27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Het verlatiniseren van Curacao

Lezers Schrijven


Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” Andres F. Casimiri ” aan het woord…………..

- Advertentie -

Advertentie

Het is geen racisme, het is geen discriminatie het is geen rassenhaat. Het is veel erger. Het is een voorwendsel, een smoes, een uitvlucht om achter een masker van schijn Nederland eruit te drukken en Venezuela binnen te halen. Eerst waren het de Koninkrijkswetten, SI tegen NO, een tijdje lang is geprobeerd stagières zwart te maken nu zijn het de ‘witten’ tegen de ‘zwarten’ die Curaçaose juristen moeten scheiden. Waar gaat het om? Ik schreef eerder hierover. Hier een stuk uit 2009. Trek zelf je conclusies.

HET VERLATINISEREN VAN CURACAO

Het verlatiniseren van Curaçao is de rode draad die zich door ons eiland heen heeft geweven. Ze verstrikt alles. Ze is als een kanker. We moeten maar zien of het een kwaad –of goedaardig gezwel is. Als je niet goed begrijpt wat ik met verlatiniseren bedoel laat ik dan duidelijk zijn. Sinds het weggaan van de Shell en het binnenhalen van de PDVSA heeft er een diepe verbondenheid plaats gevonden met Venezuela. Eerst heel subtiel, tegenwoordig gaat het er heel openlijk aan toe.

Mgr. Ellis begon met het binnenhalen van de Zuid Amerikaanse geestelijkheid en leken organisaties. Venezolaanse en Cubaanse artsen worden tegenwoordig binnengehaald door een bemoeizuchtige consul die ons hier snel eventjes voor schut wil zetten. Je moet goed blind zijn als je niet ziet dat ze op komt voor de belangen van haar president. Met een fotoreeks van artsen, die zogenaamd een stelletje gekoloniseerde Curaçaoënaars komt helpen, bezorgd ze hem weer een machtige propaganda coup. Nederlanders moeten het ontgelden. Ook de blanke of licht getinte Curaçaoënaar wordt erop aangekeken. Er wordt bewust of onbewust eensgezindheid met Venezuela gekweekt die niet eerder heeft plaatsgevonden.

Europese solidariteit wordt vervangen door verbondenheid met Latijns Amerika, maar zeg maar rustig Venezuela. Er wordt van uitgegaan dat het beter is de Nederlander eruit te schoppen en de Venezolaan binnen te halen. Als je denkt dat ik overdrijf leg je oor dan goed te luister. Luister naar wat Errol Cova, Charles Cooper, Nelson Pierre en Helmin Wiels prediken.

Kijk wat er om je heen gebeurd. Ik heb het niet over Polar die Amstel uit de markt heeft verdreven of de blonde stagiaire die haar vriend kwijt is geraakt aan het Latina meisjes van de Snèk of dat voetballend Curaçao eerder Brazilië toejuicht dan het elftal van Oranje. Als het daarbij bleef, dan had ik er helemaal geen problemen mee. Polar is prima bier hebben ze me verteld, de wulpse meisjes in de Snèk zijn exotisch en wij hebben net als in Brazilië geleerd om op blote voeten, met een sokgevulde bal op verharde velden te spelen. Wie heeft daar geen begrip voor? Daar gaat het ook niet om.

Het verlatiniseren gaat veel dieper. Het ergste is dat de Antilliaanse en Curaçaose overheid er hard aan meedoen. De PDVSA wordt kost-wat-kost de hand boven het hoofd gehouden. Curaçao, met haar 18 vroegtijdige doden betaalt daar het gelag voor. De Curaçaose financiële wereld, handel en industrie doen net zo hard mee. Deze machthebbers, de beslissingmakers, doet er alles aan om de banden met de PDVSA niet te schaden, al weten ze beter.

Ik heb daar problemen mee. Ik ben Curaçaoënaar en ik kom op voor mijn volk. Of dat volk nu zwart of blank is, atheïst of voodoo praktijken erop na houdt, Joods of Moslims besneden zijn, het maakt mij niets uit. Wat wel uitmaakt is, dat ik in een versnelde pas in het verlatiniseren gedwongen wordt. Ik heb er niet voor gekozen en ik heb er niet voor gestemd om deze Venezolaanse invloed naar binnen te halen. Wanneer we straks autonoom zijn wil ik als Curaçaose Nederlander door het leven gaan. Niets meer – niets minder. Dat is een fundamenteel recht van iedereen.

In de loop der tijd kunnen generaties anders beslissen, maar we moeten nu eerst leren autonoom als Curaçaose Nederlander door het leven te gaan. Onze overheden onthouden ons deze fundamentele burgerrechten door Venezolanen en PDVSA voor te trekken en de rechten van onze mensen in Wishi en Marchena te schenden. Ze drijven Curaçao in de koraal van Venezuela, die ons aan het Urbinazeren is, zonder dat we het weten.

De overheid heeft onze deuren daarvoor wagenwijd open gezet. Laten we allemaal goed uitkijken wat we binnen willen halen: Om maar één voorbeeld te noemen: Wijs me één zwarte politicus in het Venezolaanse Parlement aan. Pueblo, Lanta Ariba! Volk, sta op!

Er zijn genoeg redenen om de bevordering van onze Nederlandse afkomst, geschiedenis en cultuur met nog meer energie en nog meer creativiteit te blijven ondersteunen en te verdedigen. We hebben daar geen “misión milagrosa” van Chávez voor nodig.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Politici willen graag hun kiezers tevreden stellen. Daar is veel geld voor nodig. We willen wel lenen maar terugbetalen vinden we aanmerkelijk minder leuk. Waarom worden veel kiezers gekocht of worden hun rekeningen betaald dan wel ontvangen of eisen ze un regalo grandi? Waarom zijn we voor de juiste prijs te koop? Dat betekent dat regeringen met minder economisch integere partners in zee gaan als er maar geschoven wordt. Maar we presenteren onze eigen politieke dubbele bodems met een religieuze gedrevenheid een betere zaak waardig en dan is een leugentje om bestwil gauw gemaakt. Kijk naar Plasterk en naar onze eigen politici. Goudeerlijk! Hoeveel politici hebt u horen zeggen dat ze de waarheid elastisch hadden aangepast aan een prettiger beeld van henzelf? Neen ze zijn dag en nacht bezig om hard te werken voor de burgers van onze mooie land. En altijd 100% integer met een oog op degenen die wat extra in de portemonnee verdienen. No ta ami of toch? Alhet goede dat politici onvermoeibaar doen en wat wij als burgers van hen verwachten wordt breed gemeld en geapplaudiseerd in de pers. Nooit gehoord van het christelijk beginsel dat uw linkerhand niet zal weten wat de rechter doet? Boeli van Leeuwen zei al 40 jaar geleden dat we constant naar de duivel op weg zijn, maar redding komt van onverwachte zijde zoals altijd. Gewoon in eigen kring het kwaad verdunnen is een goed begin en alles vastleggen wat niet door de beugel kan. Want eens wordt het kwaad gestraft en dat gebeurt vaak sneller dan men denkt. Cu pashenshi nos ta gana gloria.

  2. Naar mate Curacao zich verder van NL verwijdert, zal het een geo-politieke realiteit zijn dat we hier latiniseren. Het zal onvermijdelijk zijn. We weten waar we aan beginnen. PDVSA laat zich niets aan het eiland gelegen liggen, we zijn een wingewest. Toch klagen we zelfs nu nog minder over de PDVSA dan over de Shell. Het zal voor de donkere YDK wennen worden want latinos “kennen geen discriminatie”, hoewel de armen donker zijn..

  3. Helemaal eens met Andres Casimiri. Als er nu nog mensen zijn die niet in de gaten hebben wat er allemaal speelt dan ben ik bang dat zij hun hoofd in een grote bak zand steken.

    Met de uiterst gevaarlijke en verwerpelijke uitlatingen en onbeschaamde houding van een aantal advocaten zijn we in korte tijd in een nog ergere neerwaardse spiral terechtgekomen dan de afgelopen jaren. Ik ben dan ook werkelijk stomverbaasd, iedere keer weer dat er nog mensen zijn die hierachter staan.

    Als joodse Curacaoenaar met een Ned. en US paspoort kijk ik met argusogen toe hoe we langzaam naar de verdoemenis gaan beetje bij beetje. De tijd zal het leren en die tijd komt sneller dan menigeen doorheeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -