Mét gratis laptop.

Dit kan bijvoorbeeld gedurende een beperkt aantal uren overdag, met technische waarborgen om misbruik zo veel mogelijk te voorkomen. Ook volwassenen zouden korte cursussen voor scholing kunnen volgen. Met coördinatie om het gebruik van het internet in goede banen te leiden.

Het project digitalisering voor de kinderen dat blijkbaar al sinds 2008 klaar staat kan, misschien met aanpassingen, worden opgestart. Men kan zich afvragen of de gouverneur in het kader van haar taak (artikel 43, tweede lid, Statuut) niet de plicht heeft een rol te spelen hierbij en de regering uitdrukkelijk zou moeten wijzen op zijn plicht en rol in het belang van het armere Curaçaose kind. Het moet anders, onze kinderen hebben er recht op. Laat ze niet het kind van de rekening blijven.

Doris Best,
Curaçao

28 Reacties op “Ingezonden | Kind van de rekening

 1. Thuis afleveren… Via de post….
  Ahum. ik heb al een maand geen post gehad.

  Ja tuurlijk het kan ook tussen de pizza’s
  of via dushi food.

  Daar komt ook bij van de meesten weten ze niet eens waar ze wonen.
  Alleen een mailadres of telefoonnummer…
  Mijn kinderen krijgen helemaal geen les via de computer maar het gaat via
  hun cel. En een Yu Korsow zonder cel ik ken ze niet.

  Maar is volslagen achter haald ook.
  De scholen moeten gewoon open. Er is niks op curacao. Die politici maken er een potje van om 1 dode en wat besmettinkjes.
  er is alleen nog Coron-aanstelleritus.

 2. Curacao Independiente

  Ooit gehoord van rooien met riemen die je hebt? Voor studeren op afstand is een heel oude methode van voor de tijdperk dat er internet en PC’s er waren. De studie materiaal werd toen gewoon per post bezorgd. Met de tijd dat internet zijn intrede deed werd de studie materiaal stapsgewijs gedigitaliseerd. Dus ik begrijp niet zo goed waarom de benodigde les materiaal voor de kinderen zonder PC en internet niet gewoon thuis afgeleverd kon worden? Had iets meer verwacht van de ministerie van onderwijs omdat voor elkaar te boksen met inachtneming van de maatregelen, het zorg te dragen dat ieder kind zich blijft ontwikkelen. Proactief handelen noemen we dat!

 3. Ze weten denk ik niet eens hoeveel leerlingen en scholen er zijn op de eilanden denk ik.
  In 2003 was er een Antilliaans Omis Emis project. Deloitte En Touch was daarbij betrokken ook.
  De toenmalige minister van onderwijs had op een dure buitenlandse conferentie een gesprek met een “Collega uit India.”
  Zegt die “Antilliaanse minister” en hoeveel leerlingen hebben jullie in India.
  Antwoord eh nou zo rond de 400 miljoen. (toen)
  Vraagt die minister uit India en jullie, antwoord ehh… Geen idee.
  Nou het paste in een spreadsheet.
  Kosten meerdere miljoenen en het eindigde in rechtszaken tegen de projectleiders.
  Corona grootheidswaanzin.

  Nu kunnne de scholen weer open maar de leeraren willen niet voor de klas staan.
  Te schijterig want ze kunnen corona krijgen. Salaris intrekken en ontslaan.
  Alsof ze vroeger nooit griep kregen.

 4. Klaver is i.d.d. een aparte politicus..Beetje hypocriet.absoluut niet vanwege zijn macro of Indo roots…maar vanwege zijn gedrag .Lullen en vullen en gas geven in zijn dikke BMW of ander chique auto merk…zijn goed recht ..maar klets dan niet zo belerend over milieu…etc

 5. @Roberto…op een post van een artikel over “Su altesa mahestat suplente”….óp de knipselkrant.

  Een gouden regel voor elke hoogwaardigheidsbekleder: Ga met je billen bloot vóórdat je het ” ambt” gaat bekleden, men zal je buiging en confessie waarderen. “Papier” en internet zijn geduldig.

  En de Zon de maan en de waarheid kun je niet lang verborgen houden….

 6. KNOEK-KOEOEOEOE. Nóg erger, of de Ton Ton Macoute?????? Ik heb geen namen genoemd KNOEK. Of was het misschien op de (vroegere) site van Versgeperst twee jaar geleden?????????? YABADABADÓÓÓÓÓÓÓÓ.

 7. @Roberto zegt:…..”Héééééy KNOEK, hoé kom jij aan dat nieuws van mij?????? Ik zat maar te peinzen hoe het mogelijk is dat jij het weet”………,

  Ik heb het i.d.d. van jou @Roberto, zie een eerdere comment die ik niet meer kan plaatsen / vinden, maar de eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat ik een variant op dit verhaal al een x eerder heb vernomen in een iets andere setting. Maar de “lijn” van het verhaal is hetzelfde.

  Voor alle duidelijkheid: Hebben we het hier i.d.d. over “Su Altesa Mahestat Suplente”: Señora Gobernadera?

  Als dat zo is is dat best pika, en dat op koningsdag.
  Pas maar op dat de Curaçaose GESTAPO ( Tio Makutu) straks niet op de stoep staat…..

 8. @LastiwZ, LOL eerlijk gezegd dacht / denk ik dat wel . Laat ik het zo zeggen: Ik gun Henk het voordeel van de twijfel.

 9. KNOEK-KOEOEOEOE Héééééy KNOEK, hoé kom jij aan dat nieuws van mij?????? Ik zat maar te peinzen hoe het mogelijk is dat jij het weet………, want velen wisten/weten het niet, het was een TOP-geheim, maar achteraf wisten enkele journalisten het, en je weet hoe dat gaat. Maar dat is oud nieuws maar je hebt een top-geheugen. Goed zeg! Proficiat.

 10. @Knoek-koe zegt: “…Ik bedoel @ Henk…”

  Denk je nu nog steeds dat @Bert en @Henk niet dezelfde zijn?

 11. KNOEK-KOEOEOE……Oh oh KNOEK-KOE, mijn naam is HAAS. Bugs Bunny style.

 12. Rijkdom is relatief.
  Naf 1000,- per maand nu als laag inkomen is meer dan naf 200,- van 40 jaar geleden. En dus kan je stellen dat iedereen rijker geworden is.
  Maar ik weet zeker dat de directeur van de handelstak van Shell niet een loon had van 83 x een laag loner.
  En deze scheef groei is niet een teken van rijkdom maar van armoede.

 13. Scholing als voorbeeld voor de economie, kind als voorbeeld voor de bevolking.
  Scholing wordt niet gezien als belangrijk maar als kosten post, die op termijn, een gevaar is voor de elite
  Economie, is alleen een middel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk aan te onttrekken voor eigen gewin.
  Voor beide geld; niet investeren maar leeg zuigen.
  Kind, zolang het niet een kind van de elite is, heeft geen algemene ontwikkeling nodig. En hoeft niet na te denken om een deel uit te maken van de gewenste samenleving.
  De burgers moeten, passief en gemakkelijk te bespelen zijn. En bovenal ze moeten leren om niet boven het maaiveld uit te steken, ook al is het gras zo laag dat ze een kuil moeten graven.
  Corona is hier niet de oorzaak van het komt nu sneller naar boven.

 14. De scholing als voorbeeld van de economie, het kind als voorbeeld voor de burger.
  De scholing is al decennia marginaal en dat heeft redenen:
  – kosten post
  – effect lange termijn
  – betere scholing, hogere algemene ontwikkeling een gevaar voor de elite.

  De economie ondergaat het zelfde lot als de scholing;
  Hij wordt uitgemolken geen, serieuze, pogingen ondernomen voor herstructureren. Geen efficiency verhogingen en geen innovatie.

  De burgers ondergaan het zelfde lot als het kind.
  Het wordt dom, passief, en lui gehouden. Je hoeft niet te presteren, je moet niet vooraan lopen en zeker niet boven het maaiveld uit steken ook al is het gras zo laag dat je inmiddels daar voor een put moet graven.

  De problemen zijn niet van nu ze komen alleen meer en versneld naar boven/buiten.

 15. Ik bedoel @ Henk

 16. BERT @ LOL, mooi berekend: presenteer je voorstel gelijk aan Ministerie van Algemene zaken! Copy MAC MEO en de vliegende ex Mini-ster van Buitenlandse zaken die met het onacceptabele wachtgeldverlof is.. op kosten van de burger.

  Kleine Correctie: laagste aantal 10.000 na 10.000 = 10.001

 17. Ik denk dat de moeders met kinderen zonder laptop en zonder internet vandaag massaal door de drive through van McDonalds, Burkerking en Kentucky zullen gaan.

  Voor een biggy size French fries, maar wel met… diet Coke.

 18. 3,000,000 euro x 2 = 6,000,000 ang

  6,000,000 ang / 20,000 (het laagste aantal tienduizenden) = 300 ang
  6,000,000 ang / 90,000 (het hoogste aantal tienduizenden) = 67 gulden

  Waar halen we die laptops, Knoekoe? Casa Cesar, Senor Barata of Bon Prijs?

 19. …..”Voor de prijs van de iPhone van de moeder in de achterstandswijk koop je 4 laptops.”….

  Eens @Henk
  En voor de 3 miljoen aan AJAX koop je er 10 duizenden.

  Moraal van het verhaal: Wat deed en doet deze regering echt voor het onderwijs?
  Behalve de wereld overvliegen?

 20. Beetje overdreven allemaal.

  Voor de prijs van de iPhone van de moeder in de achterstandswijk koop je 4 laptops.

  Een internet abonnement heb je al voor minder dan 75 gulden en bespaart je de krant, de bioscoop, telefoonkosten en een TDS abonnement.

  Deel je wifi code met de buren en het internet abonnement is nog maar zo’n 35 gulden.

 21. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 22. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 23. Beste Doris, goed dat u dit aankaart!! De achterstand in onderwijs dat bijna 90% van de kinderen van Curacao, die uit arme families komen oplopen, is niet makkelijk terug te brengen na deze Corona crisis. De overheid draagt onderwijzers en ouders de kinderen via internet lessen te laten volgen. Hoe zullen ze dat doen als ze geen laptop of computer en internet toegang hebben die de meeste families niet kunnen kopen/betalen. De achterstand zou nooit terug gedraaid worden als geen reel maatregel hiervoor getroffen wordt. Het zou een generatie van kinderen worden die geen toekomst heeft omdat toekomst alleen kan als goed onderwijs is. Maar daarover wordt door de overheid niks gezegd weder gedaan. En daar komt nog erbij dat kinderen met honger ook niet kunnen goed leren en dat moet ook serieus aangepakt worden. Ik hoop dat u roep om na 12 jaar eindelijk het project van 2008 in leven te brengen, zo snel als mogelijk ook plaats vind en dank u dat u dat onder de aandacht heeft gebracht.

 24. ……”het is natuurlijk typerend dat een hoop van de voedselpakket en hulp momenteel door die makamba’s gedaan wordt, terwijl onze YDK leiders zich te goed voelen om de handen uit de mouwen te steken”…..

  @ Curacao revisited….. en in bepaalde gevallen zelfs door NL betaald worden zoals Wout L.

  Gelukkig wordt er wel veel gedaan door het betrokken gedeelte van de burger op Curaçao,

  Als de L. Wouts, K Gijsbertha’s, A. Begina’s , Konkets, Leitu’s, Walle’s, S CameliacRömers, G. Martina’s ,F Sluizen , D”Jonassen”, L. Lastens, Y Lastens etc allemaal een fractie van de klasse hadden die je van een directeur of Minister van met dat kaliber salaris redelijkerwijs zou mogen verwachten…..hadden ze zich niet achter de arbeidsrechterlijke rechtmatigheid van hun via vriendjespolitiek tot stand gekomen arbeidscontract verscholen.

  Maar hadden ze uit eigen beweging vanaf dag één zelf het initiatief genomen om 20- 25% te korten….

  Onder dit soort leiders wil je niet onafhankelijk worden.

  Onder dit soort leiders zal je gegarandeerde misere als in landen als Liberia, Siera Leone, Haiti en Zimbabwe krijgen.

  Allemaal landen met een Rediculeus en schofterig rijke elite en straatarme bevolking…

 25. Curacao revisited

  “Want als ze maar een fractie van de klasse had gehad, die je van een integere en rechtvaardige gouverneur zou mogen verwachten, had ze het allang uit eigen initiatief gedaan, de landskinderen helpen met internet.”
  het is natuurlijk typerend dat een hoop van de voedselpakket en hulp momenteel door die makamba’s gedaan wordt, terwijl onze YDK leiders zich te goed voelen om de handen uit de mouwen te steken.

 26. ……”Hun zelfzucht vormt de grondoorzaak van heel wat problemen voor het volk”…….

  @Roberto : Ik denk je dat heel gevat zegt!
  Zelfzuchtigheid!

  Grote mond hebben we op deze rots over andere culturen die meer zouden moeten dien voor onze landskinderen.

  Maar zelf hebben onze leiders NIETS over voor onze landskinderen.
  Tenminste niet als het uit hun eigen zak moet komen.

  Boka grandi, Kijk Jandino een zelfgeproclameerde pochende miljonair. Eist hulp en stalt dat NL haar best moet doen ( en NL gaat helpen) . Maar waar blijven onze sterren?
  Lasten?, Lasten II, Jarim? , Jonis? ,Sluis? , Martis, de Geus, Betrian, Maria, Don Martina? Gilbert Martina etc etc? De ministers? Too little too late

  En als laatste de Gouverneur? Wat doet zij?

  @ Roberto zoal er in de dames baño smorgens nog steeds bijgepoederd worden zoals bij de eilandsraad aan de Concordiastraat?

 27. DORIS BEST. Groot gelijk, want het is een verplichting, een vereiste, waarvan niets minder dan hun (kinderen) toekomst ervan afhangt. Deze noodzaak is de regering opgelegd. Het is een plichtsgevoel. Het geeft zowel de kinderen maar vooral de ouders hoop voor de toekomst. Want welke ouders maken zich geen zorgen over de toekomst van hun kinderen???Vanaf het moment dat een baby geboren wordt, (of eerder nog) beginnen de ouders zich zorgen te maken over zijn welzijn. Naarmate het kind ouder wordt, komen er zorgen bij. Over het algemeen willen ouders alleen maar het beste voor hun kinderen. Maar vergeet asjeblieft niet Doris, dat de laksheid van de Curacaose regering verderf voor en over het volk veroorzaakt. Jazeker, ongeorganiseerde, inefficiënte mensen kunnen narigheid en „verderf” voor zichzelf en anderen(volk) veroorzaken. Door laks te zijn, brengt deze regering de “banvloek” over zich. Nan ta maldicioná nan mes, nan ta infeliz e irresponsable, incapaz pa goberna bon y manera mester ta. Vuilheid is hun bed, hebzucht hun matras, en slechtheid hun hoofdkussen. Zij leven in een zondige aard/toestand. Elke soort van laagheid blijft in hun hart opkomen. Onwaardige bestuurders zijn ze. Ze zijn gewogen, maar té licht bevonden. Hun zelfzucht vormt de grondoorzaak van heel wat problemen voor het volk. Hun begerigheid is het element van hun sterk verlangen naar bezit, en dit verlangen gaat bij hebzucht vooral naar stoffelijke bezittingen uit, en zij blijven maar graaien in de schatkist en verrijken zichzelf, en vergeten aldus hun morele verplichtingen tegenover een nieuwe veelbelovend generatie. Dus DORIS, met al deze slechte eigenschappen van de kant van deze afschuwelijke regering moet mijn geliefde volk leren leven. Totdat…………………………………………………ik wens je heel veel sterkte DORIS.

 28. Voor Ajax kon 3 Mion uit de toverhoed getrokken worden door de Mini-ster van Economische Ondergang, voor een logootje op een mouw van een hele rijke sportclub.

  Voor de politie kon Naf 3 Mion uit een toverhoed getrokken worden door de Mini-ster van Justitie, waar nog geen enkel fonds voor is, maar ja, hij moet zijn regeringsleden beschermen.

  Maar voor de minder bedeelde kinderen kon het digitaliseringsproject sinds 2008 niet gelanceerd worden?.

  Er kunnen wel peperdure directeuren salarissen betaald worden en na 2009 zijn er o.a. bij CUROIL, HNO en de CBCS wel nieuwe peperdure geldbinnenharkende toko den toko directeuren en projectleiders aangesteld die miljoenensalarissen verdienen….en gratis met studieverlof gaan…

  En tijdelijk gratis internet voor kinderen voor de huidige situatie , wat in een handomdraai geregeld kan worden voor de armere wijken, blijkt onmogelijk?

  Blijkbaar is de regering wél in staat bepaalde zaken heel vlug te regelen, vooral zaken die hun eigen portemonnee en vrienden kliekje goed dienen.

  Onze leiders zijn weinig creatief als het om pro actief oplossingsgericht besturen gaat.

  Ik begin steeds meer te geloven dat we de meest egocentrische aso’s van leiders van het hele koninkrijk hebben .

  En de Gouverneur met haar echtgenoot? Die was vroeger net zo’n politieke anti koloniaal gezag schreeuwerd @la …Vul maar in… die ook lekker gestapeld heeft met haar pensioenen . Ik verwacht niet dat ze de klasse heeft om haar handen voor de landskinderen in het vuur te steken…

  Want als ze maar een fractie van de klasse had gehad, die je van een integere en rechtvaardige gouverneur zou mogen verwachten, had ze het allang uit eigen initiatief gedaan, de landskinderen helpen met internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *