Ingezonden | De premier is als pienter strateeg geslaagd

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Chris Maarten aan het woord.

In maart dit jaar zijn we allemaal opgeschrikt door de coronapandemie die ook in Curaçao voet aan wal zette. De noodzakelijke maatregelen die werden genomen om de gezondheid van de bevolking te bewaken, betekenden echter een grote klap voor de economie, vooral het toerisme.

Met als gevolg een nog grotere krimp van de economie: een verdere toename van de werkloosheid, een grotere stijging van de armoede en een verslechtering van de al zwakke overheidsfinanciën,

Nederland gaf een eerste (177 miljoen gulden) en een tweede liquiditeitssteun (204 miljoen gulden) tot een bedrag van 381 miljoen gulden (177 en 204 miljoen gulden) na positief advies van het Cft en heeft circa 41 miljoen euro vrijgemaakt voor voedselhulp aan de Caribische landen via het Rode Kruis en lokale hulporganisaties,

Ook op medisch terrein werd ondersteuning geleverd gericht op het versterken van de Covid-19 zorg door inzet van extra ic-personeel, leveren persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), testcapaciteit, versterken van diensten publieke gezondheid om onder andere bron- en contact- onderzoek uit te voeren.

Voor de derde liquiditeitssteun stelde Nederland echter extra voorwaarden onder andere in de vorm van een Consensusrijkswet om te komen tot een Caribische Hervormingsentiteit (CHE), waarmee de liquiditeitssteun afhankelijk is gesteld van een pakket aan maatregelen gericht op structurele hervormingen.

De eerste reactie op dit voorstel was een grote verontwaardiging door de arrogante manier waarop dit voorstel werd gepresenteerd en de staatsrechtelijke impact op de autonomie van Curaçao, Verschillende politieke partijen, ook coalitiegenoten zoals MAN en PIN, vonden dat dit onacceptabel was en hebben zich openlijk faliekant tegen elke vorm van consensusrijkswet gekeerd. Men vond dat de regering moest aanklagen bij de Verenigde Naties. Een groep burgers heeft dat ook gedaan. Ook de minister-president was verontwaardigd over de manier waarop dit werd gepresenteerd.

Zoals bekend, heeft de regering van Curaçao niet op voorhand ingestemd met dit voorstel. Na een eerste boze reactie is de premier rustig gebleven, heeft hij alle kritiek over zich heen laten komen, en is hij blijven communiceren met een dwarsliggende Nederland, ondanks dat hij ook geschoffeerd was door de manier waarop het voorstel werd gedaan. De premier besefte vanaf het begin dat een lening vanuit Nederland de enige echte duurzame oplossing was.

Tegelijkertijd moest hij rekening houden met de gevoelens van het volk, actievoerende vakbonden, de Staten en tegen Nederland schoppende coalitiegenoten. Op grond van juridisch advies van de Raad van Advies is hij met het nodige geduld en doorzettingskracht de discussie aangegaan met Nederland.

In de afgelopen maanden zijn uitputtende bestuurlijke en technische overleggen ge- voerd met Nederland om nader tot elkaar te komen. Op basis van zijn ervaring als bestuurder, zijn dossierkennis, zijn doorzettingskracht en geduld heeft premier Rhuggenaath ervoor gezorgd dat wij vandaag tot een gebalanceerd resultaat zijn gekomen om een samenwerking met Nederland aan te gaan. Een samenwerking gebaseerd op een gedeelde verantwoordelijkheid. Het moet dan ook gezegd worden dat het deze premier, ondanks alle kritiek en tegenwerking, gelukt is Nederland te overtuigen om naast de reeds ontvangen 381 miljoen gulden aan liquiditeitssteun nog circa 100 miljoen gulden derde tranche te gaan geven voor de bevolking van Curaçao.

Niet de emoties laten domineren, maar strategisch te werk gaan met geduld en doorzettingsvermogen komen tot resultaat. De aanhouder wint! Een ding is zeker. Het kabinet dat na maart 2021 zal gaan regeren, heeft een premier nodig die strategisch te werk gaat, met ervaring en met het nodige inzicht in de materie om te kunnen voortbouwen op dit gelegde fundament* vertrouwen en samenwerking met Nederland.

Met respect voor onze autonomie. Chapeau Premier!

Chris Maarten,
Curaçao

6 Reacties op “Ingezonden | De premier is als pienter strateeg geslaagd

 1. Tico Martina

  Chris Martens is weer de zoveelste geval van afgestudeerde malloot. Reeds bij de eerste zin was het raak. Door Corona kwamen we onverwacht in de problemen. Billenaath was vanaf het begin het met Nederlands eens, maar ja het domme volk en de oppositie he, die wilden dat niet. Dus ja toen moest hij wel doen of hij het er ook niet mee eens was. Chris jongen je tuint met open ogen in de leugens van Ruggie, maar je ziet het niet of wil het niet zien.

 2. Abraham Mossel

  Ruggie stond woordelijk en letterlijk met zijn rug tegen de muur in Den Haag, het was zwemen of verzuipen voor hem, dus niks pienter strateeg nada nopes geslaagt, het was gewoon pompen of verzuipen voor hem en Curacrim en niet anders. En de twee super losers nan curacrim Pik Pisas en Holle Bolle Gijs Amparo hebben weer het nakijken, ook al komen zij bij de volgende verkiezingen aan de macht is het voor hun pompen of verzuipen als zij verandering in het CHE verdrag willen.

 3. Precies Gerrit!

 4. Dit heeft niets met pienter te maken. Bij gebrek aan overtuigingskracht en gezag ga je een hoop schreeuwen en doe je vervolgens niets tot de schatkist leeg is. Voor je ego wel Nederland vriendelijk vragen enkele woorden aan te passen en de titel CHE.
  Ineens zien je collega’s en ambtenaren hun salaris niet meer uitgekeerd en alles is ineens mogelijk en akkoord.
  Er is geen beter smeermiddel dan geld hier. Zelfs hun eigen salarissen extreem verhogen en de overige ambtenaren korten is dan geen item meer.

 5. Absoluut geslaagd.

 6. Onzin de ‘pienteren strateeg’ kon niet anders. Dat weet hoj als geen ander.
  Zandhappen was geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *