26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 07:58

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Aanpakken en Curaçao laten schitteren!

HomeAuteursIngezondenIngezonden: Aanpakken en Curaçao laten schitteren!

Brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Joseph Hart aan het woord

“Die Haïtianen pakken onze banen weg. Zie je hoe de Portugezen al ‘onze’ supermarkten hebben afgepakt? Die Hollanders komen hier, pakken onze huizen af en bouwen bars en hotels aan de waterkant alsof alles van hen is! En zie je hoe al die kruidenierswinkels zijn overgegaan van Portugese naar Chinese eigenaars? Kan toch niet!”

Herkent u deze uitdrukkingen? De meesten van ons zeggen dit niet. Maar er zijn nog genoeg mensen die wel zo denken en handelen. De reden: gebrek aan vorming, aan zelfkritiek, en een enorm gevoel van minderwaardigheid dat men wijt aan ons slavenverleden.

Laat me het een en ander in een juist perspectief plaatsen:

  • Waarom laten we de Haïtianen onze banen afpakken? Waarom verzorgen wij niet zelf onze tuinen?
  • De Portugees heeft keihard gewerkt, spaarde zijn inkomen en investeerde in een supermarkt, waar hij zes dagen per week werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
  • De Hollander heeft een lening bij de bank aangevraagd, panden gekocht die wij verwaarloosd hebben achtergelaten. Hij knapt ze op, maakt er restaurants en hotels van in Pietermaai; werkt dag en nacht en betaalt de bank elke maand. Doet hij dat niet, dan verliest hij alles!
  • De Chinees werkt zich het apezuur van ’s morgens tot ’s avonds laat, overleeft gewelddadige inbraken en blijft volharden!
  • Ik ben de ‘San Dom’ (van de Dominicaanse republiek) en de Colombiaan vergeten, ‘die de banen van ons vrouwvolk afpakken, huizen schoonmaken, onze ‘oudjes’ verzorgen en geld naar huis sturen.’ Wat scheelt onze eigen ‘dames’?

God zij dank zijn er veel mensen die wel goede werkers zijn, die een studie hebben afgemaakt en verantwoordelijke professionals zijn. Er zijn goede vaklui (nog steeds). Veel mensen werken vanuit huis waar ze haarverzorging en nagels doen, of cosmetische behandeling bieden; velen verkopen maaltijden vanuit huis of bezorgen die; anderen naaien en herstellen kleren of verzorgen kinderen van werkende moeders.

We zijn een begaafd en productief volk dat de economie vooruit kan helpen. Het is de groep die geen enkele soort opleiding heeft gehad, niets van normen en waarden is bijgebracht, of die het slachtoffer is geworden van een agressieve en gemankeerde opvoeding. Hij die niet productief is, die misbruik maakt van de sociale wetgeving, die het weinige wat men van de steun ontvangt uitgeeft aan haar- en nagelverzorging, ‘pastechi’ koopt voor ontbijt, en dan klaagt dat de gemeenschap hen in de steek laat! Zij produceren de misdadigers die onze gemeenschap terroriseren en onze economie en toekomst de das omdraait.

Het is de hoogste tijd dat de overheid aandacht aan deze groep besteedt via maatschappelijkwerkers en verplichte bijscholing, zodat ook zij productief worden. Zolang dit niet gebeurt, blijft deze groep de ontwikkeling tegenhouden en verliezen wij de mogelijkheid om Curaçao te laten uitblinken!

Kijk maar naar Aruba, waar de economie met 3 procent per jaar groeit! Hier krimpt de economie met 1,5 procent.
Laten wij deze trend omgooien en een productieve en positieve gemeenschap worden, met een geweldige toekomst.
Want de potentie is er! Laten we dit aanwenden om een duurzame toekomst voor ons allen te bouwen!

Door: Joseph Hart
Te: Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties