Ingezonden | Engels of Nederlands als instructietaal?

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Fred de Haas aan het woord

In de Amigoe van 13 juli jongstleden stond een stukje over het advies van de Taalunie met betrekking tot het Papiaments en het Nederlands op Bonaire. Nederland wordt er in dit stukje van beschuldigd met twee maten te meten. Waarom?

Op St. Eustatius en St. Maarten wordt door de Taalunie geadviseerd om Engels als instructietaal te gebruiken en niet het Nederlands. Geldt dat dan ook niet voor het Papiaments van Bonaire? Nee.

We weten dat Engels de moedertaal is van de bewoners van genoemde eilanden, maar Engels is ook een wereldtaal. Dat kan van het Papiaments niet worden gezegd (300.000 sprekers op de Benedenwinden). Dat het Papiaments de nodige aandacht verdient, is duidelijk.

Ik begrijp ook dat het idee om Nederlands als instructietaal te handhaven op weerstand stuit. Ik vraag mij daarom af of men op Bonaire niet alles in het werk zou moeten stellen om het Engels in te voeren als instructietaal. Die taal biedt meer mogelijkheden aan de opgroeiende kinderen.

Doorstroming binnen de regio wordt dan een logisch gevolg van zo’n keuze. Bovendien ligt het Engels als taal een stuk makkelijker dan het Nederlands. Als men niet de keus voor het Engels maakt, dan ligt het voor de hand dat het Nederlands de belangrijkste taal in het onderwijs wordt.

Dus ik hoop dat de Bonairianen de moed hebben om te kiezen voor het Engels als instructietaal binnen het onderwijs. Dat zal in het begin niet makkelijk zijn, omdat leraren en lesmateriaal zullen moeten worden ‘aangepast’. Maar het biedt wel perspectief en je bent van die eeuwige discussie Nederlands-Papiaments af.

Als je kiest voor de weg van de minste weerstand en de kinderen allemaal naar Nederland wilt sturen voor verdere studie, dan moet je ook de consequenties aanvaarden van een taalbeleid dat weerstanden oproept maar niet onlogisch is.

FRED DE HAAS
Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *