Ingezonden | Falend beleid instellen huisartsenposten

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we T. Ferwerda aan het woord.

Dienst doen als huisarts een noodzakelijke taak maar verkeert organisatorisch in een sterk achtergebleven situatie. Een beschrijving van zo’n huisartsendienst doet je denken aan middeleeuwse praktijken. Lijkschouwingen, echte medische spoed en klinkklare onzin wisselen elkaar af.

Met een moderne centrale post en registratie zou er veel winst te behalen zijn met betrekking tot de zorgconsumptie en ook besparing. Bijna overal ter wereld, ook op onze buureilanden Aruba en Bonaire functioneren al jaren huisartsenposten als opvang voor de medische zorg, met name ‘s nachts.

24 uurs bewaking van de communicatie is nu primair aan de huisarts zelf toebedeeld in plaats van een team dat door samen- werking efficiëntie kan bewerkstelligen, laat staan dat er fatsoenlijke betaling voor deze taak is gepland. De huisartsen doen dit vrijwel pro Deo.

Het mooiste is dat we nu een HAP (HuisArtsenPost) hebben, maar deze niet in werking gesteld wordt door… we kunnen het wel raden.

Ik zat precies twee dagen in de commissie om de werking te initiëren, maar deze commissie werd acuut gestopt. Onbegrijpelijk, je kunt alleen de conclusie hieruit trekken dat er ‘onzichtbare krachten/machten’ het niet eens kunnen worden om de honing pot (?) die verscholen zit daarin? Kissebissen over het punt of één post voldoende is of drie posten nodig zullen zijn, leiden tot het stagneren van deze noodzaak voor de bevolking en huisartsen om de gezondheidszorg te ondersteunen op een die normaal is anno 2020.

Een schrijnend voorbeeld van deze regering en onze gouverneur die haar bevolking niet op een eerlijke en zorgzame wijze ondersteunen. Er heerst veel leed door deze falende, slepende situatie.

T. Ferwerda,
huisarts,
Curaçao

2 Reacties op “Ingezonden | Falend beleid instellen huisartsenposten

  1. Drechi pa bosnan Tur

    Mw. Ferwerda heeft groot gelijk! Maar ze moet nu uitkijken, want als de ongebreidelde mening van een Geneesmiddelen expert/Inspecteur onmiddellijk wordt afgestraft door de dienstdoende Minister en haar voorgangster, dan hebben we een gigantisch probleem…..

  2. Helemaal eens met Tia Ferwerda.
    Wat zij nu naar voren haalt heb ik van andere ha ook al eerder gehoord.
    Met zoveel incompetente bestuurders die het eiland rijk is, een vm huidarts van de PS notabene gevolgd door een ander PS figuur zonder eng verstand over medische zaken, gevolgd door ma Suzy en nu weer door een van medische kennis verstoken interim is het uiterst schandelijk dat een eiland dat notabene bekend stond waar de beste gezondheidszorg in het gebied gegeven werd door een stel nitwits de nek is omgedraaid.
    We mogen blij zijn dat er niet neer ongelukken gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *