26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:11

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Directeur IBP schuldig aan mensensmokkel

AD | Directeur IBP schuldig aan mensensmokkel

Voormalige Immigration and Border Protection (IBP) Services, Udo Aron

Philipsburg – Voormalig directeur van Immigration and Border Protection (IBP) Services, Udo Aron (57) is schuldig bevonden aan mensensmokkel, valsemunterij en nalatigheid van zijn plicht als ambtenaar in de ‘Robalo’-zaak.

Voor deze misdaden en het illegaal bezit van twee luchtdrukkanonnen krijgt Aron een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden, met een proeftijd van drie jaar en een boete van 250.000 gulden. Hij zal ook vijf jaar lang worden uitgesloten van de ambtenarij, aldus The Daily Herald.

Beleidsadviseur bij IBP, Erling Leroy Alfred Hoeve (39), die werd vrijgesproken van mensensmokkel, maar schuldig werd bevonden aan de andere aanklachten, krijgt een taakstraf van 160 uur en wordt drie jaar lang uitgesloten van de ambtenarij.

De verdachten werden beschuldigd van het illegaal binnensmokkelen van meerdere personen via de zogenaamde ‘Decisions to Allow Entry’, (DTAE’s) tussen 18 maart en 5 mei 2016, die in strijd is met de Landsverordening toelating en uitzetting (LTU).

Ze werden ook beschuldigd van vervalsing van documenten, waaronder DTAE’s, reis- en identificatiedocumenten in april 2016. Deze documenten bevatten vervalste verklaringen waaruit bleek dat de minister van Justitie toestemming gaf aan reizigers om Sint Maarten binnen te komen of door te reizen op basis van artikel 3, sectie 2 van de LTU.

Aron was sinds 1 oktober 2011 de directeur van IBP. Zijn bevoegdheid om documenten te ondertekenen werd opgeheven op 13 mei 2016, nadat een rapport werd ingediend over zijn mogelijke betrokkenheid bij mensensmokkel. Hij zou toegang hebben verleend aan een vrouw (een vriendin van zijn partner) uit de Dominicaanse Republiek die geen visum had voor Sint Maarten, op Princess Juliana International Airport op 5 mei 2016.

Volgens de rechter had Aron publiekelijk zijn positie en autoriteit misbruikt door niet-toegestane DTAE’s uit te reiken en had hij immigratiebeambten bevolen om vier personen op Sint Maarten toe te laten terwijl ze niet mochten binnenkomen.
Bij het uitspreken van de straf hield de rechter rekening met het feit dat dit de eerste misdaad van Aron was en dat hij niet voor winst handelde of zich schuldig maakte aan exploitatie. Ook werd overwogen dat het meer dan twee jaar duurde voordat deze zaak aan het licht kwam.

Omdat de Pointe Blanche-gevangenis momenteel vol is, heeft het Hof geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. In plaats daarvan werd besloten een boete op te leggen, verklaarde het Hof in het vonnis van Aron.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties