31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

(2004) protestmars tegen corruptie, intimidatie en discriminatie

HomeNieuws(2004) protestmars tegen corruptie, intimidatie en discriminatie

Archief:Amigoe

(16 februari 2004):

 

 

WILLEMSTADDuizenden eilandbewoners liepen vanmorgen mee in de protestmars tegen corruptie, intimidatie en discriminatie. De sfeer was zeer gemoedelijk. Opvallend veel mensen ging in het wit gekleed om hun neutraliteit te benadrukken.

Bij de start van de mars om tien over elf zong zanger Boy Thodé het volkslied. Organisator Eric de Vries toonde zich even na de start van de mars op het Brionplein tevreden. “Alles verloopt rustig. Er zijn naar schatting enige duizenden mensen. Voor de rest kan ik er nog niks over zeggen.” Hij riep de deelnemers op spandoeken achterwege te laten.

Op de Pater Euwensweg kreeg de stoet applaus van mensen langs de weg. Ook veel personenauto’s en minivans betuigden rijdend langs de stoet steun met geclaxoneer, handgeklap en opgestoken duimen. Op een gegeven moment ontstond er zelfs een wave, zoals bij sportwedstrijden in een stadion.

Een begeleidende politieagent vond het deelnemersaantal niet eenvoudig te schatten, maar sprak van minstens vijfduizend man. Een andere agent sprak van zes- tot zevenduizend mensen.

De mars eindigde om ongeveer kwart voor twaalf, niet ver van het slavernijmonument op het Rif. Daar stond een groep van zo’n twintig tot dertig FOL-aanhangers onder wie ook partijleider Anthony Godett en premier Mirna Louisa-Godett. Er deden zich daar geen incidenten voor.

 

Aanvulling:

NRC Handelsblad

Circa 5.000 mensen hebben zaterdag op Curaçao deelgenomen aan een demonstratieve mars ‘tegen intimidatie, discriminatie en corruptie’. (…) Tot zaterdagochtend was het onzeker hoeveel mensen gehoor zouden geven aan de oproep van de organisator, de Curaçaose advocaat E.R. de Vries. (…) Organisator De Vries, tot nu toe niet politiek actief, toonde zich zeer verheugd over de hoge opkomst.

 

Sinds het aantreden van de FOL-regering in juli 2003 zijn er tal van incidenten geweest. De regering kwam meermalen in aanvaring met Nederlandse ministers en Kamerleden. Er zijn vrienden en familieleden op cruciale posten bij de overheid benoemd, waarbij sollicitatieprocedures werden overgeslagen en zittende diensthoofden op non-actief werden gesteld. Kabinetsleden suggereerden dat de oppositie bij strafrechtelijke zaken is betrokken, en noemden leden van de oppositie ‘verkrachters‘, ‘fascisten‘ en ‘misgeboortes‘. Tegenstanders van de FOL worden beticht van racistische motieven, kritische journalisten worden geweerd van persconferenties..

De relatie met het openbaar ministerie is zeer slecht; er is anderhalve week geleden een commissie ingesteld die het OM moet doorlichten omdat de OM-top begin januari met de Nederlandse ministers Donner (Justitie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties) heeft gelunchd. De net als Godett wegens corruptie veroordeelde FOL-adviseur Nelson Monte krijgt een voorkeursbehandeling: hij mag zijn detentie in het ziekenhuis doorbrengen in plaats van in de gevangenis.

http://vorige.nrc.nl/dossiers/nederlandse_antillen/interne_politiek/article1620198.ece

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties