28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 13:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | De terreur van vakbonden

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felicia van Loon aan het woord.

,,I’ll be back”, zijn de gevleugelde woorden van de Terminator, op het moment dat hij in een gevecht ten onder gaat. Wij hebben op Curaçao ook een Terminator, onze eigen Errol Cova, leider van vakbonden en strijder tegen onrechtvaardigheden begaan tegen werknemers. Hoewel Cova al jaren met pensioen is, duikt hij als een Terminator op de meest onverwachte momenten weer op: ,,I am back!”

- Advertentie -

Zo ook in deze wereldwijde crisis. Errol Cova heeft op 1 mei een nieuwe vakbondscentrale opgericht, de Sentral Solidaridat Sindikal (SSS), waarin tien vakbonden samenwerken. Cova brengt duidelijk zijn pensioen niet achter de geraniums door. Hij is teruggekomen om samen met alle verschillende vakbonzen één vuist te vormen. De grootste onrechtvaardigheid van dit moment namelijk is het niet uitbetalen van de loontrede aan ambtenaren.

Hoewel dit vermoedelijk de directe reden is dat Cova besloot het heft weer in handen te nemen, presenteert hij het anders. ,,SSS is opgericht als centrale voor alle vakbonden, met als doel de kloof tussen vakbondsleiders en werknemers te dichten en daadwerkelijk inhoud te geven aan solidariteit en democratie”, zo lees ik in het Antilliaans Dagblad van zaterdag 2 mei.

De lijn die SSS gaat volgen is eenvoudig: zij gaan strijden tegen alles wat tegen de wet en dús illegaal is: * Werknemers die op oproepbasis werken; * Mensen met een nulurencontract, waarbij geldt ‘no work no pay’; * Detacheringen via een uitzendbureau en * Mensen die voor zichzelf werken, de zogenaamde zzp’ers.

Er wordt gesteld dat de regeringen van ons eiland de afgelopen jaren hebben nagelaten om voldoende aandacht te geven aan arbeidsbeleid en sociaal welzijn, en ze hebben niet gecontroleerd op bestaande wetgeving. In deze coronacrisis is duidelijk geworden dat het een chaos is op de arbeidsmarkt. Errol Cova is teruggekeerd om deze chaos aan te pakken.

- Advertisement -

,,Sluit je aan bij een vakbond als je zonder werk bent komen te zitten”, zo roept hij op. Jeetje meneer Cova. Bijna 60 procent van onze werknemers is zonder werk gekomen, en het grootste gedeelte daarvan werkt op een nulurencontract. Het flexibele werken heeft de afgelopen 25 jaar zijn intrede gedaan, en mede door deze flexibiliteit kunnen we het met z’n allen redden op deze klip. Net-aan, maar het gaat. Zonder flexibiliteit zou zo’n 30 procent van alle inwoners hun bestaansrecht verliezen, de ondernemers zelf voorop. Het grootste gedeelte van onze workforce bestaat immers uit mkb-ondernemingen. Waar halen ze het geld vandaan om hoge fulltime salarissen met bijbehorende belastingen te betalen?

,,Ja”, zegt Cova, ,,de huidige crisis is het gevolg van gebrek aan diversifiëring van de economie en de grote afhankelijkheid van het toerisme.” Gossie, laat ik nu denken dat de huidige crisis het gevolg is van een virus en als reactie daarop een lockdown. We hebben Cova nodig om ons te wijzen op de juiste werkelijkheid.

Toch heeft hij een punt als hij zegt dat er te weinig diversiviteit is in onze economie. We hadden tien jaar geleden drie mooie economische pijlers: offshore, raffinaderij, en toerisme. De offshore is door Nederland de nek omgedraaid, de raffinaderij door het samenspel tussen Amerika en Venezuela, alleen het toerisme bleef ons over. Dat is niet voldoende voor een eiland als dit.

Maar dat is niet een vooropgezet plan van werkgevers geweest, waarbij werknemers slachtoffer werden en de overheid weigerde controle uit te oefenen. Hoe komt iemand bij zo’n overtuiging? Flexibiliteit van de arbeidsmarkt is er de afgelopen twintig jaar ingeslopen, net als het nulurencontract, de zzp’er, social media, Skypeconferenties, internationale verbanden, keurmerken, plofkippen en koraalrifbescherming.

Cova kan niet terug grijpen op de verworvenheden van een vorige eeuw, die gelden niet meer. Die zijn zogezegd over hun houdbaarheidsdatum heen. En het is niet zo dat de overheid haar controle heeft verloren, want ze hebben de afgelopen jaren wel degelijk geprobeerd om de arbeidswetgeving bij te stellen. Als echter het eiland wordt stilgelegd door vakbonden en gebouwen in brand worden gestoken door hun leden om vernieuwende wetgeving een halt toe te roepen, is het niet gek dat dit soort aanpassingen even blijven liggen tot een geschiktere datum is gevonden. Of een besluitvaardiger regering is aangetreden.

Wellicht dat deze viruscrisis, met de Karel Doorman op de achtergrond, een einde maakt aan de terreur van de vakbonden, waar we afgelopen jaren allemaal het slachtoffer van zijn geweest. Vernieuwende wetgeving is de code om de SSS-dreiging te keren, en het te veranderen in een Social Solidarity System.

Felicia van Loon,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Als ik de tuinkabouter Cova alleen al op een foto in de krant zie, lopen de rillingen over mijn rug en moet ik direct kotsen, nu ik de leters zie die zijn nieuwe VakHonden club ” SSS ” heet doet dat direct aan de ” SS ” van Hitler denken dat was ook zo’n klein onder kruipsel figuur die mensen verkeerd konden laten kiezen en een groot land totaal naar de kloten hielp, tuinkabouter cq liliputer Cova probeert in opdracht van Gerrit de Raaf Curacrim nog effe het laatste zetje te geven om totaal naar de kloten te laten gaan, doe je best Cova, en ik hoop dat krampeerd en brand in de H.l.

 2. Cova is de reden en verklaring, waarom er op dit eiland zo veel kapot is: “Hij zit er Puur voor zijn egoïstische en opportunistische eigenbelang”.

 3. Felicia, een pluim voor je ingezonden brief. Slaat de spijker op zijn kop. Chappeau !!
  De meegestuurde commentaren mogen er ook zijn.
  Timoteo

 4. SSS – Sluw Slinks Schijnheilig

  Vakbonden moeten eens leren dat doordrammen alleen maar banen en verworven arbeidsvoorwaarden vernietigd.

 5. Cova is een van de fossiele dino’s uit lang vergane tijden die deze rots in de situatie hebben gebracht waar we nu zijn. Gelukkig is zijn tijd lang voorbij.

 6. ERROL COVA. Kijk kerel, een man die in aanmerking komt/wil komen om als een “EERLIJKE dienaar van een volk te dienen en op te komen, mag verantwoordelijkheid niet licht opvatten. Hij behoort zich te gedragen op een waardige wijze die respect wint. Zo iemand mag niet dubbeltongig zijn, een rein geweten bezittend. Zo iemand moet altijd, maar ook altijd de waarheid spreken, geen roddelverhalen vertellend, het volk opzetten en ophitsen en niet onoprecht zijn in wat hij zegt. Aangezien zo iemand ook niet dubbeltongig mag zijn, moet en mag hij niet huichelachtig tegen de een dit zeggen en dan precies het tegenovergestelde tegen een ander. Voor het aangezicht van het volk moet het geweten van zo’n man getuigenis afleggen dat hij niets bedrijft wat achterbaks of verontreinigend is. Niemand komt ervoor in aanmerking een arme volk te dienen als hij niet de waarheid in zich heeft en goede beginselen aanhangt. Je denkt toch niet Cova dat het volk vergeten is wat jullie allemaal hebben gedaan en een ellendige zooitje van ons mooie eiland hebben gemaakt????Jiunan di Corsow no ta kere den webu di gai Cova. Cova als………………………… strijder tegen ONrechtvaardigheden Whahahahahahahahaha, wat een giller. Cova jongen; bai bende airconditioning riba Noordpool, of verwarming den woestijn. El tiempo de los bobos ya pasó. Pueblo di Corsow, no bai tras di Cova, pasobra ta su propio interés e ta buscando, ta un cha-tiger esey. Usa bosnan cabez mi pueblo, no laga Cova coje bosnan cabez abao, boso libertad ta acercando………………………………

 7. Waar de bonden ” fout’ zijn met hun loon eis. Omdat er teveel ambtenaren zijn die nu gewoon doorbetaald kregen waar er geen werk voor ze was en waar personeel in bedrijfsleven wel te maken kreeg met ondslag en loon maatregelen. Doen de politiek verandwoordelijke ook geen concessies. En daar hebben we weer de twee handen. Ambtenaren, en aanhang hoeven geen loon maatregelen te accepteren als de politici dat niet doen. Politici hoeven niet aan, persoonlijke beperkingen te doen als de ambtenaren dat ook niet doen. Gooi er nog even een paar “massa” demonstraties en rellen tegen aan en het voor de wereld duidelijk dat maatregelen geen draagvlak onder de burgers heeft en dat de politiek wel “hun best hebben gedaan”. Mogen we nu wel steun?

 8. Een Cova die met een tv-ster hokte.
  Maar ook de Cova die byside met een staats NV directeur…die al jaren miljoenen verdient
  En dan is er nog een Cova…….

 9. Terror Cova, 100% verantwoordelijk voor de ondergang van zijn partij PLKP en de ALM, waar hij alle PKLP leden niet alleen op de loonlijst zette maar ook gratis liet vliegen.

  Terror Cova, die uitsluitend Papiaments onderwijs wilde maar wel zijn eigen kinderen naar de peperdure (want Terror Cova is links lullen en rechts vullen) Engelstalige international school stuurde.

  En de mondi van Curacao loopt als laffe lemmingen achter Terror aan, zoals ze eerder achter gekke geile Gerrit aanliepen.

 10. Het trieste op ons eiland is dat een groot deel van de bevolking blijkbaar niet wil nadenken om wat voor een reden dan ook en klakkeloos achter zowel corrupte politici als corrupte vakbondsleiders aan blijven lopen. Zodoende krijgen de politici o.m.kansen om hun familie en vriendjes in te brengen in het ambtenarenapparaat terwijl de vakbonden weinig tot geen tegengas geven daar de leiders druk bezig zijn hun eigen zaakjes te regelen samen met diezelfde politici.Cova is daar een groot voorbeeld van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -