27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

HvN | Feestende Nederlanders negeren coronaregels op Curaçao: moet het reisadvies op ‘oranje’?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#zanzibarbeach #janthiel #willemstad #curacao 🇨🇼🇨🇼

Een bericht gedeeld door Frederik Abas (@frederikabas) op

Hossende feestvierders, volle terrassen en een compleet gebrek aan afstand houden. Het is alsof Nederlandse vakantiegangers op Curaçao even alle coronamaatregelen ontvluchten. Op filmpjes op social media lijkt corona niet te bestaan op het Caribische eiland.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Het gedrag levert de vakantiegangers veel kritiek op. “Mensen denken van: oh, we mogen naar Curaçao? Nou dan mogen we ook wel een drankje drinken en ook wel een feestje bouwen”, merkt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak op. “Ja, dat kan dus niet en dat zie je nu ook in die filmpjes.”

Hij vreest dat vakantiegangers als gevolg hiervan corona mee terug kunnen nemen naar ons land. “Eerder hebben we met de vakanties in Noord-Italië ook gezien dat heel veel mensen het virus mee terug brachten. Ik dacht dat we daar toch wel wat van geleerd zouden hebben, maar dat blijkt helaas nog niet het geval te zijn.”

Recordaantal nieuwe besmettingen

Vorige week merkten reisorganisaties een flinke toename van het aantal boekingen naar Curaçao, na de uitspraken van premier Mark Rutte. Op zijn persconferentie gaf hij een “dringend” negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari, maar zei ook dat het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk buiten dat advies valt.

Het aantal besmettingen op Curaçao bleef een lange tijd erg laag, maar sinds de afgelopen weken loopt het aantal positieve tests ook daar gestaag op. Woensdag werden 51 nieuwe gevallen gemeld, een dagrecord voor het eiland. Daarmee ligt het aantal besmettingen op zo’n 32 per 100.000 inwoners, vrijwel gelijk aan de Nederlandse cijfers op dit moment.

Van veel besmettingen is nog niet duidelijk wat de bron is. De lokale overheid laat weten dat wordt onderzocht of er een specifieke bijeenkomst is geweest waar veel mensen het virus hebben opgelopen. Meer dan dertig van de nieuw positief geteste mensen kunnen namelijk niet gelinkt worden aan al bestaande gevallen.

‘Onveilige situatie’ volgens bewoners

Eilandbewoners vrezen dat de toename deels komt door de grote hoeveelheden Nederlanders die het eiland nu overspoelen. Ook het massaal negeren van de coronaregels baart zorgen.

De Curaçaose dj Alain deed een oproep op Instagram om mensen te waarschuwen. “Vraag me niet om op je drukke illegale privéfeest in je villa te komen draaien! M’n antwoord is pertinent nee!”, benadrukt hij stellig. “Wanneer komt het tot je verstand dat corona en maatregelen veel sneller verdwijnen als je de regels volgt. Ook als je op Curaçao op vakantie bent dus!”

Op het eiland geldt sinds 14 september een avondklok, een maand eerder werden dans- en muziekactiviteiten verboden. Maar Curaçaoënaars vertellen aan Hart van Nederland dat feesten ongehinderd doorgaan. “Mensen zitten daar met z’n allen tegen elkaar, het is echt geen veilige situatie.”

‘Reisadvies niet uit te leggen’

Ook vanuit Nederland klinkt kritiek op de vakantiegangers. Kamerlid Van Raak pleit er daarom voor dat het kabinet vakantiereizen naar het eiland gaat afraden. “Je mag niet naar de Canarische eilanden, maar wel naar Curaçao. Dat is eigenlijk niet uit te leggen”, aldus de SP’er.

“Wees helder”, is zijn boodschap aan de regering dan ook. “Als wij afspreken dat je beter niet naar het buitenland kunt gaan, dan moet je dat ook niet toestaan.” De Nederlanders op Curaçao roept Van Raak op om zich te gedragen. “Je weet dat er strenge regels zijn, dus ook als je een paar biertjes op hebt en ook als het heel gezellig is, gedraag je gewoon. Kom op.”

Het Ministerie van Volksgezondheid zegt de situatie in de gaten te houden en donderdag nog contact op te met de autoriteiten op het Caribische eiland. “Voor iedereen die vakantie houdt op Curaçao of elders in het Caribisch deel van het koninkrijk geldt natuurlijk dat je altijd de geldende maatregelen moet naleven.” Het ministerie wil nog niet vooruitlopen op een eventuele aanscherping van het reisadvies.

Foto: Instagram

Bron: Hart van Nederland

Artikel delen

12 reacties

 1. Als de redactie van Hart van Nederland zich baseert op een foto van Zanzibar, dan vraag ik mijzelf hoe zij weten dat deze mensen allemaal vakantiegangers zijn? Voor zover ik weet is Zanzibar ook erg populair onder de op Curaçao wonende Europeese Nederlanders.

 2. Het is een zwaar bevochten, gelobbyde en afgewogen beslissing geweest om tot code geel te komen. Voor beide belangen is er wel wat te zeggen met als bottom line; dat wie het meest in de melk weet/heeft te brokkelen aan langste eind trekt .
  Hier aan deze kant van de oceaan, de uitschieters van het virus in bedwang houden, de mogelijke bronnen ontlopen.
  En daar, voor hen die weer terug moeten?
  Tja, oud premier Juancho Evertz liet zich ooit in een Televisie interview ontvallen in een penibele en gepolariseerde situatie: “ Ik ben mijn broeder’s hoeder niet”.

 3. @ Bart,

  Niet getraceerd kunnen worden betekent gewoon dat men niet weet waar de besmetting heeft plaatsgevonden en juist dat is verontrustend. Dat kan immers overal zijn. Bij de bank, de supermarkt, in een bus, op werk, op school oftewel overal is mogelijk.
  Het houdt dus niet in dat het afkomstig is van buitenlanders.

  En ja, ik weet ook van een aantal gevallen, paar weken terug, waar passagiers in een vliegtuig naar Curacao ziek bleken te zijn, doch dit is buiten de publiciteit gehouden.

 4. Zo’n 30 gevallen die niet lokaal opgespoord konden worden, dus worden die ingevolgen. Kan niet anders zijn, helaas voor degenen die Curacao onderinvloed van drank en drugs, wel als speelplaats gebruiken?

 5. Ik denk dat Fred Schiedam toch behoorlijk achter loopt!!
  Iedereen getest anders mag je niet mee-:)
  Bekend is inmiddels dat er nog steeds valse Corona verklaringen in omloop zijn, medeweten RIVM die er dus schijnbaar niets aan kunnen doen.
  Van de week uitgebreid aan de orde geweest bij de KKC.
  Er hoeven er maar 4/5 tussen te zitten, die uitgebreid gaan feesten dan heb Je de poppetjes aan het dansen.

 6. De Nederlandse toeristen zijn voor vertrek naar Curacao allemaal getest, en corona-vrij (anders mag je niet mee in het vliegtuig). Kortom, waar maken al die “Telegrafisten” zich druk over?

 7. Hoorde onze hoogleraar “statistiek en kansberekening” vandaag nog melde dat deze groep niet de boosdoeners zijn. Dus waarom maken de criticasters zich druk?

  Laat onze mede koninkrijkburgers lekker genieten.

 8. Wilt u naar het buitenland reizen, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek?

  Dan kan het zijn dat het land van uw bestemming eisen stelt om import van infecties met het nieuwe coronavirus te voorkomen.

  In sommige gevallen is een PCR-test met verklaring en/of serologische test nodig.

  P.S. Dus als het klopt zijn allemaal Corona-free.

 9. Het zijn niet alleen de toeristen, het zijn ook de YdK zelf. Rij voor de gein ‘s avonds maar eens langs de vele sneks, puilen uit en niemand houdt afstand.
  In het ziekenhuis draagt vrijwel niemand een mondkapje, alleen de patienten zou ik haast zeggen, het interesseert het personeel totaal niet dat er corona is en dat juist zij meer risico lopen omdat er nu eenmaal zieke mensen naar een ziekenhuis komen.
  En dan natuurlijk de supermarkten en bijeenkomsten bij minimarkets. Geen hond houdt zich daar aan de afstandsregels.
  Ik durf dus wel te stellen dat van die 51 gevallen er vrijwel geen toerist tussen zal zitten, het zijn allemaal lokale besmettingen. Het feesten thuis gaat inderdaad nog gewoon door. Immers, de eigen familie (ook al wonen die niet in hetzelfde huis) en de vrienden…………..tja, die zijn natuurlijk nooit besmet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...