27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Informatieproces terug bij af

MFK en MAN verkopen nee aan informateur

WILLEMSTAD — Zowel de MAN als de MFK is niet bereid om met PS, Pais en de PNP om de tafel te gaan zitten om te praten over een nieuwe regering voor het land Curaçao. Dit hebben beide partijen informateur Glenn Camelia gisteren schriftelijk laten weten. Beide partijen zijn van mening dat Camelia zijn informatieopdracht als mislukt moet beschouwen en zijn opdracht moet inleveren, zodat er een tweede informateur benoemd kan worden.

Camelia had de partijen gevraagd of zij bereid waren om met PS, Pais en PNP te gaan onderhandelen over de vorming van een nieuwe meerderheidsregering op Curaçao.
In de brief van de MAN aan Camelia stelt de blauwe partij dat haar eerste voorkeur uitgaat naar een coalitie met PS en MFK.
Dit bleek niet haalbaar, omdat de MFK haar steun voor de door de drie partijen ondertekende bereidwilligheidsverklaring introk.
Hierop probeerde de MAN middels een commissie van goede diensten de plooien in de relatie tussen PS en MFK glad te strijken.
Maar deze commissie kwam nooit van de grond, omdat PS er geen heil in zag.
De MAN is van mening dat er nu een nieuwe informatieronde moet worden opgestart en stelt dat de partij bereid is om met alle andere partijen te praten.
Ook de MFK is van mening dat er een nieuwe informatieronde moet worden opgestart, nu is gebleken dat ‘het actuele informatieproces geen uitzicht biedt op een vruchtbaar resultaat’. In de brief herhaalt de MFK haar stellingname dat zij niet meer bereid is om met de PS om de tafel te zitten en dat zij het initiatief aan de partij van Helmin Wiels, als grootste partij, overlaat.
Dit nadat zij genoodzaakt was haar steun voor de bereidwilligheidsverklaring in te trekken na ‘herhaalde en flagrante schendingen’ door de PS van de overeengekomen verklaring tussen de drie partijen.

- Advertentie -

MFK wijst erop dat PS, de partij die volgens haar door ‘respectloos handelen’ de oorzaak is geweest van de beëindiging van de bereidwilligheidsverklaring, ook deel uitmaakt van de drie partijen die nu aan tafel zitten.

“Van de zijde van MFK is niet gebleken van enige verklaring of handeling van de PS die ons thans de zekerheid biedt dat nu wel en ook later met anderen op een respectvolle wijze zal worden omgegaan.”

De negatieve antwoorden van de MAN en MFK volgen, nadat de PAR eerder had aangegeven met alle partijen te willen onderhandelen, maar zich afvroeg of de onderhandelende partijen en met name de PS bereid waren om met de PAR om de tafel te gaan zitten.
Inmiddels heeft PS-leider Wiels aangegeven dat de fundamentele verschillen tussen zijn partij en de PAR te groot zijn, zodat samenwerking tussen de twee geen optie is.
Dit betekent dat de drie partijen PS, Pais en PNP – goed voor tien zetels in de Staten – die de gezamenlijke verklaring van inspanning hebben getekend, er niet in geslaagd zijn om een extra partner te vinden om hen aan een meerderheid in het parlement te helpen.

Terug bij af
Informateur Camelia zal morgen zijn eindverslag bij waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede indienen.
Zij zal dan een besluit moeten nemen over de verdere stappen in het proces om te komen tot een nieuwe regering voor Curaçao.
Ondertussen nemen de geruchten over informele gesprekken tussen potentiële regeringspartners in een volgende informatieronde weer toe.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -