27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 19:35

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Invoering snelle antigeentests

AntilliaansDagblad | Invoering snelle antigeentests

SXM bedient momenteel elke maand tientallen cruiseschepen, met veel geïsoleerde en bewaakte bemanningsleden die met de snelle antigeentests ‘buitengewoon enthousiast’ zouden zijn om het schip te verlaten en tijd op het eiland door te brengen.

Philipsburg – In de Staten van Sint Maarten is gisteren een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen bedrijven te laten opereren tijdens hun reguliere openingstijden.

In de motie dringt minister van Volksgezondheid (VSA) Richard Panneflek erop aan om onmiddellijk de mogelijkheden te verkennen om het toelatingsbeleid voor reizigers aan te passen door onder meer het gebruik van snelle antigeen-tests bij aankomst. Dat meldt The Daily Herald.

De motie, die werd ingediend door Statenlid Omar Ottley (United People’s Party UP), werd aangenomen met 11 stemmen voor en 3 tegen. In reactie op de motie zei Panneflek dat Sint Maarten de route van snelle antigeentests zal volgen. Volgens hem beweegt het land al in deze richting om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. De autoriteiten controleren momenteel welke antigeentest het meest effectief is en het beste te gebruiken in het land.

De motie roept op dat reizigers worden aangemoedigd om zich te laten testen voordat ze naar het land komen, maar stelt dat dit geen vereiste zou moeten zijn, aangezien de snelle antigeentest lokaal kan worden toegediend en dezelfde resultaten oplevert.

Verder staat er dat reizigers een vast bedrag aan de overheid moeten betalen als bijdrage in de kosten van tests, verzekeringen en Covid-19-behandelmogelijkheden op Sint Maarten. Deze vergoeding moet lager uitkomen de gemiddelde kosten van een PCR-test in de Verenigde Staten van Amerika.

Reizigers die fysieke afstands- en andere richtlijnen overtreden, krijgen een boete. In de motie staat ook dat de ministers van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie (TEATT) Ludmila de Weever en VSA een beleid zouden moeten opstellen voor een veilige en verantwoorde manier om bemanningsleden van cruiseschepen die in Port Sint Maarten zijn aangemeerd van boord te laten gaan.

,,De minister moet hierover advies inwinnen bij het ministerie van VSA, de American Advanced Medical Integration Group (AMI) en andere lokale zorgverleners met betrekking tot stringente maatregelen, protocollen en de uitvoering van de maatregelen met betrekking tot antigeentests”, aldus de motie.

Wat betreft lokale bedrijven, staat er in de motie dat zij weer hun reguliere openingstijden kunnen hanteren, maar met strikte naleving van de maatregelen en een tweewekelijkse inspectie. Het advies moet binnen een week aan het parlement worden voorgelegd, gezien ‘de urgentie en de noodzaak tot actie’.

De overwegingen in de motie stellen dat Sint Maarten op basis van de presentatie van De Weever in het parlement op 21 oktober een economische krimp van 25 procent kan verwachten, de werkloosheid kan stijgen tot minimaal 14 procent en het toerisme zal dalen met meer dan 50 procent voor 2020.

Terwijl de presentatie korte-, middellange- en langetermijnplannen opleverde voor het creëren van een ‘pad naar economisch herstel’, hebben verschillende Statenleden nota genomen van de noodzaak van nog meer onmiddellijke maatregelen om de economie te heropenen.

Andere bestemmingen zoals Mexico, de Dominicaanse Republiek en Costa Rica hebben de testvereisten aangepast en hebben nu gekozen voor lokale sneltests en reisverzekeringen. Volgens de motie hebben deze landen geen drastische toename van het aantal Covid-19-gevallen gezien die verband houden met dit nieuwe beleid.

De vereiste van vijf dagen voor PCR-tests werd eerder al vastgesteld vanwege een daling van het aantal aankomende passagiers die hun resultaten niet op tijd (binnen 72 uur) konden ontvangen vanuit het land waar ze van boord waren gegaan.

Sint Maarten bedient momenteel elke maand tientallen cruiseschepen, met veel geïsoleerde en bewaakte bemanningsleden die met de snelle antigeentests ‘buitengewoon enthousiast’ zouden zijn om het schip te kunnen verlaten en tijd op het eiland door te brengen.

Sommige Statenleden hebben hun bezorgdheid geuit over bepaalde aspecten van de motie en stemden ertegen.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties