26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Hoe angst verbroedert

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Gideo Jonkeraan het woord.

“We gaan allemaal dood aan corona…” Je ontkomt in het dagelijks leven via de media niet aan corona ook wel bekend als Covid-19. Je leest en hoort erover of in het ergste geval ben je besmet met corona. In de meeste publicaties gaat het over de gevaren. Met nadruk op het aantal doden, hierdoor wordt een onderhuidse angst aangewakkerd. Dat is wanneer zelfs het aantal genezingen in een bijzonder somber context wordt geplaatst. Dus eigenlijk kent corona alleen maar negatieve elementen en daar kan men niets anders dan bang van worden. Wereldwijd nemen landen rigoureuze maatregelen. Dan moet het volgens de meeste angsthazen wel heel erg gevaarlijk zijn. Want laten we eerlijk zijn, de economie wordt toch niet met opzet verpest? De angst zit er dus goed in en wordt dagelijks gevoed op diverse platformen dankzij de media en overheden tijdens hun persconferenties. Daarnaast de angsthazen die hun angst willen bevestigen en nog meer angsthazen willen recruiten.

- Advertentie -

In deze context is het de moeite waard om het boek van Naomi Klein erbij te nemen ‘de shockdoctrine, de opkomst van het rampenkapitalisme’. Zeer interessant boek, waar Klein schrijft over hoe invloedbare individuen en groepen gebruik maken van situaties waar er onrust, onzekerheid en angst heerst. Zij gebruiken zo’n situatie om van alles door te drukken wat nooit zou lukken in een stabiele omgeving. Dat deel van het boek is me altijd bijgebleven.

Nou wil ik niet benadrukken dat dit corona tijdperk gebruikt wordt om diverse veranderingen door te voeren voor een Corona 2.0 tijdperk, maar ik acht het niet onmogelijk. Wat ik wel wil aangeven, is dat er door deze angst, groepen elkaar hebben gevonden die normaal gesproken lijnrecht tegenover elkaar staan. Nu hebben ze namelijk een ding gemeen en dat is doodgaan.

Doodgaan door het Coronavirus van jezelf, een familielid of vriend of naaste collega legt een extra zwaar accent in de corona-discussies. Want mocht je namelijk het hele gebeuren in twijfel trekken, dan ben jij meteen verantwoordelijk voor de dood van hun familie of hunzelf. Ik had overigens nog niet gevraagd hoe vaak zij hun familie hadden opgezocht voor de lock-down, maar dat terzijde.

In die discussies komen de termen terug zoals vrijheidsberoving lock-down, verplichte vaccinaties, NSB Corona apps en ga zo maar door. Woorden die voor het begin van de corona-tijd bijna ondenkbaar waren. Maar als logisch en erg “nodig” worden gevonden door de hierboven omschreven “terminalen”.

Het maakt tegenwoordig ook niet meer zoveel uit welk politiek standpunt of mening jij hebt omtrent een maatschappelijk probleem. Zo zijn er mensen die voorheen moeite hadden met autoritair gedrag, maar die het nu logisch vinden dat een lock-down met daaropvolgende handhaving noodzakelijk is. Zo geloven anti-kapitalisten in de bevindingen en nemen klakkeloos de cijfers over van een door kapitalistisch gefinancierde organisatie zoals de Wereld Gezondheid Organisaties en haar leden. Of Pro en anti Zwarte Piet mensen die nu beide “rot maar op naar Nederland (of eigen land)” roepen tegen mensen die hun angsten in twijfel trekken. Mensen die een hekel hadden aan verklikkers staan te springen om hand in hand met een verklikker mensen te rapporteren bij groepsvorming. Dan zijn er nog de dierenliefhebbers, stop geweld tegen vrouwen, vrijwilligers/ donateurs van voedselbanken, zakenmensen, eigenaren eigenlijk iedereen die dezelfde angst kent. Ook deze personen zijn eensgezind en vormen een collectief tegen personen die nota bene pleiten voor een betere (financiële) situatie, zodat straathonden weer opgevangen kunnen worden, het huiselijke geweld afneemt, minder honger bij gezinnen thuis en de economie weer kan opstarten. Het lijkt erop dat angst voor doodgaan hen ineens veel minder humanitair, minder sociaal en minder zakengezind maakt. Dit soort eenheid –gevoed en gevormd- door angst had geen enkele mediator voor elkaar kunnen krijgen in een stabiele omgeving.

Deze tijdelijke verbroedering lijkt een mooi gegeven, omdat ze nu als collectief ja en amen kunnen zeggen. Echter dan dient er wel iemand van deze situatie gebruik te maken, maar tot die tijd laten we genieten van deze mooie verbroedering. Wat mij betreft doe nog minimaal 4 weken lock-down erbij! Trouwens, wie er baat heeft bij het ja en amen zeggen dat laat ik aan jullie over.

Sporadische Columnist

Gideon Jonker

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Roberto Gelijk.,
  Fred je loopt te zwammen. Je bent ook zo.n goedgelovig slachtoffer van fabeltjes.
  Op Curacao is en was het helemaal onzin.
  Kijk die video. https://www.cafeweltschmerz.nl/een-crises-in-de-wetenschap-lockdown-is-een-schande-willem-engel-en-ramon-bril/

  De globale lijn van het artikel is juist maar ” verbroedering” zou ik het niet noemen. Dat is als je keuzes hebt. Dit wordt opgedwongen.

  Dit is Coronadictatuur. Het is inderdaad angst creëren om ongrondwettelijke maatregelen erdoorheen te drukken. Politieke goudmijn.
  Dictaturen gebruiken dit om een regime in stand te houden. Je maakt een gemeenschappelijke vijand. Alle dictaturen doen dat.
  De Coronadictatuur ook.

  De “democratische” politiek gebruikt inderdaad altyd angst om het volk te sturen. En ze hebben goed geleerd om dat in stand te houden. Met behulp van de de media… want die weet ook slecht nieuws verkoopt veel beter dan goed nieuws.

  Bang voor de bom, bang voor de russen, bang voor de zure regen, bang voor het klimaat, Bang voor de astroides, bang voor de marsmannetjes, bang voor pandemieën, bang voor china, bang voor kanker, bang voor hiv, Bang voor terroristen… Bang voor ISIS die we zelf creëerden en wapens gaven.
  Bang voor killer ants, bang voor Ebola, en Marburg. Bang voor de communisten, de islam, Bang voor het opraken van olie, Bang voor super tornados… Global warming afsmelten ijskappen. Bang voor de weapons of mass destruction. Bang voor de “tegenparty”
  Bang voor de economie maar meer bang voor Corona.

  Bang voor Corona… Nou…..
  Beter ben je echt bang voor je politieke leiders en voor Dementie.

 2. @ Jonker, had je niet een beter lul verhaal, ”verbroedering ” op curacrim laat me niet lachen, zonder corona-19 snijden ze je hier op de crim ook al voor een tientje of een verkeerd woord je strot door, omdat ze hier nogal langen teentjes hebben in te klein slippers.

 3. Ongelooflijk hoe ver iemand de plank mis kan slaan! De corona crisis heeft te maken met het feit dat dit virus besmettelijk is en waartegen nog geen immuniteit is opgebouwd, zodat als je niets doet er een tsunami aan ziektegevallen richting ic’s komt. De maatregelen zijn er op gericht om te voorkomen dat ernstig zieken niet opgenomen kunnen worden op de ic’s omdat deze vol liggen. “Vlak de tsunami af tot een beheersbare golf”. C’est tout!!
  Hou je bij de feiten svp.

 4. GIDEON JONKER. Over de “tijdelijke” verbroedering gesproken…….de menselijke geschiedenis is één lange, droeve opeenvolging van bloedvergieten en geweld geweest. Toch hebben veel mensen erop gehoopt dat alle mensen eens broeders zouden zijn. Want zie; de Franse Revolutie van 1789 bracht de bevolking van Frankrijk in beweging met de leus „Liberté, Egalité, Fraternité” (oftewel; Vrijheid, gelijkheid, en broederschap). Maar wat gebeurt er nu? Enkele jaren later dompelde de Franse generaal Napoleon Bonaparte Europa in een bloedbad. In de loop van de geschiedenis hebben er vele soorten van “broederschappen” en zusterschappen gedijd. Maar het ontbrak ze aan de kenmerken van een ware universele “broederschap”. Het is dus duidelijk dat al die pogingen nooit tot internationale “verbroedering” van de mensheid hebben geleid. Maar sta eens een ogenblik bij de volgende vraag stil GIDEON: Als dit denkbeeld nu eens verwezenlijkt zou worden en niet alleen maar een droom zou blijven???? Wat een verschil zou dat uitmaken hè! Een ware internationale broederschap zou een eind maken aan grenzen, politieke en religieuze tweedracht en haat tussen natiën en rassen. Oorlogen, terrorisme en alle factoren waardoor de angstaanjagende en gevaarlijke toestanden in de wereld van vandaag veroorzaakt worden, zouden tot het verleden behoren.
  Zou je dat graag willen meemaken GIDEON? Natuurlijk, yes. Maar misschien zegt je: Dat kan nooit. De geschiedenis laat zien dat het denkbeeld dat alle mensen broeders zouden zijn, niet meer is dan een droom. En te oordelen naar het bericht dat de mens tot nu toe heeft opgebouwd, zou je gelijk hebben…………………………..

 5. Danki dios is deze columnist sporadisch.

  Denk ook niet dat de goede man ooit verder komt dan de Knipselkrant, waar Drechi, Roberto, Stanley Held en Beflapas de norm zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -