28.1 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 00:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Hoyer2 | Uiteenlopende meningen over veiligheid auto’s met stuurwiel rechts

Max van Kelegom in gesprek met Peter Eikelenboom

Stuurwiel links of rechts?

Stuurwiel links of rechts. De discussie over wat beter is voor de verkeers veiligheid op Curacao laait weer op. Voor een relatief laag bedrag koop en importeer je tegenwoordig een goede tweedehands auto uit Japan.

Voor de inmiddels duizenden weggebruikers op Curacao die met zo’n auto rondrijden speelde de prijs waarschijnlijk een belangrijkere rol dan het veiligheidsaspect.

- Advertentie -

De Vereniging Veiligverkeer Curacao wil zich niet duidelijk uitspreken over het probleem aangezien er geen cijfers of onderzoeksresultaten voor handen zijn, waaruit blijkt dat een auto waarin de bestuurder op een voor ons ongebruikelijke plaats zit, onveiliger zou zijn.

Voorzitter van de Vereniging Rignald Cristina denkt dat het gedrag van de chauffeur een veel belangrijker rol speelt dan de plaats waar die zit.

Tijd: 3:42

- Advertisement -

Radio Hoyer 2 ging op zoek naar een verkeersdeskundige en kwam terecht in Nederland. Aan Max van Kelegom beleidsconsultant bij Verkeer en Milieuconsultancy bv. de vraag waarom in landen waar het verkeer rechts houdt, het stuurwiel doorgaans links zit. We kregen een voor de hand liggend antwoord.

Tijd: 3:53

Bron: Radio Hoyer2

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. ik heb al 3x een “bijna-aanrijding” gehad met zo’n auto die het stuur rechts had zitten en die de hoofdweg even op wou draaien , men had mij blijkbaar niet gezien,
  en ik heb een grote auto! maar 3 x vol in de rem….
  had ik dat niet gedaan dan grote aanrijding!
  het is niet dat die mensen NIET KUNNEN RIJDEN maar
  ze zien je GEWOON HELEMAAAAL NIET…
  en dat is gevaarlijk, soms drukken ze mij ook bij een 2 baans weg bijna van mijn weghelft, want ze zien de streep niet in het midden en….dat is gewoon een feit.
  dat er veel meer en andere ergernissen zijn is waar, maar DIT is zeer zeker gevaarlijk, want ze zien je gewoon niet

 2. Zoals het altijd gaat op Curacao,eerst alles op z’n beloop laten,en nu erover zeuren.waarom dit niet eerder aangepakt?
  Wat is de plan van aanpak? Na een tijdje hoort men niks meer over.

 3. Statistisch gebeuren er op Curacao veel meer ongelukken met auto’s met het stuur links dan met auto’s met het stuur rechts.

  Niet zeuren dus.

  Auto’s met stuur rechts zijn ook beter voor de volksgezondheid. Je kunt er niet mee door de McDrive.

 4. Google staat vol met dit soort berichten….Dus waarom risico nemen. Heel veel auto’s die gekocht worden zijn vanaf 2011 en ouder…..

  JAPAN HAD A MUCH WORSE NUCLEAR DISASTER THEN CHERNOBYL, BUT HAS NO RADIOACTIVE VEHICLE OR METAL GRAVEYARD
  In Japan, nothing like the Chernobyl vehicle graveyard happened. Cars from the worst radiation contaminated zones are being found not just all over Japan, but also in foreign countries. There are an estimated 100,000’s of thousands of radiation contaminated vehicles in Japan, but since no one is testing them, and the nuclear industry would rather not deal with reimbursing people for that loss, radioactive contaminated vehicles are now the new normal in Japan.

  There is no policy or law around selling dangerously radioactive cars or parts or junk metal in this or any other country. Of course, this estimated number is just a guess, as the number could be much, much higher; in the many tens of millions in fact, since dangerous amounts of radiation went all the down to Tokyo. The Fukushima mega nuclear disaster has mostly been covered up and most people do not even know what really happened there.

 5. Cornelis: De tsunami heeft 19.000 mensen gedood, en de buurt is preventief ontruimd. Maar wat vrijkomende straling betreft, daar zijn hooguit werkers van de centrale aan ten slachtoffer gevallen. De centrale is niet ontploft.
  Japanse auto’s worden regelmatig aan een vreselijk strenge keuring onderworpen en als ze daar niet doorkomen zijn ze voor andere landen nog prima. Daar gaan ze dus voor een prikkie naar toe, en dat zit er achter.

 6. Voor die geen die het vergeten zijn:
  Op 11 maart 2011 schrok de Japanse provincie Fukushima op door een aardbeving, tsunami én een ramp met een kernreactor. De ramp doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de kerncentrale van Fukushima. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

 7. @ Cornelis, er is helemaal geen kerncentrale “ontploft” in Japan 2010. Dat is allemaal paniekzaaien.
  Voor $30 koop je op eBay een stralingsmeter voor je smartphone.

 8. Normaal gesproken zou ik het eens zijn met de stelling dat het veiliger is om het stuur aan de linkerkant te houden.
  Maar……………….omdat er hier hele volksstammen zijn voor wie het besturen van een auto ver boven hun capaciteiten ligt, maakt het mij niet zoveel uit.

  Laten we eerst maar eens gaan focussen op de simpele dingen zoals telefoneren, facebooken, whatsappen, slapen bij het stoplicht, make up doen tijdens het rijden etc.
  Dan kunnen we meteen de groep losgeslagen idioten op motoren, quads en brommers aanpakken.
  En wanneer we dat dan eindelijk een keer hebben gedaan gaan we eens kijken naar het naleven van de verkeersregels.
  Mocht er dan nog tijd over zijn kunnen we ons druk gaan maken over het stuur aan de verkeerde kant.

 9. Natuurlijk is dit gevaarlijker….Het verkeer hier is gericht op links stuur auto’s.
  Ik heb al zo vaak de gekste capriolen zien maken….zoals invoegen…

  Zou iemand mij eindelijk eens kunnen vertellen of deze auto’s inderdaad radio actief besmet zouden zijn. Afkomstig van kerncentrale ontploffing in Japan 2010. Weet iemand daar meer van? Dat lijkt me trouwens nog gekker.

 10. Dan maar even niet gelet op de verkeerde instelling van de dimlichten!
  Stuur rechts verbieden hier! Ze hebben hier voor rechts rijden gekozen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -