27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Hoeveelheid gelekte olie bij Bullenbaai beperkt’

WILLEMSTAD — De olielekkage bij de Curaçao Oil Terminal (COT), die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond, heeft zich voorgedaan doordat een sprinkler om nog onbekende redenen geactiveerd werd bij een cluster van pijpleidingen, waardoor uiteindelijk water gemengd met olie de zee instroomde ter hoogte van Jetty 6, zo liet Jacinto ‘Tico’ Ras, beleidsmedewerker belast met natuur en milieu, gisteren tijdens een met spoed belegde persconferentie weten. Het is nog niet duidelijk hoeveel olie er daadwerkelijk ontsnapt is, maar het zou om een ‘beperkte hoeveelheid’ gaan, aldus Ras.

Het lek ontstond bij de Curaçao Oil Terminal (COT).

Ras werd gisteren omstreeks 9.45 uur op de hoogte gesteld van het voorval, waarop hij onmiddellijk naar Bullenbaai is vertrokken.

- Advertentie -

Hij geeft een toelichting van de bevindingen op locatie:

“Bij een groep pijpen die met elkaar verbonden zijn, die uitgerust zijn met een sprinklersysteem ter brandpreventie, werd om nog onbekende redenen het sprinklersysteem geactiveerd. Onder de pijpleidingen liggen opvangbakken gevuld met water. Deze bakken zijn overgelopen, waarop het water uiteindelijk in een opvangbak terechtkwam uitsluitend bedoeld voor olie-opvang in geval van lekkage. Gewoonlijk als de olie in deze opvangbak een bepaald niveau bereikt wordt de olie afgezogen om het sludge-systeem functioneel te houden. Aangezien dit voorval ‘s nachts heeft plaatsgevonden is het niet direct opgemerkt, waardoor ook deze bak is overgelopen”

, aldus Ras.
Hij geeft ook aan dat dit de eerste maal is geweest dat het sprinklersysteem op deze wijze geactiveerd werd, en dat ‘het in ieder geval niet om brand ging’.
Ras licht toe dat op het moment dat het incident ontdekt werd de huurder van COT, PdVSA, de Haven Veiligheid Inspectie (HVI) heeft gewaarschuwd, die daarop een onderzoek heeft ingesteld.

In de ochtenduren werden ook beschermende maatregelen genomen om het gebied van Jan Kok met een oilboom af te sluiten om een herhaling van de olieramp te voorkomen.

 “We moeten met het management van Isla om de tafel zitten om te kijken of de procedures wel in orde zijn, en indien dit niet het geval is dienen ze aangepast te worden. Ook zal er gekeken worden of het mogelijk ligt aan het niet correct uitvoeren van de bestaande procedures”

, aldus Ras.

De Kustwacht, die gisterochtend het lek ook heeft geconstateerd, liet weten dat er sludge (oliedrab) was aangetroffen langs de kust van Bullenbaai en op het St. Marie Rif.
Op de vraag wat er nu verder met de olie in Bullenbaai zal gebeuren, aangezien het gevaar dreigt dat deze af kan drijven naar andere kustgebieden, luidt het antwoord van Ras als volgt:

“We kunnen nu helaas niets aan deze olie doen om te vermijden dat die aanspoelt aan de kust. Als de wind draait zou de olie inderdaad af kunnen drijven.“

 Preventie

Beleidsdirecteur van het ministerie van Milieu en Natuur, Jeanine Constansia- Kook, benadrukt dat na het vorige incident bij Bullenbaai de alertheid hoger is.

Het gaat niet alleen om alertheid, maar ook om sneller handelen. We zijn nu met verschillende stakeholders bezig om te kijken hoe we beter preventief kunnen optreden, en indien zich toch een dergelijk incident voordoet hoe we de schade aan het milieu en de natuur kunnen minimaliseren”, aldus Constansia- Kook.
Beleidsmedewerker Ciaretta Profas geeft aan dat de stakeholders binnenkort weer samen zullen komen om deze plannen op te pakken: “Er is een plan op Caribisch niveau, dat wanneer zich een oilspill voordoet men met verschillende stakeholders samenkomt om dit te analyseren. Na 10-10-‘10 is dit plan eigenlijk blijven liggen. Het lijkt ons nu een geschikt moment om dit weer op te pakken. We zijn hier dan ook mee bezig, samen met de HVI, de Islaraffinaderij en de autoriteiten binnen de scheepvaart. Dit plan heet OPRC, en daarnaast zijn we bezig met een draaiboek waarin omschreven staat hoe we zo snel mogelijk kunnen reageren op dergelijke incidenten. We hebben het eigenlijk over twee plannen, een regionaal, binnen het Caribisch gebied, en een lokaal, gericht op onze specifieke situatie op Curaçao.”

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -