29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Beneden de maat

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Beneden de maat
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Theo Ruyter aan het woord.

Gert Oostindie, hoogleraar geschiedenis te Leiden, gewaagt deze maand in het D66-tijdschrift Idee van ‘tienduizenden Antilliaanse drop-outs die zich de afgelopen jaren in Nederland hebben gevestigd’. (Zie voor het volledige artikel het Antilliaans Dagblad van 2 april.)

Het is niet duidelijk, of de betrokkenen al op de Antillen drop-out waren geworden alvorens zich in Nederland te vestigen of dat ze die status pas in Nederland hebben gekregen. Maar dat doet aan de telwijze niets af. Belangrijker is dat de auteur zijn waarneming rechtstreeks koppelt aan twee stellingen:

1) het niveau van het onderwijs in heel Caribisch Nederland ligt ver onder de Nederlandse norm en 2) Nederland heeft geweigerd zich in Koninkrijksverband hard te maken voor beter onderwijs overzee.

Met als conclusie: er moet geld bij. Natuurlijk roept de tweede stelling ook allerlei vragen op, zoals ten aanzien van D66. Maar laat ik me beperken tot de eerste en dan vraag ik me af, wanneer de professor hier voor het laatst een basisschool van binnen heeft gezien. Zou hij werkelijk niet beseffen, hoe groot de spanning is tussen het Nederlands als instructietaal en het Papiaments als dominante omgangstaal in de samenleving?

Toevallig kom ik regelmatig op zo’n school en heb ik wel een indruk. ,,Het is allemaal veranderd”, zegt een onderwijzeres op het niveau van groep acht, ,,vroeger was het Papiaments wat de klok sloeg, nu moet alles in het Nederlands. Iedereen heeft daar moeite mee.” ,,Cultuur is hard als diamant”, zei de bestuursvoorzitter van de Universiteit van Suriname een paar jaar geleden op de radio.

Wanneer je daarvan doordrongen bent, is ‘er moet geld bij’ een loze kreet en zeker geen probaat middel om de overlast van Antilliaanse hangjongeren in Leeuwarden of de voortdurende uitval van Antilliaanse studenten op hogescholen in de Randstad te bezweren.

Papiaments is als taal niet te vergelijken met Fries of Limburgs en tweetaligheid in het Caribisch gebied is van een heel andere orde dan in een Nederlandse of Belgische context. Nee, voor een professor en voor een politieke partij als D66 die nu bij Koninkrijkszaken opnieuw aan het roer staat, is dít beneden de maat.

Theo Ruyter,
Bonaire

5 reacties

  1. Dat iemand veel geld kan uitgeven staat volkomen los van of je een andere taal wil of kan leren. Niet alles is met geld te koop. Pensionados staan er al niet zo om bekend dat ze zich verdiepen in hun leefomgeving. Ze missen dus zowiezo al dikwijls waar het in het Caribisch gebied om draait. Eigen keus, maar dan kun je ook geen kritiek geven, behalve in eigen kring. Dat is altijd leuk.

    Ik woon al sinds de jaren 70 op Curacao, goed geprobeerd Papiaments te leren, zoals ik ook met Fries in Friesland zou doen. Kan ik bovendien niet voor de gek worden gehouden. Maar toen sprak iedereen nog vloeiend Nederlands, en kreeg ik echt geen antwoord in het Papiaments, en tmen waardeerde mijn pogingen, ik werd vriendelijk toegelachen, maar men vond het niet belangrijk. En de tuinman zei, ik ben op school geweest, ik spreek prima Nederlands.
    Mijn Curacaose vriendin sprak binnen de familie Papiaments, maar met hun zoon ook veel Nederlands, zodat ie later zijn studie in Nederland fatsoenlijk kon afronden.
    Goeie strategie toch.
    Spaans en Engels, ook heel nuttig. Misschien nog wel praktischer.
    Maar hoe kunnen ooit, ook lokaal, goeie vakmensen worden opgeleid, als ze geen andere taal fatsoenlijk beheersen, want er is geen vakliteratuur in het Papiaments. En lezen staat al niet erg hoog op de agenda.
    Ga zo voort onderwijs, en laat je landskinderen vooral in de steek., ontzeg ze alle kansen tot ontwikkeling.

    En, bovendien, heb je een Nederlands paspoort dan hoort daar zowiezo goed Nederlands spreken bij. Moet in Nederland ook.

  2. Dat de bevolking hier papiaments spreekt is prima, maar het lijkt me niet verstandig om dat ook in het onderwijs te gebruiken, waar kun je naartoe met papiaments?
    beter Engels of Nederlands, hoewel Engels mij beter lijkt, daar kun je over de hele wereld mee terecht.
    Zelf ben ik als pensionada niet van plan papiaments te leren, waarom zou ik?
    Ik geef hier bakken geld uit en wie mij niet in het Nederlands of Engels wil helpen die zoekt het maar uit.
    Ik respecteer de lokale cultuur en vermaak mij over de politieke misstanden en ga voor het motto leven en laten leven, en als ik weer eens te horen krijg dat ik dan maar op moet rotten dan denk ik bij mezelf, inderdaad, dat kan ik doen als het me niet meer bevalt, ga ik ergens anders in de wereld mijn geld uitgeven, de zon schijnt op veel plaatsen.

  3. Natuurlijk is papiaments een taal, waarschijnlijk ontstaan in de 17e tijdens de slaventijd toen slaven uit de verschillende Afrikaanse landen toch met elkaar wilden communiceren, Spaans, Portugees, NL. Esperanto is ook ontstaan uit verschillende talen.
    Dat er nog grote groepen met name oudere NL het vertikken om deze taal te leren pleit niet voor hen. Waarvan akte.

  4. ehhhh…… Hoezo ? als YdK uit Charo, ging ik naar het Nieuwindt College en St Thomas. Daarna Stuyvesant, ALLE 3 alles in het NL. Nooit een probleem mee gehad, maar dat was ook voordat iedereen modieus begon te doen en scholen overgingen naar Papiamentoe als onderwijstaal. Sommige medeleerlingen (Suzy Römer, Rudsel Martha) hebben aan onderwijs in het Nederlands ook geen trauma overgehouden. Op Nieuwindt was er geen tweetaligheid, maar meneer Girigorie wilde wel eens wat verduidelijken in het Papiamentoe. Dat hij mij straf gaf voor het in bezit hebben van een foto met een schaarsgeklede Raquel Welch heb ik hem nooit vergeven 😉
    De dropouts, genoemd in het artikel, kom ik in mijn surveillance-districten geregeld tegen en inderdaad, velen beheersen het NL slecht.
    Ik vraag me dan ook af wie hen “gesponsord” heeft bij het krijgen van een “studiebeurs”, soms zelfs voor een ROC-opleiding.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties