29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 23:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Sint Maarten verhoogt license fee niet’

Vlnr: Secretary to Director Leila Matroos-Lasten; Minister of Finance Ardwell Irion, interim CBCS President Jose Jardim; CBCS Director Raquel Lo Fo Wong; Advisor to the Board of Directors Ron Gomes Casseres and Executive assistant Nihaila Eustachia

Philipsburg – Minister van Financiën Ardwell Irion heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) duidelijk gemaakt dat Sint Maarten de license fee niet zal verhogen, zoals voorgesteld door Curaçao. Dat meldt The Daily Herald. Curaçao had voorgesteld de tarieven met één procent te verhogen in een poging de noodlijdende Girobank, die uitsluitend op Curaçao is gevestigd, te redden.

Irion communiceerde het standpunt van Sint Maarten tijdens een ontmoeting met de CBCS-top eerder deze week. De kwestie werd dinsdag besproken in de Raad van Ministers, waar Irion opnieuw zou hebben benadrukt dat Sint Maarten zijn tarieven niet zou moeten verhogen. Curaçao had Sint Maarten overigens nooit formeel op de hoogte gebracht van zijn voorstel voor de verhoging van de license fee.

,,Er moet nadrukkelijk op worden gewezen dat Sint Maarten niet overweegt zijn license fee te verhogen. Dit is een maatregel die door de regering van Curaçao voor Curaçao wordt overwogen”, zo zei Irion.

- Advertentie -

Hij maakte duidelijk dat de license fee die momenteel door commerciële banken worden geheven op deviezentransacties door klanten door Sint Maarten en Curaçao worden geïnd en rechtstreeks worden gestort in de landskist van de respectieve landen.

,,Wat op Sint Maarten wordt betaald, wordt ontvangen door de regering van Sint Maarten en hetzelfde geldt voor Curaçao”, aldus de minister van Financiën. Irions ontmoeting met de CBCS was met lid van de raad van commissarissen Dennis Richardson en met de raad van bestuur.

Tijdens deze vergadering werd een update verstrekt over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de solvabiliteit van de Girobank en de acties van de CBCS. Ook werd in dit kader gesproken over het voorstel van Curaçao voor de verhoging van de license fee en zijn discussies gehouden over de prestaties van de economieën van beide landen en de te verwachten uitdagingen.

Hoewel de economie van Sint Maarten in 2019 met 5,5 procent groeide en naar verwachting in 2020 met 3 procent zal groeien, is deze groei voornamelijk het gevolg van verzekeringsuitbetalingen en persoonlijke fondsen die zijn gebruikt voor de wederopbouw, zo zei Irion.

- Advertisement -

,,Sint Maarten loopt het risico om marktaandeel te verliezen omdat belangrijke gebieden zich niet snel genoeg hebben hersteld, waardoor concurrenten marktaandeel kunnen veroveren. Dit had kunnen worden gecompenseerd als er meer projecten waren uitgevoerd, via commerciële bankfinanciering of via het trustfonds.”

Irion heeft de CBCS gevraagd om een conferentie over blockchain en digitale valuta te financieren, evenals bewustmakingscampagnes voor de gemeenschap van Sint Maarten over financiële educatie, waaronder bankieren in het algemeen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -