Landingsgeld Hato ruim dubbele van Reina Beatrix
Willemstad – Curaçao Airport Partners (CAP) is met een landing fee van 6 dollar per kilogram ton MTOW (Maximum Take Off Weight van een vliegtuig) ruim twee keer duurder dan Aruba Airport Authority (AAA) dat 2,74 dollar per kilogram ton MTOW in rekening brengt.
Advertentie
Daarmee behoort Aruba overigens zelf ook nog tot de luchthavens met een relatief hoog tarief voor landingsgelden, zo blijkt uit documentatie en na consultatie van deskundigen.
Maar omdat Curaçao dus nóg duurder is, zou veel vliegbusiness alsnog naar buurland Aruba gaan.
Daar zijn concrete voorbeelden van.
De redactie is in het bezit van een recente aanvraag van een internationale maatschappij voor diverse ‘fuel stops’.
Meerdere vliegtuigen moesten van de ene kant van de aardbol naar een ander werelddeel en wilden een tussenlanding maken op Reina Beatrix op Aruba:
,,We were considering Aruba as a fuel stop, but they seem to have really high prices”
, wordt gemeld aan een afhandelaar op Curaçao.
Maar als deze afhandelaar wordt benaderd voor een offerte ‘voor basic handling’ gedurende circa een uur op Hato en het gelijktijdig van Curoil afnemen van brandstof, begrijpt deze buitenlandse maatschappij al snel dat Curaçao zelfs nog méér rekent dan Aruba.
CAP, dat al enige tijd terug door het Antilliaans Dagblad werd geconfronteerd met deze informatie en ook een conceptartikel vooraf mocht lezen, reageerde onaangenaam verrast. Het Curaçaose luchthavenbedrijf liet weten dat de conclusie dat CAP vliegveld Hato uit de markt prijst ‘nergens op slaat’; en ook de inhoud van het bericht ‘verbaast’ de commerciële exploitant van de Curaçaose luchthaven.
Gesteld wordt dat de landing fee van Hato Airport (inderdaad) 6 dollar per 1.000 kilogram MTOW bedraagt.
Maar, zo wordt tegengeworpen: ,,De Curaçaose luchthaven heeft momenteel fuel stops van bijvoorbeeld Emirates 777-cargo, Lufthansa MD-11 en Cargolux 747 gebaseerd op de aantrekkelijke landingsgelden en brandstofprijzen van Curaçao.”
CAP laat weten geen verder commentaar te willen geven.
Gevraagd om de inhoud van dit bericht op feitelijkheden te checken, zegt directeur Oscar Derby van de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA) tegen deze krant niets te zien wat volgens hem niet klopt.
Hij benadrukt het belang dat ‘onze airport altijd concurrerend moet zijn om van Curaçao een aantrekkelijke bestemming te maken’.
In tegenstelling tot de website van CAP heeft AAA op Aruba een aparte webpage met daarop alle charges.
Onder landing fee staat dat daarvoor 2,74 dollar per kilogram ton MTOW wordt gerekend.
Curaçao was al, met eerder 3 dollar, vóór het opschroeven van de tarieven duurder, namelijk bijna 10 procent.
Met het nieuwe tarief is Curaçao echter zelfs 220 procent zo duur als het buureiland.
Incentives’ voor route ontwikkeling
Op de website van CAP wordt wel kort iets gezegd over ‘Route Development’.
Door te investeren in ‘route development’ en het aanbieden van significante financiële incentives is Curaçao International Airport, naar eigen zeggen, succesvol geweest in het aantrekken van nieuwe luchtvaartmaatschappijen om het eiland op te nemen als bestemming.
Voor het jaar 2012 worden Copa Airlines (Panama) en WestJet (Toronto, Canada) genoemd.
Deze krant vroeg CAP ook naar wat er eventueel nog meer of anders wordt aangeboden om vliegverkeer naar Curaçao aan te trekken.
Maar in een toelichting luidt het antwoord dat helaas geen nadere mededelingen worden gedaan over het ‘incentive programma’ dat wordt aangeboden, behalve dat dit ‘een mix’ betreft.
Volgens ingewijden in de luchtvaartwereld blijven de particuliere onderneming Curaçao Airport Partners (CAP) – dat een meerjarige concessie heeft en in handen is van een buitenlands consortium onder aanvoering van A-Port SA uit Brazilië en bouwconcern Janssen de Jong – en overheids-nv Curaçao Airport Holding (CAH) zeggen dat de verdubbeling van onder meer de landingsgelden van 3 dollar per kilogram ton MTOW naar 6 dollar niets bijzonders zou zijn en dat dit een normale prijs is in de regio.
Dit laatste gebeurde vorige maand nog in een persbericht van CAP inzake een dispuut met het lokale vliegbedrijf Insel Air, dat Hato als thuisbasis heeft en dat CAP al veel langer kritisch aanspreekt op het eenzijdig en zonder het bieden van transparantie opschroeven van de luchthaventarieven, maar vooral ook op het uitblijven van incentives.
Ook de zogeheten Passenger Facility Charge (PFC) op Curaçao ging omhoog: van 22,50 dollar naar 39 dollar (voor reizen naar Aruba en Sint Maarten is het 20 dollar en naar Bonaire 10 dollar).
Op de website van Aruba Airport Authority staat dat de PFC bestaat uit 23 dollar basistarief, een Security Charge van 3 dollar, en een General Usage Charge van 8,25 dollar; dat is bij elkaar opgeteld 34,25 dollar.
Voor passagiers die op Reina Beatrix gebruik maken van de US pre-clearance immigratiefaciliteiten komt daar 3,25 dollar bij.
Dan komt het te betalen bedrag per passagier uit op 37,50 dollar.
Terwijl Aruba altijd als duur te boek stond, is Curaçao met 39 dollar inmiddels dus kostbaarder.
Ook voor passagiers die de luchthaven enkel gebruiken als tussenstation, met een doorverbinding naar elders, blijkt Curaçao tegenwoordig bijna dubbel zo duur.
Terwijl de transfer charge op Aruba nog 3 dollar is, steeg het transfertarief van CAP van 3 naar 5 dollar.
Op de website van AAA van Aruba staat vrij gedetailleerd wat vliegtuigen betalen aan parkeergelden, aan overstay charges, aan push-back en towing charges per kilogram ton MTOW.
Deze informatie is niet beschikbaar op de website van CAP van Curaçao.
De buitenlandse vliegmaatschappij die aan het begin van dit artikel wordt genoemd en een offerte vroeg, vond de 2,74 per kilogram ton of MTOW (Maximum Takeoff Weight) van Aruba al ‘really high prices’; maar toen men van het Curaçaotarief van 6 dollar hoorde, is de maatschappij alsnog teruggekeerd naar Aruba.
,,Er zo gaat er veel verkeer naar Aruba”, zegt een ingewijde, die echter uitsluitend op basis van anonimiteit met de krant spreekt.
,,Iedereen gelooft de persberichten van CAP, want het is een ‘nette’ buitenlandse club. Dit is echter maar één voorbeeld van verkeer dat niet meer naar Curaçao komt. Het gebeurt echter vaker, maar niemand ziet het en dus niemand weet het.”
In de zeer kapitaalintensieve vliegindustrie tellen alle kosten op.
,,Curaçao wordt met deze tarieven van CAP nooit een hub. Veel gaat hier weg en Aruba viert feest. Goed voor Aruba, maar slecht voor Curaçao.”
bron: Antiliaans Dagblad
Advertentie