31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Informateur wil antwoorden van partijen

HomeNieuwsInformateur wil antwoorden van partijen

WILLEMSTAD — Informateur Glenn Camelia krijgt in de loop van vandaag

Glenn Camelia

antwoorden van de drie partijen PAR, MAN en MFK, waarmee hij gisteren heeft gesproken. Aan de hand van deze antwoorden zal hij contact opnemen met de drie partijen die op dit moment al om de tafel zitten, namelijk PS, Pais en PNP. Afhankelijk van hun reactie zal bepaald worden hoe het verder moet met de pogingen om onder leiding van een door de PS voorgedragen informateur een nieuwe regering voor Curaçao te vormen.Camelia had gistermiddag een ontmoeting met achtereenvolgens de PAR, MAN en MFK. Betrokkenen omschrijven de bespreking als plezierig.
Tijdens het overleg werd de partijen verteld dat inmiddels drie partijen, PS, Pais en PNP, aangegeven hebben bereid te zijn een samenwerking aan te gaan in een coalitieregering voor de komende vier jaar.

Aangezien deze partijen samen maar tien zetels in de Staten hebben dient er minimaal een zetel bij te komen om een meerderheid te vormen.
De gesprekken van gisteren hadden dan ook als doel om na te gaan of de PAR, MFK en/of MAN bereid zijn om zich aan te sluiten bij de drie die al om de tafel zitten om zo verder te onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao.
De informateur garandeerde alle partijen gisteren dat de PS, Pais en PNP op dit moment, in tegenstelling tot wat in verschillende publicaties in de lokale media wordt gemeld, geen inhoudelijke afspraken hebben gemaakt.

De PAR, MAN en MFK kregen een vragenlijst overhandigd door informateur Camelia, waarin zij aan moeten geven of zij nu voor of tegen samenwerking met de PS, Pais en PNP zijn, onder welke voorwaarden zij bereid zijn om dit te doen, welke onderwerpen prioriteit moeten krijgen bij de onderhandelingen voor een eventueel regeerakkoord, of ze bereid zijn om tot harde afspraken te komen met de drie partijen en om deze ook na te leven en ten slotte of de bewuste partij bereid is zich gedurende vier jaar onafgebroken in te zetten enkel en alleen voor de gehele Curaçaose gemeenschap.

Het vragenlijstje van Camelia – meer specifiek die aan de PAR gericht – is overigens door PAR-Statenlid Omayra Leeflang op haar Facebook-pagina gezet.
Een belangrijke vraag die nu op tafel ligt is of de drie partijen die een inspanningsakkoord hebben ondertekend, met name de PS, bereid zijn om om de tafel te gaan zitten met de PAR.
De PAR heeft aangegeven met alle partijen in gesprek te willen gaan, maar van de drie partijen die een akkoord hebben, is de PS de enige partij die heeft aangegeven niet met de PAR te willen samenwerken.
Maar Camelia stelde gisteren dat hij in zijn hoedanigheid van informateur op eigen initiatief heeft besloten om met de PAR, MAN en MFK om de tafel te gaan zitten om zich zo uitgebreid mogelijk te oriënteren op de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe regering. Camelia heeft de vertegenwoordigers van de PAR, MAN en MFK gevraagd om hun antwoorden in de loop van vandaag schriftelijk aan hem te doen toekomen.

Navraag bij de verschillende partijen leert dat zij gedurende de ochtenduren bezig waren met een voorlopig concept dat later op de dag geaccordeerd moest worden, voor het naar Camelia verstuurd zal worden.

 ‘Weinig kans van slagen’

De vice-voorzitter van de PAR, Armin Konket, acht de kans klein dat informateur Glenn Camelia in zijn opdracht zal slagen om een regering te vormen die op een meerderheid in de Staten zal kunnen rekenen. Dit stelt Konket in een persbericht. Volgens Konket is de PAR tot deze conclusie gekomen aan de hand van antwoorden die zij gisteren van informateur Camelia heeft gekregen op de vragen van de partij. Hieruit zou zijn gebleken dat er geen verandering is gekomen ten aanzien van de verschillende standpunten van de verschillende partijen die aan het informatieproces meedoen. Konket benadrukt wel dat de PAR bereid is om met alle partijen om de tafel te zitten.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties