33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Sint Maarten verhoogt license fee niet’

HomeMediaAD | ‘Sint Maarten verhoogt license fee niet’
Vlnr: Secretary to Director Leila Matroos-Lasten; Minister of Finance Ardwell Irion, interim CBCS President Jose Jardim; CBCS Director Raquel Lo Fo Wong; Advisor to the Board of Directors Ron Gomes Casseres and Executive assistant Nihaila Eustachia

Philipsburg – Minister van Financiën Ardwell Irion heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) duidelijk gemaakt dat Sint Maarten de license fee niet zal verhogen, zoals voorgesteld door Curaçao. Dat meldt The Daily Herald. Curaçao had voorgesteld de tarieven met één procent te verhogen in een poging de noodlijdende Girobank, die uitsluitend op Curaçao is gevestigd, te redden.

Irion communiceerde het standpunt van Sint Maarten tijdens een ontmoeting met de CBCS-top eerder deze week. De kwestie werd dinsdag besproken in de Raad van Ministers, waar Irion opnieuw zou hebben benadrukt dat Sint Maarten zijn tarieven niet zou moeten verhogen. Curaçao had Sint Maarten overigens nooit formeel op de hoogte gebracht van zijn voorstel voor de verhoging van de license fee.

,,Er moet nadrukkelijk op worden gewezen dat Sint Maarten niet overweegt zijn license fee te verhogen. Dit is een maatregel die door de regering van Curaçao voor Curaçao wordt overwogen”, zo zei Irion.

Hij maakte duidelijk dat de license fee die momenteel door commerciële banken worden geheven op deviezentransacties door klanten door Sint Maarten en Curaçao worden geïnd en rechtstreeks worden gestort in de landskist van de respectieve landen.

,,Wat op Sint Maarten wordt betaald, wordt ontvangen door de regering van Sint Maarten en hetzelfde geldt voor Curaçao”, aldus de minister van Financiën. Irions ontmoeting met de CBCS was met lid van de raad van commissarissen Dennis Richardson en met de raad van bestuur.

Tijdens deze vergadering werd een update verstrekt over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de solvabiliteit van de Girobank en de acties van de CBCS. Ook werd in dit kader gesproken over het voorstel van Curaçao voor de verhoging van de license fee en zijn discussies gehouden over de prestaties van de economieën van beide landen en de te verwachten uitdagingen.

Hoewel de economie van Sint Maarten in 2019 met 5,5 procent groeide en naar verwachting in 2020 met 3 procent zal groeien, is deze groei voornamelijk het gevolg van verzekeringsuitbetalingen en persoonlijke fondsen die zijn gebruikt voor de wederopbouw, zo zei Irion.

,,Sint Maarten loopt het risico om marktaandeel te verliezen omdat belangrijke gebieden zich niet snel genoeg hebben hersteld, waardoor concurrenten marktaandeel kunnen veroveren. Dit had kunnen worden gecompenseerd als er meer projecten waren uitgevoerd, via commerciële bankfinanciering of via het trustfonds.”

Irion heeft de CBCS gevraagd om een conferentie over blockchain en digitale valuta te financieren, evenals bewustmakingscampagnes voor de gemeenschap van Sint Maarten over financiële educatie, waaronder bankieren in het algemeen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties