29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Good governance gewenst?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Good governance gewenst?
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Miguel Goede aan het woord

Op 30 augustus 2015 had Frank Kunneman het over reputaties of het vernietigen van reputaties in zijn column over corporate governance in deze krant. Een interessant onderwerp. Hij schrijft onder andere: ‘De laatste jaren zien we steeds vaker, ook in ons land, dat het vernielen van iemands reputatie niet zozeer het gevolg is van diens eigen handelen. De reputatieschade wordt veroorzaakt door een moedwillige daad van anderen, die menen daar belang bij te hebben’.

De media staan dagelijks bol van onderwerpen die direct of indirect te maken hebben met governance. Op 21 augustus vroeg ik de Round Table naar aanleiding van de resultaten van Curaçao over de laatste zes maanden van 2015, of we wel vooruitgang boeken met corporate governance.

Onder andere Kunneman was van mening dat het beter gaat dan voorheen. Ik moest denken aan mijn artikel ‘Half vol of half leeg?: Corporate Governance op Curaçao’, dat verscheen op 19 december 2013 in het Antilliaans Dagblad. Toen bleek ongeveer 70 procent van de entiteiten die zich moeten houden aan de code corporate governance bij te zijn met de jaarrekeningen.

Als wij de verklaringen van het College financieel toezicht (Cft) en de reacties op dit punt volgen, is het percentage aanzienlijk gedaald. Verder vernemen we in toenemende mate via de media dat commissarissen naar de rechter stappen, omdat ze van mening zijn dat ze nog lid zijn van de Raad van Commissarissen (RvC).

Er zijn dus commissarissen die naar de rechter stappen om via de rechter integriteitsonderzoek af te dwingen. Er zijn politieke partijen die commissarissen opdracht geven om op te stappen als commissaris. Tot slot horen wij dat de overheids-nv’s en -stichtingen in financiële moeilijkheden verkeren en een risico vormen voor de overheid.

In het zelfde artikel verwees ik naar de werkgroep corporate governance, ingesteld in november 2013, die de Wet corporate governance, in werking getreden in 2010, moet evalueren, onder voorzitterschap van Mike Willem. Overige leden zijn: Dave Liqui-Lung, Etienne Ys, Suzy Camelia-Römer, Wilfred Flocker en Sueena Francisco. Voor zover bekend, is er nog geen rapport verschenen over dit onderzoek.

Ik moet ook denken aan de civiele enquête, geleid door rechter Huub Willems, die is begonnen op 15 juli 2013, na een lang voortraject geïnitieerd door Akshon Sivil. Het onderzoek richt zich onder andere op de overheids-nv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Het gaat om de vraag of er sprake is van mismanagement en om het uitzoeken van wat er met het vermogen van deze overheids-nv’s is gebeurd. Het gaat om honderden miljoenen guldens.

Het moet u zijn opgevallen dat we al heel lang wachten op zeer belangrijke zaken met betrekking tot corporate governance. Ik moet dan ook concluderen dat we niet zitten te wachten op corporate governance. Het glas raakt langzaam leeg. In deze context is het bericht ‘Discussie overheids-nv’s snel beslechten’, in het Antilliaans Dagblad van 2 september 2015, opvallend.

De evaluatiecommissie Rijkswet financieel toezicht, onder voorzitterschap van Ron Gomes Casseres, pleit ervoor de discussie tussen het Cft en Curaçao zo spoedig mogelijk te beslechten. En reputaties gaan iedere dag verloren.

Miguel Goede,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties