Ingezonden | Is dit echt wat we willen?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marguérite Nahar aan het woord.

In artikel 1.4 van de HoA (athans van de “initialled Draft” van de Hoa, maar -naar verluidt- is dit ook copie conform overgenomen in de ondertekende versie) staat letterlijk weergegeven dat:
(1) GZE Curaçao en Curaçaose ONV’s zal toelaten(!) tot het gebruik van de diepzeehaven Bullenbaai;
(2) tegen betaling aan GZE van een vergoeding voor dat door GZE verleende gebruiksrecht;
(3), maar met handhaving van een voorkeursrecht voor dat gebruik van onze haven, welk voorkeursrecht aan GZE toekomt.

Let wel: zonder dat GZE ooit in het verleden een dubbeltje heeft geïnvesteerd in de bouw of het onderhoud van de infrastructuur in die haven die (nu nog) eigendom van Curaçao is.

Dit impliceert dat Curaçao en Curaçaose entiteiten in de underdog positie worden geplaatst, want Curaçao zal aan een buitenlandse entiteit moeten betalen voor het gebruik van haar eigen nationale natuurlijke hulpbron, maar zal daarbij ook nog “in de wacht” kunnen worden gezet om aan de schepen van die buitenlandse entiteit voorrang te verlenen. Dit is werkelijk te gek voor woorden, maar zo staat het in de initialled draft. Graag verneemt ondergetekende (en met haar vele anderen) wat de letterlijke tekst is van artikel 1.4 op pagina 3 van de ondertekende HoA. TRANSPARANTIE, nietwaar?

Zelfs PDVSA heeft het bovenstaande nooit van ons gevraagd. En waarom moet de exploitatie van onze diepzeehaven in buitenlandse handen worden gelegd, terwijl CPA over meer dan voldoende know-how en ervaring beschikt om die haven namens Curaçao te exploiteren en dan ten behoeve van de Curaçaose schatkist de havengelden te innen?-à Retorische vraag !

Is dit echt wat we willen? Of wordt ons dit -tegen beter weten in- door de strot gedouwd?

Marguérite Nahar,
Curacao

7 Reacties op “Ingezonden | Is dit echt wat we willen?

 1. Dit is onze Mickey Mouse politiek en visieloos beleid. De huidige regering kan de HoA terugdraaien omdat het niet bindend is. De vraag is echter, welke andere deals zijn gemaakt of toegezegd?

 2. observator

  Uitgangspunten als hierboven omschreven zijn schijnbaar niet ongebruikelijk bij het zaken doen tussen Chinese multinationals en derde wereld landen. Zie ook volgende link https://www.forbes.com/sites/wadeshepard/2017/01/08/violent-protests-against-chinese-colony-in-hambantota-sri-lanka-rage-on/#5cc0402513dd

 3. Als het waar is…is dit van de zotte
  Kan dit Memorandum niet aangepast worden…indien Curacao zijn mddelen van bestaan in handen legt van een buitenlandse mogendheid ?
  Dan maar liever Nederland

 4. Ben heeft zijn schaapje op het droge…deze deal heeft hem geen windeieren gelegd.

 5. het is elke dag stil op hato.. komt vrijwel geen vliegverkeer van het zuiden dus geen probleem

 6. Ik weet niet hoe alles in elkaar zit maar dit is een beslissing van Ben Witteman. Hij had ook aangeboden hulp uit Nederland geweigerd.

  Iedereen zeg nu dat er een nieuwe raffinaderij moet komen op Bullenbaai.

  Ben zei duidelijk dat dat niet kan vanwege de aanvliegroute op Hato hahahaaaaaaaaaaaaaa.

  Ben Witteman is ook direct uit de politieke veld verdwenen. Het is stil rond Ben.

 7. Daan Banaan

  Het laatste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *