Ingezonden | Digitalisering onderwijs en infrastructuur

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Louis Hilgers aan het woord.

Geachte mevrouw de minister,

In deze open brief aan u wil ik graag focussen op het fundament voor goede vergaande digitalisering van het héle onderwijs (funderen onderwijs, secundair onderwijs, voortgezet onderwijs én secundair beroepsonderwijs) op Curaçao.
De grote stap naar voren kan alléén maar gemaakt worden door de uitrol van breedbandinternet. Het is bekend dat op Curaçao (bij Marie Pompoen) misschien wel de ‘dikste’ internetverbindingen van de wereld binnenkomen. Jaren geleden is op Curaçao bij wet vastgelegd wat de internetcapaciteit voor het onderwijs minimaal moet zijn. Die wet is nimmer aangepast, maar de digitale ontwikkelingen gaan in een razend tempo.

Vroeger hielden wij onze scholen angstvallig afgesloten van de buitenwereld, maar nu komt die buitenwereld dwars door de muren en shutters de school binnen. Meer dan 60 procent van onze kinderen ‘speelt games’ en vrijwel allemaal hebben ze toegang tot internet. Ik hoorde eens van een scholier: ,,School is eigenlijk een vervelende onderbreking van mijn dagelijkse bezigheden.” En deze vraag is mondiaal: ,,Hoe kunnen wij onze leerlingen weer boeien?”

In de makelaarswereld zeggen we, dat de drie basisvoorwaarden die de waarde van een huis bepalen zijn: 1. locatie, 2. locatie en 3. locatie. Welnu de basisvoorwaarden voor waardevol competentiegericht digitaal onderwijs zijn 1. infrastructuur, 2. infrastructuur en 3. infrastructuur.

Natuurlijk is dat gechargeerd, want voor goed onderwijs met de inzet van digitaal lesmateriaal is nog veel méér nodig. Veel landen wereldwijd zetten hoog in op digitalisering in het onderwijs door volledig gratis breedbandinternet aan te bieden.

In mijn gesprekken als programmamanager voor de Startconferentie ‘Samen Onderweg’ van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur RKCS in 2015 en daarna heb ik met vele geledingen in en buiten het onderwijsveld op Curaçao gesproken. Natuurlijk zijn er nog vele grote problemen in het onderwijs, maar de noodzaak en inmiddels ook de wil om waarachtig te vernieuwen is groot.

Mevrouw de minister, alle scholen gratis breedbandinternet (wired én wireless) hoeft de overheid niet eens out-ot-the-pocket-money te kosten. Leg bijvoorbeeld de internetproviders de verplichting op om gratis te leveren. Per slot van rekening zijn de leerlingen van nú hun klanten van morgen.

Gratis onderwijs staat op Curaçao hoog in het vaandel, faciliteer dat onderwijs zelf dan ook met gratis top-internet en top-infrastructuur. Ondersteun vooral de leerkracht, de docent voor de klas door een bottom-up aanpak (top-down werkt echt maar zelden).

Die leerkracht, die docent, vertrouwen we toch elke dag weer onze kinderen toe. Geef hun dan ook de steun en het vertrouwen om die omslag te kunnen maken naar waarachtig bij-de-tijds-onderwijs. Het onderwijs dat de kinderen niet alleen verdienen, maar ook broodnodig hebben in deze snel digitaliserend en globaliserende wereld.
Louis Hilgers,
Curacao

2 Reacties op “Ingezonden | Digitalisering onderwijs en infrastructuur

  1. ericlapas

    Het zal mij niet verbazen als, Louis Hilgers, in de handel van digitaal lesmateriaal zit.

  2. In Nederland is IPad scholen een grote mislukking dus begint er niet mee.

    https://www.trouw.nl/samenleving/helft-scholen-alweer-gestopt-met-ipad-onderwijs-~a3558061/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *