26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Geen behoefte aan monetair drama

HomeLandenCuraçaoIngezonden | Geen behoefte aan monetair drama
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Rosaria aan het woord.

Precies negen jaar geleden (19 januari, 2011) bracht de financieel- economisch directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) naar voren dat het ontbreken van een gecoördineerd macro-economisch beleid tussen Willemstad en Philipsburg een bedreiging is voor de stabiliteit van de monetaire unie tussen Curaçao en Sint Maarten.

Intussen is deze coördinatie nog steeds zoek, met als gevolg dat de twee landen steeds verder uit elkaar groeien.

De huidige financieel-economisch directeur van CBCS, voormalig minister van Financiën, zei al in 2015 dat bovengenoemde coördinatie van de monetaire unie geen prioriteit is.

Geen coördinatie is echter geen optie. Een monetaire unie is de meest gevorderde vorm van economische integratie tussen leden.

Vanaf 2008 heb ik, destijds als staatssecretaris van Financiën van de Nederlandse Antillen, mijn bezwaren kenbaar gemaakt tegen een monetaire unie die politiek was opgelegd door Den Haag en geaccepteerd door de Antilliaanse regering, de eilandsbesturen van Curaçao en Sint Maarten en de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA, de voorloper van CBCS).

Dit geforceerde monetaire huwelijk had nooit plaats mogen vinden, daar het niet gestaafd was met enig economisch fundament. De uitdagingen die Curaçao als internationaal financieel centrum ervaart, zouden bij ons juist een ‘sense of urgency’ moeten aanwakkeren.

Een belangrijke schakel hierin is de CBCS, maar deze staat de afgelopen jaren in een negatief daglicht (pending een mogelijke vervolging in verband met schending van de geheimhoudingsplicht, insolvabiliteit van de Girobank en waarschijnlijk ook haar rol met betrekking tot Ennia).

Hopelijk krijgt onze monetaire unie zo spoedig mogelijk wel de noodzakelijke aandacht die het behoeft. We kunnen ons een monetair drama op dit moment niet veroorloven.

Alex Rosaria,
Curaçao

7 reacties

  1. @Dislect: Roberto schrijft altijd veel maar neemt het niet zo nauw met de feiten.
    Ik ben gestopt met het lezen van de ellenlange epistels van hem omdat ze feitelijk onjuist, literair geen hoogstandje en niet informatief zijn.

    Het is telkenmale een (veel te grote) hoop ongefundeerde woordenkots met, kijk eens wat ik allemaal weet, zelf gefantaseerde “feiten” gehuld in een niet door intelligentie gehinderde kennis.

    Misschien leuk, en zelfs dat geloof ik niet, voor mensen die niet aan fact checking doen, maar voor mij in ieder geval verspilde tijd.

  2. @roberto, Griekenland heeft wel degelijk de euro als munt. Door goldman Sachs voldeden ze aan de eisen, maar feitelijk niet
    Met crisis tot gevolg.

  3. Geld is fiduciar. Als ik na een heerlijke maaltijd “zus di plaza”
    met antilliaanse guldens betaal, worden ze graag door haar geaccepteerd.
    Op de Albertcuypmarkt in Amsterdam worden diezelfde guldens niet aanvaard.
    Zelfs het dichtsbijzijnde filiaal van een bekende commerciele bank stuurt mij naar hun hoofdkantoor. De bank verwijst mij naar een wisselkantoor.
    Tegen een zeer ongunstige koers ruil ik ten einde raad mijn Nafjes tegen Euros bij een vd vele wisselkantoren op het Damrak.
    Het geldstelsel is zeer gecompliceerd. Het wordt geregeld door ingewikkelde wetten, grillen van de bankiers, de financiele politiek van de overheid en het economisch gedrag van de gewone burgers en wat dies meer .
    Het opstellen van een al dan niet gecoördineerd macro-economisch beleid is een zeer netelige taak.
    Dit geldt vooral voor kleine Lilliput of Blefuscu economieën.
    Het uitbreken van een virus epidemie in een miljoenenstad van China , veroorzaakt al een hoop ellende op Curacao.
    Al was het alleen maar om de inspanning die het betreffende ministerie moet leveren. Inspanning die nodig is om het gevaarlijke Coronavirus te weren.
    Ik hoop dat het virus dat ons monetair stelsel heeft aangetast, effectief bestreden zal worden. Op die manier voorkomen wij een ongewenste monetair drama.

  4. De macro economie. Welkom in de schimmige wereld van het grote geld. Eerst even naar het bestaan van de meeste valuta. Een valuta is niets meer als een schuldbekentenis aan toonder wat dus ook betekend dat er een schuld tegen over elke dollar of euro enz. moet staan. Valuta ondstaan dus door leningen en die leningen moeten worden afbetaald met valuta, geleend geld. Hoe groter de economie, hoe meer geld er in omloop is hoe meer schuld er moet zijn. Een oplopende schuld van een land is dus normaal en eigenlijk geen probleem een bij behorende inflatie is een normaal compensatie middel, valuta moeten dus gestaag aan waarde verliezen, en moet gestaag groeien anders stort het systeem in elkaar. Door de afnemende handel is de groei er uit en is er minder schuld, en is dit dus een bedreiging voor het systeem met minder geld in omloop dreigt deflatie (het meer waard worden van geld) lijkt leuk maar deflatie doet groei stagneren (schulden worden groter met het deflatie percentage, en waar voor koop je nu een auto die morgen goedkoper is. Deflatie is de dood steek voor het systeem. Om deflatie te voorkomen verlagen centrale banken de rente, meestal volgen de commerciële banken dit voorbeeld. De rente verlaging gaat zover dat de rente zelfs negatief wordt. Geld lenen leverd geld op, geld sparen kost geld. En dat is de situatie in Eu en US. Alleen om te zorgen dat de economie maximaal gestimuleerd wordt. En de economie groeit nog steeds onvoldoende. Naar gevolg van de rente verlaging is dat kapitaal krachtige zich nu helemaal vol lenen, het lenen alleen leverd al geld op, om het vervolgens te beleggen. En de beurzen doen het heel goed. Dit geld komt niet in de “normale” economie. Kleine beleggers die een hoger redement op hun “spaar geld” eigen kapitaal willen zien proberen mee te liften met de waarde stijging van de aandelen. Die waarde stijging is fictief en wordt alleen veroorzaakt door de lage-negatieve rente. Als het rente beleid gaat veranderen wordt het geleende geld van de beurs gehaald, zakken de aandelen in waarde en de belegger met eigen geld betaald de rekening. Ook word er met geleend geld (met negatieve rente) belegt in huizen. Met als gevolg een huizen markt bubbel. En de huizen worden dan verhuurd (voor veel geld) aan mensen die door de huizen markt bubbel geen huis kunnen kopen.
    Op deze wijze verdient groot kapitaal hun enorme geld en wordt het verschil tussen de haves, zij die dit kunnen, en de not haves, zij die dit niet kunnen, steets groter. Maar dit is globaal met namen in US en EU. En niet van toepassing op de problemen van curaçao. Maar mischien word inflatie, deflatie, krimp en groei wat duidelijker. Wij zitten met economische krimp en facto inflatie dus groei bij ons is zo goed als uitgesloten. Wat nou groei strategie?

  5. De vernielingen die de wereldinflatie reeds heeft aangericht in enkele landen bracht men ertoe de toekomst van enkele geldstelsels „somber” te noemen. Dit heeft bovendien naar aanleiding van de chaos in de economische wereldsituatie, enkele “potenciële” landen aangespoord een eigen systeem van wisselkoersen in te stellen om verliezen ten gevolge van de internationale monetaire crisis te voorkomen. Een veel gestelde vraag is; waaraan moet deze internationale inflatie worden toegeschreven? De situatie is zeer gecompliceerd en de oorzaken zijn dan ook velerlei. Te grote geldschepping, te grote regeringsuitgaven en te veel regeringsinmenging. Bij de eerst genoemde hoort Curacao niet bij, maar bij de twee anderen wel. Dat jij bezwaren maakte tégen de monetaire Unie Alex was dat je volste recht en gelijk had je ook. Want kijk, Toen op 1 november 1993 de Europese Gemeenschap door het Verdrag van Maastricht in de Europese Unie (EU) veranderd werd, was één van de belangrijkste doelstellingen één munt voor alle lidstaten in te voeren. Europa heeft sinds de tijd van de Romeinen geen gemeenschappelijke munt gehad. En er werd beslist dat de nieuwe munt de euro zou gaan heten. Niet alle EU-landen nemen aan deze monetaire unie deel want ze zijn niet gek. Slechts elf van de vijftien EU-landen zijn de euro gaan gebruiken. Deze landen zijn België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Ten eerste voldeed Griekenland niet aan de economische criteria voor deelname. De andere drie dus Denemarken, Groot-Brittannië en Zweden hebben besloten voorlopig ook niet mee te doen. Dat is wijsheid en een evenwichtige besluit. De promotors van de euro voorzagen een prijsdaling in heel Europa, maar het tegendeel is al bewezen. Per slot van rekening kan de wisselkoers van morgen een heel ander licht werpen op een vandaag afgesloten transactie. En juist dit obstakel op de weg naar eenheid Alex werd weggenomen door het oprichten van de Economische en Monetaire Unie……….

  6. Het eiland kan zich helemaal geen dramas veroorloven, maar krijgt ze wel op haar bord, we hebben een cyclus van onbegrijpelijke beslissingen, crisis, patch oplossing. Het geheel wordt gevoed door visieloos belijd. Door het gebrek aan plan/visie word er geen structureel beleid gevoerd en doen ministers maar wat, of het nu gaat om ajax sponsoring of verhoging van de onderstand. Door het visieloze belijd is er ook pas een crisis als de crisis acuut is. Zonder het acute element, geen crisis. Dus dingen die je kilometers ver aan ziet komen zijn pas een probleem als je er (bijna) tegen aan zit. En dan bestaat de oplossing ook nog uit symptoom bestrijding. Dan is het acute element weg en dus is er geen crisis. Die bestaat dus nog steets en komt, in zelfde of andere vorm, weer terug. En dit was ook al aan de gang in 2008. 95% van de problemen worden veroorzaakt door forti visi loos graaien, en problemen niet aanpakken is de reden voor het huidige drama veroorzaakt door forti, en door berekend aan de bevolking

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties