Ingezonden | De aanhouder wint!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marian D’abreu aan het woord.

Na enkele moeizame maanden, vol enerverend overleg en discussies, is het premier Rhuggenaath gelukt een overeenkomst te bereiken met Nederland. Pabien! Job well done! Vanaf het begin van de patstelling tussen Nederland en Curaçao over de derde liquiditeitssteun was het voor de premier overduidelijk dat de optie om van Nederland te lenen de meest voor de hand liggende was in het belang van de bevolking van Curaçao.

Nederland stelde inderdaad harde maatregelen en de voorgestelde Caribische Hervormingsentiteit, werd als echte ‘ché’ (vies) ervaren. In plaats van er tegenaan te blijven schoppen, koos de premier ervoor de dialoog aan te gaan, ondersteund door een hardwerkend team van ‘bon Yu di Kòrsou’. Voor het grootste bezwaar, de aantasting van de autonomie, zijn aanvaardbare oplossingen gevonden, waar ook de coalitiegenoot vrede mee kreeg.

Er is geen sprake meer van overname van wetgevende en bestuurlijke bevoegdheden, noch van de regering noch van de Staten. Aan de rol als wetgever en aan het budgetrecht van de Staten wordt niet getornd. De rijkswet vervalt automatisch na 6 jaar, tenzij Curaçao en Nederland dat willen verlengen. De COHO kan geen bevoegdheden uitoefenen, die van een overheidsorgaan zijn. De benoeming van ten minste één van de leden gebeurt in overleg met de premier en het zogeheten Landspakket is gebaseerd op een onderlinge regeling op basis van artikel 38, eerste lid, van het Statuut.

En het belangrijkste resultaat is dat er naast hervormingen ook geïnvesteerd gaat worden. Ondertussen heeft Nederland al 381 miljoen gulden aan begrotingssteun beschikbaar gesteld en nu nog eens 105 miljoen gulden als derde tranche. Daarnaast stelt Nederland 53 miljoen gulden voor versterking van de rechtstaat als gift beschikbaar en 63 miljoen gulden voor onderwijshuisvesting. Geld om onze schoolgebouwen direct op te knappen, meer kindvriendelijk en veiliger te maken voor onze kinderen. Om tafels en stoelen te vervangen en klassen moderner in te richten.

Wie kan hier toch iets op tegen hebben? En toch verwijten enkele anti- Nederland-aanhangers de premier nog steeds ervan het land zogenaamd te hebben verkocht aan Nederland. Nu de aantasting van de autonomie geen argument meer is om deze anti- Nederland-gevoelens aan te wakkeren, worden andere leugens gebruikt. De premier wordt zelfs beticht een verkiezingsstunt uit te halen, terwijl hij enkele maanden geleden door dezelfde tegenstanders verweten werd de crisis niet adequaat aan te pakken.

Maar deze premier laat zich door niemand van zijn doel afbrengen. Door weer en wind blijft hij streven om de levenskwaliteit van de bevolking van Curaçao naar een hoger niveau te tillen. Vanaf de autonome status van 2010 is hij de eerste premier die het gelukt is, ondanks alle tegenslagen, een regeerperiode van 4 jaar uit te zitten en het land de noodzakelijke rust en bestuurlijke stabiliteit te bieden.

Danki minister-president, ban sigui traha mas duru awor!

Marian D’abreu,
Curaçao

4 Reacties op “Ingezonden | De aanhouder wint!

 1. De graaiende politieke elite is niet gediend van pottekijkers.

  De graaiende politieke elite = Iedere politicus, gezagsdrager, “deskundige” jurist/ consultant, die zich direct of indirect negatief heeft uitgelaten over de extra controle/ toezicht, in de vorm van CHE , COHO

  Toezicht en controle die de regeringstaten/ RvC/ toezichtsorganen, externe accountants al 50 jaar bewust of onbewust verzuimd hebben uit te voeren.

  Er komt nu o.a. Geld om de zwaar verwaarloosde scholen op te knappen, niet om zakken van politici mee te vullen.

  En dat laatste vinden onze egoïstische politieke hebberds zeer vervelend

 2. Inderdaad, Ruggenaath heeft het goed gedaan.

  Maar waarom nu mafiameid Stella van Rijn benoemen als coordinatrice van de commissie INTEGRITEIT?

  Omdat Stephen Capella niet beschikbaar was?

 3. Aan het begin van het verhaal staat, “Vandaag laten we Naam bekend bij redactie aan het woord” en toch wordt het stuk ondertekend met Marian D’abreu,

  De schrijfster en de rest van de bevolking moet zich realiseren dat je geen kasteel op zand kan bouwen.

 4. De Rechtsstaat

  Kortom, een stuk van lik mijn vessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *