Curacao.nu | Brandbrief bijzonder onderwijs Curacao: onderwijs gaat failliet

Persbureau Curacao

In een uitgelekt bezuinigingsvoorstel van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) staat dat het bijzonder onderwijs 18 procent moet bezuinigen

Het bijzonder onderwijs op Curacao staat op omvallen als gevolg van plannen voor een forse bezuiniging in een tijd waarin ook coronamaatregelen noodzakelijk zijn.

In een uitgelekt bezuinigingsvoorstel van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) staat dat het bijzonder onderwijs 18 procent moet bezuinigen, waar het openbaar onderwijs een korting van een paar procent krijgt.

Schoolbesturen van het bijzonder onderwijs op Curacao luiden de noodklok en schrijven een brandbrief om de bezuiniging van tafel te krijgen. Kinderen op Curacao mogen niet het slachtoffer worden van de coronamaatregelen.

Geen stroom en water op school

De uitgelekte plannen hebben forse gevolgen voor het voortbestaan van het bijzonder onderwijs, laat Maghalie van der Bunt-George weten. Zij is directeur van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) op Curacao en vertelt dat de voorgestelde korting van 18 procent significant groter is dan het totale budget voor de materiële kosten.

“Het volledig of deels schrappen van deze kosten zou in de praktijk betekenen dat er geen geld meer is voor elektriciteit, water, schoonmaak en schoolmaterialen. Vanwege de coronamaatregelen kunnen wij natuurlijk niet bezuinigen op schoonmaak van schoolgebouwen, die iedere dag schoongemaakt moeten worden. En ook niet op water en elektriciteit.”

Als er niet gekort wordt op de materiële kosten, ontkomen schoolbesturen er niet aan om te snijden in de personeelskosten. Dit heeft direct gevolgen voor de leerlingen in de klas. Van der Bunt: “Voor het funderend onderwijs in Curacao betekent dit dat er afscheid moet worden genomen van 150 leerkrachten. En dat komt bovenop de 12,5 procent die ook docenten moeten inleveren op hun salaris vanwege de coronacrisis.

Een gevolg kan zijn dat de klassen vergroot moeten worden tot 40 kinderen per klas. Een ander gevolg kan zijn dat de leerlingenzorg die nu minimaal is geschrapt moet worden. Dat betekent dat het handjevol maatschappelijk werkers, intern begeleiders en remedial teachers zullen moeten worden ontslagen. Juist nu de sociale problematiek op ons eiland enorm is, zou de leerlingenzorg eerder moeten worden opgeschaald, dan worden afgebroken.”

Blijf staan voor onze kinderen

“Als onderwijs als prioriteit nummer één wordt aangemerkt door de regering, dan moet dat ook juist nu uitgedragen worden, dan moeten ook alle andere ministeries die prioriteit erkennen. Nu zegt de regering in feite dat het onderwijs niet gefinancierd kan worden.

We hebben met de minister (Eugene Rhuggenaath) gesproken en gesmeekt: ‘Alsjeblieft blijf staan voor onderwijs en voor onze kinderen.’, aldus Lisette van Lamoen-Garmers van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) in het Antilliaans Dagblad (link).

Bron: Curacao.nu

12 Reacties op “Curacao.nu | Brandbrief bijzonder onderwijs Curacao: onderwijs gaat failliet

 1. Knoek-koe

  ….“Geef onze politi een eiland, en ze maken er een tweede Haiti van.”….

  @Curaçao Revisted, juist!
  Geef onze gezagsdragerd een bcentrale ank en ze maken er een slachtbank van.

  Geef ze het gezag over een onder curatele gestelde GiroBank en ze maken er een bloedbank van.

  Geef ze een ziekenhuis, en ze maken er mortuarium van.

  Geef ze aqualectra, en ze maken er een Lekt maar Raak bedrijf van.

  Geef ze een ISLA, en ze maken er een VIESla van..

  En @Brian , idd Zwarte Piet en een café eigenaar met domme opmerkingen., is veel belangrijker.
  Vergeet Aunt Jemima pancake syrup niet.

 2. Curacao revisited

  “Geef onze politi een eiland, en ze maken er een tweede Haiti van.”
  dat geldt niet alleen voor politici maar kijk eens naar de al die bedrijven die onder YDK nos mes por toezicht ten gronde zijn gegaan:
  * CBCS
  * ENNIA
  * Isla
  tal van bedrijven die prima functioneren totdat er een YDK aan het hoofd kwam die dachten dat ze het beter konden en meteen met geld gingen smijten ten behoeve van hunzelf, vrienden en familieleden

 3. En allemaal de schuld va de makambas! Laten we onze energie steken in Zwarte Piet en een café eigenaar met domme opmerkingen. Maar de echte belangrijke dingen daar doen we niets mee!

 4. Knoek-koe

  Geef onze politi een eiland, en ze maken er een tweede Haiti van.
  Haiti, het grootste puinhoop eiland van de Caribbean.

  Een soort dependance van een typische subsahariaans Afrikaans land.

  Met erbarmelijk infrastructuur, onderwijs, en een analfabetisme graad van rond de 30- 40%, net als in elk gemiddeld subsahariaans Afrikaans land.

  Maar dat is natuurlijk allemaal 100% de schuld van Frankrijk.

 5. Politici die zich bezig houden met eigen spiegel.
  Ikke ikke ikke, eind van de maand hardop lachen met de spiegel in hand, half jaar in dienst, het lichaam zet uit door 10 fingers strak gekruisd
  Mijnheer /Mevrouw kent geen; even opzij kijken naar de nood van de behoeftigen, ook niet te reflecteren op wat de toekomst brengen zal.Wanneer onweer barste klonkt de leus van Nos mes por, ami ta un YDK pa no bisa un YKDP

 6. Bezuinigingen op het onderwijs zijn makkelijk mogelijk, als je ziet hoe Marilyn Alcala Walle op voortdurende snoepreis (businessclass, 5 sterren hotel, mega daggeldvergoeding) kon uit de onderwijsbegroting. Van ku(ns)ttentoonstellingen in Barbados tot dansfestivals in Medellin, Alcala Walle was erbij, en bezocht tussendoor nog eens maandelijks haar kinderen in Nederland, allemaal uit de onderwijsbegroting.

  Uit die begroting warden ook miljoenen overgemaakt door viswijf Margit de Freitas Bras (Studiefinanciering) naar drankorgel Carla Hueck (Experensia), met goedkeuring van de bejaarde demente incontinente commissaris Remigio Booi bij Studiefinanciering.

 7. Dit is niet iets van nu , het is al jaren een zooitje op dit eiland .
  We kunnen het niet , nog een keer nos mes no por .
  Ik herhaal de basis van een goed functionerend maatschapij is .
  Goed onderwijs , goede gezonheidszorg en justitie en de rest
  Vul maar zelf in .

 8. Curacao revisited

  Eens met just saying: zonder onderwijs geen welvaart en geen kritische bevolking. Kan Steven Martina zich niet drukker maken om onderwijs ipv 1000 koeien en space travel?

 9. Just Saying

  Als je niet begrijpt dat goed onderwijs de basis is voor een welvarend Curaçao, voor lagere werkloosheid, voor minder criminaliteit etc., laat het besturen dan ajb aan anderen over.
  Onderwijs vinden we zo belangrijk dat minpres het er wel even bij doet. Zelfs naast zijn functie als ‘commander in chief’. Hoeveel werk kan dat nou helemaal zijn? Diep en diep triest…

 10. Wat een verschrikkelijke toestand voor alle kinderen in het onderwijs (openbaar en bijzonder). De Rechten van het Kind zijn vastgelegd binnen de VN. Ieder kind van Curacao is van harte welkom in Nederland. Het onderwijs is gratis en goed. https://www.kinderrechten.nl/kinderrechten-vw/artikel-28-onderwijs/
  Ik herinner mij nog dat wijlen Helmin Wiels in juli 2013 riep dat mensen zouden terugkeren naar Nederland in zogenaamde bodybags…
  https://www.youtube.com/watch?v=Wf0BPe28qpI&t=120s
  Ik hoop dat de boodschap van dhr Wiels goed is begrepen toen…….gewoon integreren en goed je best doen. Nos mes por!

 11. ericlapas

  Ik denk dat we intussen wel mogen zeggen dat het onderwijs een zooitje is. De leraren maken het ook niet makkelijk want zij voeren uitgerekend nu een prestige strijd door weer een onderwijsvakbond op te richten.

  Volgens Felipa willen ze samenwerken met Sitek, wel apart eerst uit Sitek stappen vervolgens samenwerking zoeken.

 12. Het is totaal onvoorstelbaar wat deze regering doet met het volk, en nu komen ook de kinderen aan de beurt. Deze regering doorziet een kwestie niet en verspilt zijn energie aan vruchteloze pogingen om een waardeloos bepaald doel te bereiken. Zij (regeringsleden) verkeren echter in duisternis; hun ogen zijn gesloten en hebben geen waarde wanneer het erop aankomt de juiste handelwijze te onderscheiden die gevolgd moet worden ten gunste van het volk, in dit geval de kinderen. 51 (eenenvijftig) volle jaren hebben deze stumperds gekregen om te laten zien zoals zij zelf zeiden: nos mes por. Een dwaze regering, met onwijze leden. Personen die uit weerspannigheid onwijs handelen en zij zijn het niet die verstand hebben. Wijs zijn zij om kwaad te doen, te stelen, te liegen, om een immorele, losbandige leven te leiden, maar om goed te doen hebben zij feitelijk geen kennis. Nederland heeft daarom terecht zijn standpunt ingenomen en wil niets met zulke „dwazen” te maken hebben. Na 30 Mei 1969 hebben ze gezworen niets, totaal niets met Nederland te maken willen hebben, zij zullen het eiland zonder Nederlandse hulp weer opbouwen en een schitterende toekomst schenken. Maar nu, is de regering gedwongen om door de knieën te gaan en jawel, om als een bedelaar de Nederlandse hulp te smeken. Onbeschaamde schorems zijn deze leden van de regering. De toekomst van deze kinderen is volledig verspest door deze schorriemorries. Wanneer het op de opvoeding van hun kinderen aankomt, zegt de overgrote meerderheid van de ouders dat succes, zelfstandigheid, en een volledig fundamenteel onderwijs de hoogste prioriteit hebben. Gelijk hebben ze ook. Maar in plaats van een utopie, werd het een dystopie. Arme kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *