Ingezonden | Brief Nicolas uit Caracas aan Ben op Curacao

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Anoniem (naam bij redactie bekend) aan het woord

Beste Ben,

Even een kattebelletje uit Caracas.

Ik moest lachen om het artikeltje in de Amigoe van afgelopen zaterdag over de lastercampagne die SMOC tegen de ISLA zou voeren; ik weet niet wie deze persberichten schrijft, maar daar trappen Curaçaoënaars toch niet in en zeker jij en je parlementsleden niet? Kan die persvoorlichter niet Googelen? En dat nou weer met het vingertje naar Nederland wordt gewezen is ook niet zo handig als je weet dat de uitstoot daar echt al jaren daalt en dik onder de normen ligt van de Wereld Gezondheids Organisatie.

Fantastisch dat je het voor elkaar hebt gekregen dat plan A en plan B van het Multi disciplinair team nu ongeveer hetzelfde zijn, dus geen alternatieve flauwekul met Greentown. Je uitspraak in het radioprogramma “Wat een Week” waarin je zei dat de ISLA sowieso open blijft was briljant. Alleen Alex Rosaria heeft daar vragen over gesteld maar die zullen wel weer in de bekende la zijn verdwenen. Goed gedaan Ben!

En ook je antwoord op de vraag wat je als arts en ex-minister van gezondheid, milieu en natuur gaat doen aan de stankoverlast, groene smurrie en de gigantische SO2 uitstoot “we blijven meten” was weer zeer overtuigend.

Als de parlementsleden even zouden doordenken zouden ze toch tot de conclusie moeten komen dat niet jij of het parlement bepaalt of de ISLA openblijft; die keuze ligt nog altijd bij ons en of we wel financiers kunnen vinden. Want als je de internationale pers een beetje gevolgd hebt, weet je dat we in diepe sh*t zitten:

Venezuela en PDVSA gaan aan het einde van het jaar waarschijnlijk failliet (geef de link niet aan de parlementsleden!.

En weliswaar hebben we de rechters in onze zak maar het parlement heeft een 2/3 meerderheid en het kan zo maar zijn dat ik wordt afgezet . Dat betekent dat alle vriendjes die ik bij PDVSA heb neergezet er waarschijnlijk ook uitgegooid zullen worden en met wie moet je dan nog onderhandelen?

Ik heb ondertussen een nieuw bedrijfje opgericht waarbij de militairen het voor het zeggen hebben zodat ik PDVSA failliet kan laten gaan en de militairen in ieder geval de bezittingen van PDVSA over kunnen nemen. Dit om te voorkomen dat alles ingepikt wordt door die kapitalisten uit de VS. Het gaat onder het mom van beveiliging, maar dat geloof je toch zelf niet?

Ik heb ook nog genoeg andere problemen: de Amerikanen zitten PDVSA op de huid wegens corruptie waarvoor PDVSA misschien gigantische boetes moet betalen en we hebben ook het parlement nodig voor het doen van nieuwe investeringen . En die vermaledijde Zwitsers hebben ook al bankgegevens overgedragen aan de Amerikanen; is er dan niets meer geheim?

En om het nog een graadje erger te maken moet ik ook nog eens zo’n 1.9 miljard dollar aan Crystallex en Owens Illinois  betalen omdat mijn grote mentor Chávez een paar bedrijven heeft ingepikt, terwijl er ook nog een paar arbitragezaken lopen bij de Wereldbank. En dat terwijl we al zo goed als blut zijn.

Waarom denk je overigens dat we onze Amerikaanse dochter Citgo de raffinaderij op Aruba laten overnemen? Daar gaat het tenminste een stukje sneller en als die eenmaal draait zouden we gewoon de stekker uit de ISLA kunnen trekken, zodat jullie lekker met de milieu- en gezondheidsschade blijven zitten.

Wel vervelend dat we op Aruba op gas moeten stoken, het was juist zo lekker goedkoop om zowel ISLA als BOO op asfalt te stoken. En blij dat we een dikke boete hebben opgenomen als BOO de asfalt niet gebruikt. Jammer voor de mensen onder de rook, maar dat is jouw probleem.

Maar misschien trekken we de stekker er al wel eerder uit als ISLA de claim van Naf 75 miljoen moet betalen aan die vermaledijde milieugroepen in jouw land.

Ook maak ik me ook zorgen om de motie die in de Tweede Kamer in Nederland is aangenomen om de uitstoot maximaal terug te brengen binnen 3 maanden. Dat is dus al over een maand! Heb je hier al wat aan gedaan? Het is jullie al heel lang gelukt om PDVSA zijn gang te laten gaan en de milieuvergunning aan je laars te lappen, maar ik vraag me af of je hiermee wegkomt. Zou spijtig zijn want dan kunnen we niet langer die honderden miljoenen dollars per jaar uit die ouwe roestbak peuren.

Wat me overigens verbaasde was dat die meneer Donata zegt dat er honderden miljoenen geïnvesteerd zijn in de BOO en ISLA, maar dat de uitstoot en vervuiling toch maar toeneemt. De bewoners onder de rook schijnen er niets van gemerkt te hebben. Weet jij waar dat geld gebleven is?

Wat ik hilarisch vond was dat jullie op 1 april een anti-rook wet hebben ingevoerd om het roken in openbare gelegenheden te verbieden, maar gelukkig is het je gelukt om ISLA hierbuiten te houden terwijl die uitstoot volgens de Wereld Gezondheid Organisatie toch ook hartstikke schadelijk is.

Hebben jij en je parlement overigens niet in de gaten dat het gebruik van fossiele brandstoffen eindig is en dat jullie je ook aan het verdrag van Parijs zullen worden gehouden? Financiers voor de modernisering zullen hierdoor wel 2 keer nadenken of ze er geld in willen stoppen. En als wij onze winst moeten doorschuiven naar de financiers vraag ik me af of het nog wel interessant voor ons is: als die modernisering $4 miljard kost moeten we over een looptijd van 25 jaar $160 miljoen per jaar aflossen en het eerste jaar moet je tegen een rente van 8% (wat al erg laag is voor een bedrijf als PDVSA met haar credit rating) $320 miljoen rente betalen. Kunnen jouw parlementariërs niet rekenen?

Waar je ook nog voor moet zorgen – gezien de brand deze week bij ISLA – is dat de de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (http://www.onderzoeksraad.nl) vanuit Nederland, die ook op Curaçao preventief onderzoek mag doen, geen bezoekje brengt om te kijken of de ISLA wel veilig is, want dan zouden de rapen wel eens gaar kunnen zijn…

Nog een laatste puntje: wat ik knap van je vind is dat je rechter van Schendel in het kort geding tegen de overheid van vorig jaar hebt laten geloven dat jullie goed bezig zijn met het behandelen van alle eisen, terwijl er in de praktijk gelukkig geen fluit aan wordt gedaan door jouw milieudienst. Hoeft ook die Euro 28.000 niet te worden uitgegeven aan het onderzoek naar de samenstelling van de groene smurrie en geen geld aan een gezondheidsonderzoek van en voorlichting aan de mensen in Wishi/Marchena.

Ik zou zeggen Ben, hoe nog even vol. Het is niet waarschijnlijk dat je bij de volgende verkiezingen nog een baantje hebt, maar ik kan vast nog wel een baantje als huisarts voor je regelen in Venezuela, als ik dan er tenminste nog zit. Anders kan jij misschien voor die tijd een baantje voor me regelen als buschauffeur?

Voor nu, de hartelijke groeten uit een donker en hongerig Venezuela (de stroom is weer eens uitgevallen en de supermarkten zijn leeg).

Nicolás Maduro

Ex-buschauffeur en binnenkort misschien ex-president

7 Reacties op “Ingezonden | Brief Nicolas uit Caracas aan Ben op Curacao

 1. Hé Nicolas,

  Leuke brief die ik van kreeg.
  Hoe gaat het met je, ouwe rukker. Het lijkt wel of je zorgen hebt. Je moet je in ieder geval geen zorgen maken over de Isla. We hebben alles onder controle. Je weet hoe het werkt: we geven hier-en-daar een airco en een busje verf cadeau. Daar zijn ze dolblij mee.

  Je ziet dat onze strategie – om het volk dom te houden – werkt. De halfgeletterde Curaçaoënaar kan amper Nederlands lezen en weet verder ook niet wat er gaande is in de wereld. Cruijff zou zeggen: wat je niet lees, is er niet.

  Toch zijn Curaçaoënaars niet echt dom. Het verschil tussen een gouden tand en een gouden ketting, met bijbehorend kruis, weten ze maar al te goed. Niemand gaat een gouden tand om zijn nek hangen. Ook weten ze het verschil tussen een Nederlander en een You di Corsow. Nederland moet geven wat Curaçao wil hebben.

  Bovendien Nicolas, wij hebben altijd nog een geheim wapen achter de hand: Marvelyne Wiels. Die maakt wel even een brandschone CV voor de Isla.

  Mocht er overigens een nieuwe regering in Curaçao komen: niets aan de hand. Waarschijnlijk gaat Schotte weer MP worden. Dus maak je géén zorgen. Een diplomatiek paspoort en een gouden Rolex of een Cartier volstaat. Doe er voor de zekerheid een cheque van een half miljoen dollars, voor zijn vrouwtje bij, en klaar is Kees.

  O ja, laat Gregory Elias even de cheques regelen. Gerrit heeft laatst gedonder gehad omdat hij zijn financiën niet via een trust van Elias geregeld had. Het O.M. kon zomaar achterhalen waar de zakcentjes vandaan kwamen.

  Nicolas zou je ons het telefoonnummer van jullie contactman met Mike Eman kunnen geven. Zo’n public relations-officer willen wij ook. Een ouwe roestbak, van een Arubaanse raffinaderij opstarten, die nog gammeler is dan de Isla, en dat voor groen verkopen. Dat is grote klasse.

  Wat ik helemaal toppie vind, zijn die 2 miljard dollar die jullie zogenaamd cadeau geven. Niemand heeft in de gaten, dat het Bolivars zijn. Eman kan zijn kiezers in het dorp, met jouw voornaam nog even zoet houden. De hond en de worst weet je wel.

  Tjonge is het toch nog een lange brief geworden, Nicolas. O ja, nog bedankt voor de maatkostuums uit Zeeland. Veel mensen hebben mij al een compliment gegeven over de pasvorm. Ik laat ze dan altijd vol trots – de binnenkant van mijn jasje – het etiket Zeeman zien.

  Dat was het dan weer. Vergeet niet om mijn maandelijkse zakcentje, via Gregory te sturen. Dat Panamese gedonder, dáár heb ik geen trek in. Gregory vallen ze niet lastig. Die heeft koninklijke vriendjes en Cubanen die hem helpen om de boel te ontlastingen.

  Groeten van dokter Ben, die weet dat er voor iedere kwaal een aspirientje bestaat.

 2. Ad van Loon

  Geweldig leesvoer! Maar het legt ook de vinger op de pijnlijke plek: B. Whiteman is niet geschikt voor de rol van MP. Net als M. Wiels absoluut niet geschikt is voor de rol van geVOLmachtigde minister in het Curacaohuis, maar dit geheel terzijde.
  Anyway, ook Nicolás geeft weer dat zijn laatste hoofdstukken zijn ingegaan. Nu vraag ik me af wanneer ‘onze’ huisarts Ben dit gaat inzien. 2016 is bij voorbaat al een fantastisch jaar te noemen!

 3. tja, vooral blijven hopen…
  de kans dat dit kabinet nog iets zinnigs gaat doen is nul.
  maar ze hebben wel mooi een wet tegen het roken gemaakt met dank aan mevrouw Rosario..
  toch nog iets!!.
  Greentown wordt hopelijk door het volgende kabinet wel eens serieus bekeken.
  want die antieke kanker fabriek gaat straks alleen maar geld kosten ipv iets opleveren.

 4. Caroline Castendijk

  Geweldig!!!

 5. Fantastisch! Hoop wel dat Ben (en de rest van de coalitie en andere payasos) dit artikel lezen en daarna ook even het artikel over Green Town als mogelijk alternatief. Misschien gaat er dan eindelijk ergens een licht op? Ik blijf hopen tegen beter weten in.

 6. lachen ….en dan zijn er mensen als Da Silva, die het socialisme en communisme willen omarmen en naar Curaçao brengen…

 7. Joscelin Trouwborst

  Briljant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *