27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Importeurs van geneesmiddelen stappen naar rechter

WILLEMSTAD — De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) hebben advocaat Michael Bonapart in de arm genomen om een rechtszaak tegen de overheid te beginnen. De nieuwe maximale tarieven voor medicijnen zijn volgens de VIPP onlogisch. De vereniging verwacht dat niet alleen de importeurs getroffen zullen worden, maar ook dat apotheken hiervan de dupe worden.

De nieuwe tarieven zijn gebaseerd op een advies van een commissie van experts die tussen augustus en december vorig jaar aan de aanbevelingen hebben gewerkt. Volgens de overheid zouden de importeurs van farmaceutische producten ook zijn uitgenodigd om deel te nemen in het herzieningstraject, maar de vereniging zou die kans niet hebben gegrepen.

- Advertentie -

Dat is onjuist”, zegt Jan Beaujon van de VIPP.

Vanaf dag één hebben we de overheid om data gevraagd. Het enige waarmee ze over de brug kwamen, waren percentages. Dezelfde percentages waarmee ze in de media strooien. Die slaat nergens op.”

Volgens de overheid zijn de farmaceutische kosten een van de grootste componenten van de zorgkosten op Curaçao. Deze bedragen 25 procent. Ook zouden de prijzen van geneesmiddelen op het eiland aanzienlijk hoger zijn dan vergelijkbare medicijnen in andere landen.

Bij een prijsvergelijking van verpakte geneesmiddelen op Curaçao die voorkomen op de ‘International Drug Price Indicator’, is gebleken dat de prijzen op Curaçao 5 tot 50 maal hoger zijn. Ook zijn de prijzen van vele medicijnen op Curaçao hoger dan in Nederland. Om te komen tot betaalbare geneesmiddelen met behoud van kwaliteit, zullen er maximale prijzen worden bepaald voor alle geneesmiddelen op het eiland, aldus de overheid. De maximale prijzen zijn de laagste prijzen van medicijnen in Nederland en de Verenigde Staten.

Om de zes maanden worden deze prijzen weer bijgewerkt. Ook zullen de effecten van de maatregelen geëvalueerd worden en indien nodig verscherpt. Volgens Beaujon willen de importeurs best inleveren, maar dit moet op een verantwoorde manier gebeuren.

Een mark-up van 20 procent is niet te doen. Met een gemiddelde mark-up van 25 procent valt te leven. Op sommige producten zoals medicijnen voor diabetici zit al een maximale mark-up van 10 procent. Die mogen wij niet verhogen naar 20 procent. Ook op anticonceptieproducten heeft de overheid jaren geleden bepaald dat de mark-up niet hoger mag zijn dan 20 procent. Daar hebben ze geen rekening mee gehouden. Ik kan de mark-up verlagen, maar dat betekent dat ik personeel moet ontslaan en geen financiële armslag aan de apotheken kan bieden. Apotheken zouden dan alleen bulkinkoop doen en contant betalen. Uiteindelijk gaan zij hierdoor op de schop omdat de publieke zorgverzekeraars de rekeningen niet op tijd betalen.”.

De overheid garandeert echter dat met de invoering van deze maatregel er geen schaarste van medicijnen zal ontstaan. Als importeurs zich niet houden aan een geneesmiddelenopslag die drie maanden de vraag aan de geneesmiddelen dekt, is de kans groot dat hun licentie ingetrokken wordt. Verder zouden andere importeurs kunnen worden aangetrokken of gaat de overheid zelf over tot importeren van de noodzakelijke geneesmiddelen voor het volk.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -