Ingezonden | Aansprakelijkheid Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten naar Girobank klanten

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Peter de Groot aan het woord.

Na het moratorium op de Girobank 10 december 2019 hebben wij een FB groep opgericht onder de naam Girobank >10K gedupeerden.
Ondanks diverse verzoeken van diverse leden naar de Girobank en de CBCS heeft dit na ruim 6 maanden niets opgeleverd. Er is geen dubbeltje van ons zuur verdiende en gespaarde geld uitbetaald. Ons geld is nog steeds bevroren en menigeen van ons heeft een bedrijf waarvan de rekeningen betaald moeten worden of men heeft het geld nodig om rond te komen iedere maand.

Het moet duidelijk zijn dat wij zwaar gedupeerd zijn door een falend systeem.
Door fraude en corruptie is de Girobank uiteindelijk geëindigd in een staat met als gevolg dat er 16 december 2013 een noodregeling werd uitgesproken.

Deze noodregeling werd aangevraagd en door het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao uitgesproken ter bescherming van de deposanten en crediteuren van Girobank N.V. en waarvan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), alle bevoegdheden van de bestuurders en de commissarissen per 16 december 2013 uitoefent.

Naar onze mening heeft de Centrale Bank van Curaçao en St. maarten vanaf 16 december 2013, onder deze verantwoordelijkheid een onzorgvuldig beheer gevoerd met een falend management en toezicht waarbij er grove fouten zijn begaan in dit instituut. Dit is in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid.

De CBCS heeft meerdere keren publiekelijk het vertrouwen laten uitstralen dat alles goed gaat en op 28 oktober 2019, dus voor het moratorium, dit nog publiekelijk bekend gemaakt door een Bekendmaking te plaatsen in lokale dagbladen. Er is duidelijk misbruik gemaakt van vertrouwen door te blijven herhalen dat de zaken goed gaan.

Het begon op 18 december 2013 met Safeguarding of Deposits, 31 maart 2014 Live your Life forward Save at Girobank, 2 februari 2015 ku SAM den kaya, 29 juli 2015 Thank you for your Trust en 28 oktober 2019 de bekendmaking Girobank gaat verder. Dit is pure misleiding en de CBCS schendt hiermee het vertrouwen dat aan hem is toegekend. Naar onze mening is er duidelijk sprake van een onrechtmatige daad welke dan ook aan de CBCS is toe te rekenen.

Onze groep eist dat alle tegoeden onder het beheer CBCS, vanaf 16 december 2013 tot heden terstond worden vrijgegeven.

Deze tegoeden zijn in vertrouwen en onder verantwoordelijkheid van de CBCS ingelegd bij de Girobank en daarvoor is de CBCS aansprakelijk.

Namens de Groep Girobank >10K gedupeerden bestaande uit 121 leden,
Peter de Groot,
Curacao

8 Reacties op “Ingezonden | Aansprakelijkheid Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten naar Girobank klanten

 1. Curacao revisited

  Eens met het artikel dat Cbcs pure misleiding heeft gebruikt. Zelfde heeft Reinald curiel ennia gedaan door bij dag van gepensioneerde te stellen dat “u zich geen zorgen hoeft te maken over uw pensioen”. Waarschijnlijk refereerde Reinald toen naar zijn eigen pensioen dat al lang veilig was weggesluisd.

 2. Drechi pa bosnan Tur

  Trui:
  Als jij denkt dat alles al niet is weggesluisd door Stephen en Mama Stephen, dan ben je nog naïever dan ik dacht…. Grow up Trui!!!

 3. Bepaalde directeuren en toezichthouders gingen samen op ‘domino’ tripjes naar Santo Domingo of drinken samen bij de happy hours.
  Hoe onafhankelijk kan je dan zijn?

 4. Er moet een einde komen aan de corruptie en het steeds weer falend toezicht van bestuurders en daar straffeloos mee wegkomen. Ze kijken allemaal de andere kant op en het kwaad gaat door. Zakken vullen voor zichzelf, familie en vrienden. Het is een grote vicieuze cirkel. Stop de corruptie en pak de verkeerde dingen aan. Een iedereen die daar actief of passief aan mee doet of heeft meegedaan moet aansprakelijk worden gehouden. De bestuurders bij Ennia, PSB etc wisten allemaal wat er speelden. Schandalig

 5. Curacao revisited

  Chos Romero: masha danki, thank you, dank u wel!

  Worden ENNIA en PSB bestuurders nu ook aansprakelijk gehouden?

 6. Antwoord op de vraag van Brian:

  1) Omdat rekeninghouders geloofden in de integriteit van Al Capone Capella en Neysa Amnesia, true Yu di Korsow.

  2) Omdat rekeninghouders geloofden in de integriteit van commissarissen Neetje van der Veen en Philip Martis. Philip Martis betalen we een miljoen per jaar bij SVB, dus hij zou steengoed moeten zijn. Neetje van der Veen verdient kapitalen met het geven van les in corporate governance, dus dat zou wel goed moeten zitten bij Girobank.

  3) Omdat rekeninghouders geloofden in de kwaliteit van CBCS als toezichthouder, waarvan de directeur 2 miljoen per jaar verdient dus een geweldig functionerend instituut zou moeten zijn.

 7. Ik vraag me waarom iemand na al die problemen sinds 2013 nog steeds hun geld houden bij de Girobank??

  Dat terzijde. Het is inderdaad een goed idee om het hoger leidend personeel (Garcia, Cappela, Amnesia) persoonlijk aansprakelijk te stellen en ook de RvC.

 8. Girobank mag geen nieuwe klanten meer aantrekken of nieuwe produkten aan bestaande klanten aanbieden.

  Daardoor lijdt de bank al enige tijd verlies, en iedere dag dat de bank langer openblijft blijft er minder geld over voor de rekeninghouders want de kosten van Girobank (salarissen en huisvesting) lopen gewoon door terwijl de inkomsten verder afnemen.

  Ik zou de groep van Peter de Groot willen aanraden Stephen Capella en zijn moeder (de Bonny & Clyde van ons bankwezen) voor de rechter te dagen. In een eerdere rechtszaak van Girobank tegen Stephen Capella gaf de rechter aan dat er goede gronden waren om Stephen Capella te veroordelen, maar dat de aanklacht niet juist geformuleerd was.

  Laat Stephen Capella al zijn bezittingen ontnemen (en zijn moeder haar rekeningen in Panama). Als hij in gemeenschap van goederen is getrouwd kan daarnaast op het salaris van zijn vrouw Milaika beslag worden gelegd, zij is verantwoordelijk voor het onroerend goed van het havenbedrijf CPA.

  Daarom ben ik trouwens benieuwd of CPA ook Avalon software bij de moeder van slinkse Stephen in Panama heeft gekocht. Ik bedoel: als je het kleine patsertje Stephen Capella als huwelijkspartner kiest zal het met je eigen integriteit ook niet best gesteld zijn.

  O ja, en de commissarissen Neetje van der Veen en Philip Martis die de bonus van 400,000 USD van Clyde (sorry, ik bedoel software aankoop bij Bonnie in Panama) goedkeurden kunnen ook vervolgd worden.

  De parodie op een accountant, Erik van Neps van EY die de Walt Disney jaarrekening van Girobank goedkeurde, kan voor de tuchtrechter gedaagd worden en zijn titel afgenomen (een procedure om de CPA titel van Stephen Capella af te nemen loopt al).

  En tenslotte kunnen de directeuren van CBCS vervolgd worden, die zich schaamteloos uit de bijna failliete boedel van Girobank riante bonussen lieten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *