28.1 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 23:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Waar het misgaat in maatschappijen met kleine omvang.

- Advertentie -

Bij maatschappijen met een kleine omvang is het eerder regel als uitzondering dat personen die een maatschappelijke positie bekleden ook nog betrokken zijn bij 1 of meerdere rechtspersonen alwaar ze eigenaar of aandeelhouder in zijn dan wel op een andere manier direct of indirect financieel voordeel genieten van de prestaties van die rechtspersonen.

Ook zijn die personen die een maatschappelijke positie bekleden bij machten om de niet publieke entiteiten, waar zij ook belang bij hebben te bevoordelen. Als voorbeeld van directe bevoordeling.

Ook is het mogelijk dat de personen die een maatschappelijke positie bekleden. Een voordelige maakt voor een “derde” bedrijf welke op zijn beurt weer voordelig is voor het bedrijf waar die persoon een financieel belang heeft. Als voorbeeld van indirecte bevoordeling.

Binnen een kleine maatschappij is het extreem moeilijk om een dergelijke belangenverstrengeling te voorkomen zolang het toegestaan is dat bestuurders en hoge ambtenaren naast hun publieke functie ook nog financieel verbonden mogen zijn aan een andere entiteit.

- Advertisement -

Het korten op de beloningen van bestuurders en het instand houden van hun “neven activiteiten” gaat niet het beoogde doel, van het minder kostbaar en efficiënter maken van de overheid, halen.

In tegendeel; om de persoonlijke inkomsten op peil te houden zullen de “neven inkomsten” een hoger rendement moeten halen welke door verdere bevoordeling bereikt gaat worden.

Deze “inkomsten” komen, bijna zonder uitzondering, direct of indirect, uit de staatskas waardoor de bevolking weer alleen de nadelen van bezuinigingen krijgt en het inkomen van de bestuurders gelijk zal blijven. (Zelfs al leveren ze meer dan 50% van hun “bestuurders inkomen” in)

Ik zie graag een code of cunduct of een bij wet vast gelegde algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Waarbij;

Parlementariërs, ministers en hoge ambtenaren het verboden is een actieve rol te vervullen bij een andere rechtspersoon.

Parlementariërs, ministers en hoge ambtenaren een meldingsplicht hebben van hun aandelen in rechtspersonen. En een meldingsplicht hebben als regelgeving of taak betrekking hebben op de bedrijfsvoering van een rechtspersoon waar zij een financieel belang hebben.

Deze verplichtingen ook gelden voor familie leden van de parlementariërs, ministers en hoge ambtenaren.

Alle vacatures bij overheid en overheidsentteiten vervuld worden door openbare facatures waarbij toetsing gedaan kan worden door een “onafhankelijke” instantie.

De gangbare algemene beginselen van behoorlijk bestuur moeten ook bij wet vast gelegd worden waarbij, bij bewezen, overtreding van de beginselen het genoten voordeel verbeurd verklaard moet worden en de betrokken parlementariër, minister of hoge ambtenaar uit zijn functie gezet en strafrechtelijk vervolgd moet worden.

Ik denk niet dat het huidige bestuur deze maatregelen wil nemen en om deze maatregelen toch tot wet te krijgen zie ik daar alleen maar mogelijkheden toe als de bevolking zich daar toe uitspreekt in een referendum.

Naam bij redactie bekend,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. …….”@Knoek-koe, Vrij racistisch hoor! Wat is of was er verkeerd aan leiders zoals Mugabe, Idi Amin, Mobutu, Doc Chavelier, Nquema, Al Bashir”……

  @Brian, niets mis mee! Althans niet voor hun friends & familie. Voor de kleine eenvoudige burgers en intellectuele opponenten waren het beesten.

  Je bent er overigens nig een stuk of 20 vergeten…

 2. Wat zou er ge antwoord worden als journalisten aan parlementariërs of hoge ambtenaren vragen naar andere functies of bedrijven van de personen en hoe ze dan hun integriteit behouden? Gewoon op de man af.
  Of als er eens gekeken gaat worden naar de advies commissies en hun samenstelling en hoeveel dezelfde mensen of bedrijven die je dan tegen komt en het geval van consulenten bedrijven wie daar de aandeelhouders zijn. Persoonlijk denk ik dat je dan veel verweven belangen tegenkomt. En dat het niets meer is als een formeel legitiem spel om de staatskas leeg te halen en te verdelen onder een vaste, specifieke groep mensen.

 3. @Knoek-koe, Vrij racistisch hoor! Wat is of was er verkeerd aan leiders zoals Mugabe, Idi Amin, Mobutu, Doc Chavelier, Nquema, Al Bashir.

 4. KNOEK-KOE, jouw opmerkingen en gedachten zijn bijzonder waar, jouw verontschuldiging(en) en politieke incorrectheid zijn op hun plaats gesteld voordat je tot uiting kwam. Maar het is de keiharde realiteit. Je kwets en beledig niemand hiermee en wij allemaal tonen begrip en ondersteunen elkaar. Wij leren veel van elkaar op dit forum.

 5. …..”Als Curacao een “onafhankelijk land” moet blijven en toch tot bloei wil komen moeten deze dingen bij wet geregeld worden. Als we geen “sluitende” code of cunduct krijgen blijft het eiland elitair en verdeeld in een kleine rijke elite en een arme massa”…..

  Een soort typische derde wereld republiek als Haiti, en elk ander zwarte meerderheid gestuurd land.

  Mijn verontschuldigingen voor de politieke incorrectheid, en met alle respect voor de integere welwillende zwarte burger, die er absoluut ook zijn

  Maar nagenoeg elk land dat door zwarte leiders wordt bestuurd metamorfoseert om een duistere reden in een regelrechte chaotische rechtsstaat onvriendelijke corrupte despotische familie nepotisme dictatuur.

 6. Als Curacao een “onafhankelijk land” moet blijven en toch tot bloei wil komen moeten deze dingen bij wet geregeld worden. Als we geen “sluitende” code of cunduct krijgen blijft het eiland elitair en verdeeld in een kleine rijke elite en een arme massa

 7. Kijk maar naar Minister Steven Martina, en de gunningen aan zijn broer..

  Mooi voorbeeld.

  Kijk naar zita, en de gunningen aan haar man en zus…

  Kijk naar Camelia en de gunningen aan Carl en Glenn.

  Kijk naar Gijsbertha en de gunningen aan zijn dochter.

  Kijk naar Mc Willian en haar dochter, lijkt onschuldig, maar zo begint de “privilege”

  De rest daar heb ik geen weet van…maar het zou me niets verbazen.

 8. eerder regel als uitzondering dat personen die een maatschappelijke positie bekleden ook nog betrokken zijn bij 1 of meerdere rechtspersonen alwaar ze eigenaar of aandeelhouder in zijn dan wel op een andere manier direct of indirect financieel voordeel genieten van de prestaties van die rechtspersonen.

  Door dit mogelijk te maken word zelfverrijking gestimuleerd. Ministers, parlementariërs, ambtenaren.
  Met meerdere banen stelen van de samenleving, direct door bevoordeling of werk opdrachten (die ze niet eens hoeven te leveren, je bent klant van jezelf) en indirect door dat ze bij een goed betaalde baan van public servant, ook nog een andere entiteit runnen moeten ze hun aandacht verdelen en gaat dit altijd ten koste van openbaar werk. De burgers hebben recht op een maximale prestatie en niet op een deeltijd/bijbaan prestatie

 9. …..Ik denk niet dat het huidige bestuur deze maatregelen wil nemen”……

  U Denk niet? Ik weet het wel zeker….
  Ze willen dat niet..

  Het zootje ongeregeld en recidiverende verkeersbeursreizigers in het parlement zijn gewoon duffe en passieve marionetten.

  Of te dom, of kan niet zelfstandig denken, of omgekocht.

 10. Onbekende gast wiens naam bekend is bij de redactie. Ongetwijfeld heb jij volkomen gelijk, zeker. Maar kijk, een beginsel wordt gedefinieerd als een algemene of fundamentele waarheid; een allesomvattende en fundamentele wet, leerstelling of aanname waarop andere worden gebaseerd of waarvan andere worden afgeleid. Maar let op; beginselen, (de naam zegt alles),oefenen invloed uit, en houden verband met onze medemensen. Beginselen verschaffen de basis voor wetten en regels, die meestal specifiek zijn. Daarnaast, doeltreffende beginselen raken niet uit de tijd en gaan niet voorbij. En zo onbekende gast, kunnen wij doorgaan tot morgenochtend, sorry, tot morgenavond blijven praten over deze fijne eigenschap beginselen. De wortel, de hoofdmoot van dit alles is ongetwijfeld; op basis van beginselen te denken en te handelen. Mooi hè! Maar onbekende, zie je dat (helder) licht schijnen op de menselijke maatschappijen of nog erger,op/in de politieke regering? No sir. Daarnaast, belangenverstrengeling is absoluut niet moeilijk om te vermijden als men ziet dat de integriteit hierdoor van de ene of het andere belang in het geding komt. Maar hiervoor, om dit alles met succes te kunnen weerstaan moet men wel een goed geoefend en rein geweten hebben. Belangenverstrengeling kan voor enorme blijvende schade zorgen. Dus onbekende wiens naam blablabla, als wij zulke beginselen in onze geest en ons hart prenten, zullen wij bereid zijn er acht op te slaan wanneer wij beslissingen nemen. Wanneer wij ze met begrip toepassen, zullen ze ons succesvol doen zijn. En dan kunnen wij luidkeels en uit volle borst schreeuwen: yabadabadóóó.

 11. Een waterdichte code of ethics en code of conduct conform het model van het parlement van Canada.
  Waar via deze codes het gedrag en de gewenste ethiek van Parlementariers en Ministers en andere politieke functies tot in de kleinste detail beschreven worden.

  Er is in geen tijden zo een schaamteloos “ontspring de dans” gedrag gezien als onze gezagdragers momenteel ten toon spreiden.

  Suzy is goed bezig met haar mañas astuto om de boel juridisch te saboteren, Gijsbertha heeft daar de kennis niet voor, en Rhuugenaath is een te zwakke leider voor, die Suzy niet de baas kan

 12. Naam bij redactie bekend heeft gelijk.

  Een heel goed idee: ‘Alle vacatures bij overheid en overheidsentteiten vervuld worden door openbare facatures waarbij toetsing gedaan kan worden door een “onafhankelijke” instantie.’

  Maakt een einde aan de Taco Tara Asjes, de Zus de Lannooys, de Chanel Thijssens, de Vanessa Gijsberthas maar nog niet aan de Alcala Walles (die haar ministerpost verloor maar door Ruggenaath gecompenseerd werd met een mooie consultantsjob).

  Kan Aal-vin Daal (PIN) ook zijn bus verkopen waarmee hij iedere maand naar Bureau Post rijdt om er weer een lading nietsnutten van vriendjes op de payroll te zetten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -