31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 17:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | ‘Cas Cora Gate’

Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rudy Sprock aan het woord

Vandaag, woensdag 8 juni 2016 is het precies 20 jaar geleden dat rechter Bob Wit in zijn vonnis het Bestuurscollege van het eilandgebied Curaçao en Domeinbeheer met de vloer gelijk maakte in de zaak die de dames Virginie hadden aangespannen. Uit de AMIGOE 8 juni 1996: “Oude BC krijgt van rechter veeg uit de pan. BC moet erfpachtterreinen leveren”. Het verzoek van de eisers om het BC te dwingen de terreinen binnen twee weken uit te geven, werd gehonoreerd.

- Advertentie -

“Dat lijkt erg snel. Maar het was inderdaad ook mogelijk om supersnel – van aanvraag en opmeten tot uitgifte – een lap van een stuk grond (250.000 vierkante meter) aan een oudgedeputeerde uit te geven (Dito Mendes de Gouveia, red.). Dat kon in één maand tijd. Dan is het ook wel mogelijk om dit kleine besluitje in twee weken te doen.”

Het BC kan de beslissing van de rechter niet tegenhouden door in hoger beroep te gaan: het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. AMIGOE 18 mei 1996:

“De zaak begon als kort geding, maar is onder meer door verklaringen van oud-gedeputeerde Pikerie, behoorlijk uitgelopen en begint meer te lijken op een bodemprocedure. De zaak lijkt vrij eenvoudig, maar doordat Pikerie allerlei verklaringen over partijgenoten begon af te leggen, komen er allerlei onverkwikkelijke zaken boven water, die met de rechtszaak zelf niet veel van doen hebben, maar die een merkwaardig licht werpen op de gang van zaken in het oude BC.”

“Daarbij werden de namen genoemd van de broer van de oud-gezaghebber Wilsoe en partijgenoten Liberia-Peters en Hendrik Abraham die terreinen voor een weekendhuis wilden hebben. In het laatste geval lijkt ook Domeinbeheer een opvallende rol gespeeld te hebben, doordat deze de bestemming van twee terreinen bij Lagun wijzigde in ‘bestemd voor weekendhuizen’. Pikerie wenste hier niet mee aan te werken. Dat er in de PNP-jaren creatief terreinen aan bròdernan (partijgenoten) werden uitgegeven, was in juli 1995 al duidelijk geworden toen bekend werd dat men PNP-gedeputeerde Mendes de Gouveia op de valreep een groot landbouwterrein had toegewezen.”

- Advertisement -

Opmerkelijk is dat dezelfde gezaghebber die het besluit voor het 250 hectare erfpachtterrein voor oud-gedeputeerde Dito Mendes de Gouveia tekende, dezelfde gezaghebber is geweest die de 200 andere toegezegde terreinen heeft tegengehouden, inclusief mijn erfpachtterrein te Reigerweg, Cas Cora. Dit laatste werd bekend als ‘Cas Cora Gate’.

Tot op de dag van vandaag is mijn ‘Cas Cora Gate’ niet uitgevochten, ondanks de rechtszaak en ondanks een vernietigend rapport van de Ombudsman van 30 juli 2014 tegen ex-minister Balborda van VVRP en directeur Martis van Domeinbeheer, betreffende een substituut terrein te Brakkeput Fase 2.

RUDY SPROCK
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. zoals eerder gesteld erfpacht terreienen vertegenwoordigen geld.
  het is een grote vorm van steekpenningen en beloningen aan vriendjes.
  de wet is er erg duidelijk in,
  1, voldoen aan de eisen geen eigen grond of huis hebben e voldoende middelen om er een huis op te bouwen.
  2. een goed plan en geld hebben voor een zaak.

  meer regels zijn er niet , andere overwegingen bestaan niet dus als wanneer iemand erfpacht grond aanbied te koop dan wil dat zeggen dat degene dat onterecht ter beschikking heeft gekregen.
  deze vorm van landje pikken is nog erger dan mensen die een stukje land pikken om zelf een huis te bouwen en er in te gaan wonen ook fout maar wel begrijpelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -