DE CURAÇAOSE grondwet heet Staatsregeling van Curaçao.
Als minister Wilsoe vindt dat het Openbaar Ministerie zich niet houdt aan een uitspraak van de rechter, dan lost de minister dat op binnen het land Curaçao en niet buiten het land Curaçao. Het land Curaçao heeft een grondwet en daarin is precies vastgelegd hoe de minister behoort te handelen.
– Daarin staat nergens dat de minister eigenhandig rechter kan spelen.
– Daarin staat nergens dat de minister het Openbaar Ministerie kan overrulen.
Het OM kan wel volgens de regels tot de orde geroepen worden. Doe dan ook, maar dat heeft niets te maken met een individuele brief schrijven over een individuele zaak naar een buitenland. De afspraken met een buitenland hebben niets te maken met individuele gevallen. Op het moment dat een minister dat wel doet, dan is hij dictatoriaal bezig en begrijpt niets van ons staatsbestel.
De vraag doet zich dan ook voor en is echt niet beantwoord na de persconferentie van de minister: wat zijn de achtergronden dat hij zich wel bemoeit met een individuele zaak? Je vraagt je dat helemaal af als de politiek leider van deze minister, de heer Wiels, op de radio de hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad aanvalt, die volgens Wiels ‘opgepakt en in de boeien geslagen moet worden’.
De heer Wiels is Statenlid en heeft de eed afgelegd op de Staatsregeling. De heer Wiels heeft het recht op vrije meningsuiting net zoals ieder ander en de hoofdredacteur heeft naast dit recht ook het recht op persvrijheid.
Als de heer Wiels van mening is dat de hoofdredacteur zich niet heeft gehouden aan de regels van onze grondwet, dan staan er allerlei kanalen open om protest aan te tekenen, maar niet op de radio zelf rechter te gaan spelen.
Dat, meneer Wiels, valt onder het hoofdstuk dictatuur en dat staat niet in onze Staatsregeling!
Gaat onze minister van Justitie zijn politiek leider nu tot de orde roepen?
Zo gaan we niet met elkaar om in onze democratie en dat zou onze minister van Justitie als eerste moeten verdedigen.
Henk Pasman