Ingezonden | Advies aan de belastingdienst

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

BEGIN VAN het jaar kreeg ik een definitieve aanslag premie BVZ en heb deze per bank betaald in twee termijnen. Kreeg vorige week een aanmaning dat één termijn volgens de administratie niet betaald is. De aanmaning gaat ervan uit dat de fout bij mij zal liggen en vertelt mij dus niet wat ik moet doen als dat niet het geval blijkt te zijn. Geen verwijzing bijvoorbeeld naar een bezwaarschrift indienen, wel staat er dat ik binnen twee weken moet betalen, zo niet dan zullen er rechtsmiddelen worden toegepast. Aan het eind staat er een telefoonnummer van de afdeling invordering. Dit gebeld maar niemand neemt de telefoon op.

Dan maar naar de Regentesselaan toe. Kost mij allemaal tijd en vervoerskosten. Eerst gemeld bij de baliemedewerkster met de vraag waar ik mij moet melden. Uitleg gegeven waar het over gaat, met de vraag of ik geholpen kan worden door de invorderafdeling. Nee meneer, u moet in de rij gaan staan, bij de balie waar twee medewerksters zitten met een rij van twintig man voor mij. Kostte mij anderhalf uur staan. Juffrouw vraagt aan de andere juffrouw of ik niet terug naar huis gestuurd moet worden om een bezwaarschrift in te dienen.

Ik stond al op scherp, om dat niet te accepteren, maar gelukkig vertelde de andere juffrouw dat ze een kopie moest maken van mijn bewijsstukken en ze zal het doorsturen naar de invorderafdeling. Maar juffrouw wilt u wel even mijn origineel stempelen zodat ik bewijs heb dat ik langs ben geweest? Nou dat kon. In de anderhalf uur heb ik genoeg tijd om eens om mij heen te kijken en wat ik dan allemaal zie als service naar de klant… De oudere man achter mij was al bijna flauwgevallen en reclameerde dat er geen nummertje getrokken kon worden zodat hij tenminste kon gaan zitten.

Naast deze balie bevindt zich een nummerapparaat voor alle andere loketten, maar bijna geen mens snapte hoe het werkt en wat er ingedrukt moest worden. Erboven hangen twee borden uit de middeleeuwen, waar men met vodjes papier de nummers op heeft gewijzigd. Over het nummertrek-apparaat is een papier geplakt waar iets op staat. Gevolg is dat bijna iedereen, behalve diegene die het al weet, aan de bewaker vraagt wat men moet indrukken, maar die gaat van tijd tot tijd weg. En wat dan? Op de balie van mij staan twee kartonnetjes met ‘open’ en ‘gesloten’ maar staat op gesloten, omdat men vergeten is ze om te draaien. De beide juffrouwen moeten het doen met een enkele rekenmachine om de termijnbedragen uit te rekenen. Kost maximaal 50 gulden voor een extra of leer ze anders hoe de telmachine werkt op de computer. Ergens staat er ook een melding dat voor inkomstenbelasting men niet bij deze balie moet zijn maar naar boven moet, maar deze valt helemaal niet op en als je het toevallig ziet dan is het in het Papiaments. Van tijd tot tijd roept de juffrouw of er iemand is om te stempelen, dan kan die blijkbaar eerder geholpen worden. Zij riep niet of er ook mensen tussen waren die wel betaald hebben maar onterecht een aanmaning hebben gekregen, helaas niet, voor mij. Uiteindelijk was ik na anderhalf uur in twee minuten geholpen.

Ben echter benieuwd wat mij nog te wachten staat als de invorderafdeling te lang wacht met uitzoeken en ik de deurwaarder op bezoek krijg.

Prachtig dat de belastingdienst bezig is met internet, maar mijn advies is om iemand met een frisse blik eens te laten kijken naar bovenstaande klantvriendelijkheid. Waarom geen emailadres op de aanmaning om te kunnen reclameren?

HENK PASMAN

Curaçao

2 Reacties op “Ingezonden | Advies aan de belastingdienst

  1. Lisa. En El Hakim en Jamaaloddin hadden honderd duizenden schulden en de belastdienst deed niets..

  2. Wij kregen geen aanmaning, maar er stond wel een deurwaarder aan
    de deur, terwijl we ook op tijd betaald hadden, goed geregeld allemaal
    bij de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *